Mercadona verdient 6 procent minder maar geeft 375 miljoen euro als bonussen aan personeel

Mercadona verdient 6 procent minder maar geeft 375 miljoen euro als bonussen aan personeel
Beeld: Mercadona.es

Mercadona verdient 6 procent minder maar geeft 375 miljoen euro als bonussen aan personeel

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De Valenciaanse supermarktketen Mercadona haalde het afgelopen jaar 27,8 miljard euro binnen. Dat is 3,3% meer dan het jaar voordien, maar toch gaat het bedrijf op vlak van winst licht achteruit door de stijgende prijzen van energie en grondstoffen.

Ook voor Mercadona was het geen eenvoudig jaar. Na de pandemie volgden ook nog de stijgende energie- en grondstoffenprijzen. In 2021 haalde het bedrijf een winst van 680 miljoen euro, 6% minder dan de 727 miljoen van 2020. Mercadona zag zich verplicht de prijzen met 2% te doen stijgen, om de stijging met 8% van de kosten enigszins goed te maken.

“2021 hebben we goed doorstaan”, ondanks “dit ondenkbaar scenario”, beweert de eigenaar van Mercadona, Juan Roig, die van zijn jaarlijkse vergelijking gebruik maakte om de consumenten tot kalmte op te roepen. Volgens Roig is er geen reden voor de nervositeit dat er door de oorlog in Oekraïne producten zullen ontbreken, zoals we HIER al eerder schreven.

“Er zijn geen problemen in de bevoorrading”, vertelt Roig. “Er zullen enkele gevallen zijn, zoals met het WC papier tijdens de pandemie, maar geen structurele problemen.” Volgens Roig krijgen de mensen angst en kopen ze impulsief bijvoorbeeld alle zonnebloemolie of bloem op, waarop net door het zien van dat lege rek nog meer gekocht wordt. Roig herinnert de mensen er aan dat er bovendien in Spanje zo veel olijfolie is, dat men olijfolie zou kunnen gaan drinken in plaats van water.

De stijging van de brandstof-, energie- en grondstoffenkosten leidt tot soms moeilijke beslissingen bij Mercadona. De meeste daarvan zijn wel degelijk onvermijdelijk, ook al vallen ze niet altijd in goede aarde. Roig benadrukte echter dat Mercadona de prijzen niet express zal doen stijgen, maar enkel wanneer dat echt niets anders kan.

Eind 2021 had Mercadona trouwens 1662 winkels in Spanje en Portugal. In totaal zijn daar 96.000 werknemers in dienst, waarmee Mercadona nog steeds het grootste bedrijf in Spanje is als het om tewerkstelling gaat. Zoals elk jaar heeft Mercadona een deel van de winst gedeeld met de werknemers, in 2021 was dat 375 miljoen euro wat de werknemers als bonus hebben ontvangen.

Ga naar de inhoud