Amazon wil eigen supersnel satelliet-internet aanbieden in Spanje

Amazon wil eigen supersnel satelliet-internet aanbieden in Spanje
Beeld: Amazon / web

Amazon wil eigen supersnel satelliet-internet aanbieden in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elon Musk heeft met Starlink al een netwerk opgezet met snel satelliet-internet als aanvulling in Spanje op bijvoorbeeld het systeem van Hispasat dat door Eurona en andere bedrijven wordt aangeboden. Maar er kan nooit genoeg concurrentie zijn en dus komt de Amerikaanse gigant Amazon ook met satelliet-internet, met een Nederlands tintje. Helaas moet je nog wel even wachten op het gebruik daarvan.

Amazon heeft woensdag Project Kuiper gepresenteerd waarmee het bedrijf snelle, betaalbare breedband aan wil bieden aan consumenten en bedrijven over de hele wereld, dus ook in Spanje. Project Kuiper is een initiatief van Amazon om een netwerk van duizenden satellieten in een baan om de aarde te brengen met als doel wereldwijde breedbandinternettoegang te bieden. 

Het project is vernoemd naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper en heeft als doel om internettoegang te bieden aan delen van de wereld die op dit moment geen toegang hebben tot breedbandinternet. Het plan van Amazon is om in totaal 3.236 satellieten in drie verschillende hoogtebanen om de aarde te brengen om zo wereldwijde dekking te bieden. Het project zal concurreren met soortgelijke initiatieven van SpaceX en OneWeb.

Amazon heeft voorlopig drie verschillende antennes gepresenteerd die er op zich al anders dan normaal uitzien. De satellietverbinding zal worden beheerd door een eigen Amazon-chip genaamd Prometheus, die de kracht van een 5G-modem combineert met de capaciteit van een mobiel station om duizenden gebruikers tegelijk te ondersteunen en de mogelijkheid om krachtige point-to-point verbindingen te ondersteunen.

  • antenne1
  • antenne2
  • antenne3

Het standaardmodel zal het meest gebruikt worden en is ontworpen om op daken of muren van huizen of kleine tot middelgrote bedrijven te installeren. Het interessantste aan dit model is dat het een snelheid kan bieden tot 400 Mbps.

Het tweede apparaat is een draagbare antenne die ontworpen is om mobiele connectiviteit op elke locatie te bieden en een snelheid tot 100 Mbps kan behalen.

Ten slotte is de mega-antenne bedoeld om ondersteuning te bieden aan grote bedrijven, overheden en communicatieprojecten en biedt een snelheid van 1 Gbps.

De eerste twee prototypes van de Amazon-satellieten zullen dit jaar worden gelanceerd, maar de internetverbinding service wordt niet verwacht te beginnen tot eind 2024 of begin 2025. Op dit moment is alleen het ontwerp van deze satelliet antennes van Amazon te zien, maar het is nog onbekend wat de prijs zal zijn waarmee ze op de markt zullen komen en of er specifieke landen zijn die deze technologie eerder kunnen gebruiken dan anderen.

satellietinternet
Hispasat krijgt miljoenen overheidssteun voor satellietinternet op het Spaanse platteland
Het Spaanse bedrijf Hispasat heeft van de Spaanse overheid 76 miljoen euro subsidie gekregen om snel satellietinternet te garanderen van 50 tot 100 Mbps voo …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud