Wat zijn de criteria voor het vernieuwen van een rijbewijs in Spanje vanaf 65 jaar?

Wat zijn de criteria voor het vernieuwen van een rijbewijs in Spanje vanaf 65 jaar?
Beeld: gomermedi / web

Wat zijn de criteria voor het vernieuwen van een rijbewijs in Spanje vanaf 65 jaar?

In Spanje heeft een normaal rijbewijs B een bepaalde geldigheidsduur, afhankelijk van de leeftijd. In Spanje moet iedereen (jong en oud) die zijn of haar rijbewijs moet vernieuwen een medische keuring ondergaan. Steeds meer bestuurders ouder dan 65 jaar willen hun rijbewijs vernieuwen, maar de Spaanse verkeersdienst DGT stelt voor hen geen andere medische keuringseisen dan voor jongere bestuurders. Dus om je rijbewijs te vernieuwen na je 65e zijn er geen speciale vereisten.

Spaanse rijbewijzen zijn over het algemeen maximaal 10 of 5 jaar geldig, afhankelijk van de leeftijd. Bij elke verlenging van het rijbewijs dient men een medische keuring te ondergaan. Het is een simpele keuring bij een “Centro de Reconocimiento de Conductores” waarbij het meestal ook mogelijk is meteen het rijbewijs te verlengen zonder dat je naar een kantoor van Tráfico dient te gaan.

Er wordt steeds vaker over gediscussieerd of er extra medische keuringseisen moeten komen voor oudere automobilisten vanaf 65 jaar. Niet omdat ze slechter rijden dan jongere automobilisten (vaak is het andersom), maar omdat ouderen meer kans hebben om een verkeersongeluk niet te overleven. Binnen de EU is 30% van alle dodelijke verkeersslachtoffers ouder dan 65 jaar, in Spanje is dat 28%.

15% van alle rijbewijshouders in Spanje is 65 jaar of ouder en de DGT heeft al vaker gesproken over speciale keuringseisen voor 65-plussers, iets wat tot nu toe nog niet is ingevoerd. Op dit moment zijn de vereisten voor 65-plussers om het rijbewijs te vernieuwen dus dezelfde als voor jongere bestuurders. Dus de medische tests die ouderen moeten ondergaan, zijn dezelfde dan die voor jonge automobilisten.

Wat zijn de termijnen om een rijbewijs te vernieuwen?

Aangezien een rijbewijs B een bepaalde geldigheidsduur heeft, afhankelijk van je leeftijd, is het belangrijk om te weten wanneer je het moet vernieuwen:

 • Elke 10 jaar, tot 65 jaar
 • Elke 5 jaar, vanaf 65 jaar

Hoe vernieuw je het rijbewijs?

Om je rijbewijs te vernieuwen, moet je naar het verkeersbureau (jefatura de tráfico) en de volgende documenten voorleggen:

 • Aanvraag op officieel formulier, verkrijgbaar bij de provinciale en lokale verkeersbureaus.
 • Rapport met psychofysische geschiktheid, afgeleverd door een erkend medisch centrum voor bestuurders.
 • Geldig identiteitsbewijs: identiteitskaart, paspoort of verblijfskaart.
 • Recent gekleurde pasfoto van 32 x 26 mm.

LET OP: in de praktijk komt het erop neer dat je naar een “Centro de Reconocimiento de Conductores” (CRCs) moet gaan voor het vernieuwen van je rijbewijs. Dit zijn speciale centra die door de DGT geautoriseerd zijn om de tests uit te voeren en rijbewijzen te vernieuwen, zonder dat je naar een verkeersbureau van de DGT hoeft te gaan. Een ander voordeel is dat alle handelingen, formulieren invullen, pasfoto maken en tests uitvoeren, afgehandeld worden door een “Centro de Reconocimiento de Conductores”. Kijk op DEZE KAART voor alle centra in Spanje. De kosten voor het rijbewijs zijn € 24,58 en 70-plussers betalen niets. Daar bovenop komt echter wel de prijs van de medische test (reconocimiento médico) die verschillend kan zijn (vaak met kortingen voor 70-plussers).

Wat kost de vernieuwing?

De kosten voor het vernieuwen van een rijbewijs zijn € 24,58 (2024) en 70-plussers betalen niets.

Welke tests moet je doorstaan bij de medische keuring?

Voor 65-plussers zijn de medische vereisten voor vernieuwing dezelfde als voor jongere bestuurders. Dus de medische tests die ze moeten ondergaan, zijn:

 • Psychotechnische beoordeling:
  • Snelheidsanticipatie
  • Visueel-motorische coördinatie
  • Gehooronderzoek
  • Visuele capaciteit
  • Anamnese of intakegesprek met een arts over ziektegeschiedenis etc.
 • Algemene gezondheid:
  • Bloeddruk
  • Hartslag
  • Auscultatie of onderzoek van het hart
Een Spaans rijbewijs aanvragen
Tekst en uitleg over het Spaanse rijbewijs, het puntensysteem, de aanvraag procedure en de verplichte medische keuring in Spanje.
PWA spanjeweetjes 1www.spanjeweetjes.nl
Ga naar de inhoud