skip to Main Content
Bijna de helft van de verse producten wordt in de Spaanse supermarkten weggegooid

Bijna de helft van de verse producten wordt in de Spaanse supermarkten weggegooid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Recent bleek nog uit een onderzoek dat de Spanjaarden steeds meer verse producten kopen in de supermarkten maar een ander onderzoek laat zien dat er nog steeds 49% van alle verse producten die er in een supermarkt te vinden zijn wordt weggegooid. Het gaat hierbij om vlees, vis, fruit en groente die niet meer goed genoeg zijn om te verkopen of over datum zijn.

Jaarlijks wordt er voor 484 miljoen euro aan verse producten weggegooid bij de supermarkten in Spanje, een 3% van de totale omzet van vis, vlees, fruit en groente in de Spaanse supermarkten. In totaal gaat het om meer dan 128 miljoen kilo aan verse producten die zomaar worden weggegooid.

Van de producten die bijna over datum zijn wordt 49% weggegooid, 27% gerecycled en 24% gedoneerd aan sociale instellingen zoals voedselbanken. Volgens het onderzoeksbureau Nielsen is het extreem moeilijk om een goede oplossing te vinden voor dit probleem aangezien de gezondheidswetten erg strikt zijn wat betreft verse eetwaar. De meeste verse producten worden overigens weggegooid gedurende de lente- en zomermaanden, uiteraard vanwege de hogere temperaturen.

De meeste verse producten die worden weggegooid zijn verse vis gevolgd door vers vlees, fruit en dan groente. In het geval van verse vis en vlees is het hergebruiken erg moeilijk maar bijvoorbeeld in het geval van fruit wat er niet meer mooi uitziet kan dat gebruikt worden voor de bereiding van bijvoorbeeld marmelades, iets wat in de praktijk ook al gebeurd. In het geval van groente kan er compost gemaakt worden of voedsel voor dieren.

Een andere oplossing zijn de zogenaamde micro-donaties aan instellingen dichtbij de supermarkten die snel de verse producten kunnen verspreiden onder de personen die niet genoeg financiële middelen hebben.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Misschien doen ze dat nadat ze omgebouwd zijn tot de nieuwe stijl?
  Begreep dat ze bij jou nog in ¨oude stijl¨zijn?
  Maar in ieder geval, hier doen ze het wel.
  Zeker op zaterdag voor het weekend, maar vaak op deel van het vlees aan het einde van een werkdag. Lang niet op alles, maar toch regelmatig kan je dan kip of hamburgers halen die dan een euro goedkoper zijn of soms zelfs voor de helft van het geld.

  Dus wie weet komt het bij jouw Mercadona´s nog.

 2. Mercadona ongezellige supermarkt en bovendien sommige
  produkten zoals fruit duur. Novavenda winkels in Catalunya
  heel gezellig en beste in prijsaanbod.

  1. Mercadona de fijnste supermarkt in Spanje, super goede service heel vriendelijk personeel en gezellige winkels waarbij je vaak bekenden tegenkomt waarmee je een praatje kunt maken. Kwaliteit van de produkten is super op de verse fruit en groenten na want die zijn van matige kwaliteit en erg duur. De aan huis service van de Mercadona is ook top.

   1. Wat ik mij vooral herinner van de Mercadona’s is de geur (stank) van “verse” vis bij het binnenkomen, alhoewel de vis helemaal achteraan staat.
    In de Mas y Mas errechtover stinkt de verse vis niet.
    Ze zijn daar ook ietsje slimmer en stallen er veel minder uit.

 3. 15 minuten voor sluitingstijd was ik in Carrefour en ze vroegen aan de kassa aan iedereen of ze een warme “kip aan het spit” wouden hebben, afgeprijsd voor het eind van de dag. Het was maar 1 of 2 euro denk ik.

  1. Danny, kip aan het spit en dan wouden dat is geen
   Nederlands hoor, misschien iets uit Afrika of zo,
   Sorry maar het is geen wouden, misschien
   Wilden beter vind je ook niet

   1. Carlos,
    Het lijkt me niet dat Spanje Vandaag bedoeld is om iemands taalfouten ‘te verbeteren’. In jouw reactie heb je het bovendien bij het verkeerde eind. Het werkwoord ‘willen’ heeft in de verleden tijd zowel een regelmatige als onregelmatige vorm. ‘Wouden’ is ongebruikelijker dan ‘wilden’, maar het is wèl goed.

    1. Wat een onzin Carlos. Je hebt gelijk wat betreft het verbeteren van taalfouten, maar als je het dan toch doet, moet je geen onzin uitkramen.

    2. In spreektaal is wouden toegestaan. In schrijftaal is
     enkel wilden goed. Raar maar waar. Reactie van Carlos
     is in principe juist.

   2. https://onzetaal.nl/taaladvies/wilden-wouden-wouen-wouwen/

    Blijkbaar aanvaard als informele schrijftaal en sowieso in spreektaal. Alleen niet in literaire taal. Ik vraag mij af of hier een verschil tussen België en Nederland naar boven komt ? Bij ons (België) wordt het gewoon door elkaar gebruikt heb ik de indruk. Maar of je die gebraden kip aan 2 euro nu wou of wilde … ze smaakt even lekker hoor. 🙂

 4. Dat komt omdat de meeste supermarkten hun bijna over datum produkten niet goedkoper aanbieden, de Lidl doet dat wel en zie je 30% korting op de verpakking staan. Ik vind zelf voor een produkt bijna over datum 30% korting nog te weinig maar het is in ieder geval wat. Het moet gewoon super aantrekkelijk gemaakt worden zodat mensen het ook daadwerkelijk gaan kopen, iets is altijd nog beter dan niets voor de supermarkt.

   1. Ja. Mercadona doet dat ook.
    Na uurtje of 7 op zaterdag gaat de vis in de uitverkoop.
    Bijvoorbeeld de dag voor kerst…dus op de 24ste als gaat 2 uurtjes voor sluitingstijd veel vlees met 50% korting.
    Afgelopen kerst mijn vriezer ff goed gevuld haha…blijf wel een Hollander heh

    1. Leo, hebben ze bij jouw Mercadona ook niet de gele stikkers erop met ¨korting¨? Niet dat die korting altijd enorm is, maar wel stukje eraf. Dat is als de uiterste datum vrij dichtbij is.

     En serieus, voor de kerst, lagen de Spare ribs bijvoorbeeld voor 2 euro voor zo´n lange lel in de schappen. Dingen als gehakt, kipfilet, karbonade´s en nog veel meer, alles 50% eraf. Voordeel kan zijn dat ik paar mensen goed ken die er werken, hun kinderen zitten bij mijn kinderen in de klas en die vertelden me dat het zo zou gaan.

     Moet wel eerlijk erbij zeggen dat het voor mij ook nieuw was hoor.
     Maar dat van de vis is vaak wel zo. Hier zijn 2 in het dorp, bij de ene gaat op zaterdag vanaf 5 uur de prijs al stukje naar beneden en kom je uurtje voor sluitingstijd en vraag je of ze nog vis afprijzen dan krijg je ook korting en vaak wordt het ook omgeroepen.

     1. Nee Juan74 in alle 3 de Mercadona´s waar ik kom nog nooit gele stickers gezien en ik kom daar al 12 jaar, voorheen woonde ik 8 jaar in Alicante en ook daar nooit een gele sticker gezien.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken