Bijna de helft van de verse producten wordt in de Spaanse supermarkten weggegooid

Oeps ... foto ontbreekt!

Bijna de helft van de verse producten wordt in de Spaanse supermarkten weggegooid

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent bleek nog uit een onderzoek dat de Spanjaarden steeds meer verse producten kopen in de supermarkten maar een ander onderzoek laat zien dat er nog steeds 49% van alle verse producten die er in een supermarkt te vinden zijn wordt weggegooid. Het gaat hierbij om vlees, vis, fruit en groente die niet meer goed genoeg zijn om te verkopen of over datum zijn.

Jaarlijks wordt er voor 484 miljoen euro aan verse producten weggegooid bij de supermarkten in Spanje, een 3% van de totale omzet van vis, vlees, fruit en groente in de Spaanse supermarkten. In totaal gaat het om meer dan 128 miljoen kilo aan verse producten die zomaar worden weggegooid.

Van de producten die bijna over datum zijn wordt 49% weggegooid, 27% gerecycled en 24% gedoneerd aan sociale instellingen zoals voedselbanken. Volgens het onderzoeksbureau Nielsen is het extreem moeilijk om een goede oplossing te vinden voor dit probleem aangezien de gezondheidswetten erg strikt zijn wat betreft verse eetwaar. De meeste verse producten worden overigens weggegooid gedurende de lente- en zomermaanden, uiteraard vanwege de hogere temperaturen.

De meeste verse producten die worden weggegooid zijn verse vis gevolgd door vers vlees, fruit en dan groente. In het geval van verse vis en vlees is het hergebruiken erg moeilijk maar bijvoorbeeld in het geval van fruit wat er niet meer mooi uitziet kan dat gebruikt worden voor de bereiding van bijvoorbeeld marmelades, iets wat in de praktijk ook al gebeurd. In het geval van groente kan er compost gemaakt worden of voedsel voor dieren.

Een andere oplossing zijn de zogenaamde micro-donaties aan instellingen dichtbij de supermarkten die snel de verse producten kunnen verspreiden onder de personen die niet genoeg financiële middelen hebben.

Ga naar de inhoud