Catalonië reguleert via nieuw systeem de huurprijzen in 140 dorpen en steden

Catalonië reguleert via nieuw systeem de huurprijzen in 140 dorpen en steden
Beeld: via canva.com

Catalonië reguleert via nieuw systeem de huurprijzen in 140 dorpen en steden

In Catalonië wordt een nieuw systeem geïntroduceerd dat de huurprijzen in bepaalde gebieden in de autonome regio zal reguleren. Dit systeem, bekend als de prijsreferentie-index (Índice de Precios de Referencia), is zaterdag in werking getreden en zal van toepassing zijn op 140 Catalaanse gemeenten die als “gespannen zones” worden beschouwd, waar de huurprijzen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen. Catalonië is de eerste autonome regio in Spanje die door middel van dit systeem probeert de huurprijzen te controleren.

De prijsreferentie-index is van toepassing op de ondertekening van nieuwe huurovereenkomsten voor woningen die zich in de zogenaamde “gespannen zones” (zonas tensionadas) bevinden. Dit zijn gebieden waar de gemiddelde woonlasten, zoals huur, hypotheek, nutsvoorzieningen en andere basiskosten, meer dan 30% van het gemiddelde gezinsinkomen bedragen.

Om deze index toe te kunnen passen, moeten de verschillende gemeenten hier formeel om verzoeken en moeten ze voldoen aan de voorwaarden die zijn vastgelegd in de Huisvestingswet. De belangrijkste voorwaarde is dat de gemiddelde woonlasten in het gebied meer dan 30% van het gemiddelde gezinsinkomen bedragen.

De prijsreferentie-index stelt een maximale en minimale huurprijs vast voor nieuwe huurovereenkomsten in de aangewezen gebieden. Deze prijsrange is bedoeld als richtlijn, maar is wel verplicht voor woningen die eigendom zijn van grote verhuurders of woningen die de afgelopen vijf jaar niet zijn verhuurd.

De Catalaanse regering (PDF) heeft een lijst van 140 gemeenten gepubliceerd waar de prijsreferentie-index van kracht zal zijn. Deze gemeenten voldoen aan de criteria voor “gespannen zones” en worden daarom opgenomen in het nieuwe systeem. Op DEZE KAART van Catalonië staan alle “gespannen” gemeenten. Deze staan ook vermeld op onderstaande afbeelding.

Enkele van de grotere steden die zijn opgenomen in de lijst zijn Barcelona, Girona, Lleida, Mataró, Sabadell, Terrassa, Tarragona en Reus. Deze steden hebben de afgelopen jaren een aanzienlijke stijging van de huurprijzen ervaren, wat heeft geleid tot huisvestingsproblemen voor veel inwoners.

Naast de grote steden bevat de lijst ook talrijke kleinere gemeenten, zoals Abrera, Alella, Banyoles, Blanes, Caldes de Montbui, Cambrils, Cardedeu, Cervera, Cubelles, Falset, Guissona, Manlleu, Mollerussa, Móra la Nova, Palafrugell, Palamós, Pineda de Mar, Puigcerdà, Ripoll, Salou, Sitges, Sant Feliu de Guíxols, Sant Sadurní d’Anoia en vele anderen.

Deze gemeenten hebben misschien niet de omvang van de grote steden, maar worstelen evenzeer met hoge huurprijzen die de betaalbaarheid van huisvesting voor veel inwoners onder druk zetten.

Captura
Ga naar de inhoud