skip to Main Content
Snelheidsbegrenzers in Spaanse auto’s vanaf 2022
Pixabay

Snelheidsbegrenzers in Spaanse auto’s vanaf 2022

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vanaf het jaar 2022 zullen alle nieuwe personenwagens in Spanje net zoals in de overige EU-landen een snelheidsbegrenzer moeten hebben. Dat zijn de wensen van de Europese Commissie die wil dat alle nieuwe personenwagens vanaf dat jaar binnen de EU worden uitgerust met snelheidsbeperkende technologie, genaamd ‘Intelligent Speed ​​Assist’ (ISA) of in het Spaans ‘Asistente Inteligente de Velocidad’.

De EU zegt dat met deze maatregel het aantal verkeersdoden met tenminste 20% zal dalen waarmee duizenden dodelijke verkeersslachtoffers vermeden worden. Het wordt voor autofabrikanten verplicht om de ISA-systemen te installeren maar bestuurders hebben uiteindelijk de laatste keuze of ze zich aan de snelheid houden en of ze de ‘limitador de velocidad’ aan zetten of niet.

De ISA-technologie zit al in veel moderne auto’s ingebouwd en werkt met behulp van een snelheidsherkenningcamera en/of GPS-gekoppelde snelheidslimietgegevens om bestuurders te adviseren over de huidige snelheidslimiet. De personenwagens worden met het ISA-systeem niet automatisch afgeremd maar het beperkt het motorvermogen waardoor de auto niet voorbij een bepaalde snelheidslimiet kan komen.

Het ISA-systeem kan door de bestuurders ook worden uitgeschakeld maar zal na het starten van de motor opnieuw aan staan. Vanaf 2022 zullen alle nieuwe personenwagens een ISA-systeem moeten hebben (veel modellen hebben dit al) en vanaf 2024 moeten bestaande voertuigen ook een snelheidsbeperker geïnstalleerd hebben.

Volgens diverse onderzoeken hadden  69% van de ongevallen waarbij sprake was van een te hoge snelheid in Spanje vermeden konden worden als er een snelheidsbegrenzer was geïnstalleerd in het voertuig. In Spanje overleden er op de Spaanse wegen vorig jaar 1.180 personen. Binnen de EU waren in 2017 in totaal 25.000 dodelijke verkeersslachtoffers en raakten 135.000 personen zwaar gewond.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. George Orwell had gelijk met zijn 1984…
  Er is niets meer wat je mag of kan doen, alles is geweten,..
  niet dat we iets te verbergen hebben, maar verder maar lallen over GDPR en de privacy commissie, niks privacy zullen we op termijn nog overhouden zoals het er nu voorstaat.
  Wish you all good luck !

 2. wat gaan ze nog allemaal uitvinden ,om geld uit onze zakken te slaan ?
  alles moet ,niks mag nog , straks kunnen we juist nog met een kameel rijden ,das dan ook slecht voor het klimaat ,want die stoten dan ook te veel stank uit .
  T’is er veel op verbeterd met de shit EU ,ge word er pisnijdig van ,als hun zakken maar gevuld zijn ,en alles gratis is voor de eliten .

 3. Eindelijk een regel of dat de oplossing is weet ik niet wel zijn we verlost van die asoos die het liefst de gasplank door de bodem van hun heilige koe willen trappen

 4. Een ‘geldklop’ actie om het bestaande wagenbestand in 2022 ook tot inbouw te verplichten, is dus niet uit te sluiten. Viva EU…

 5. Heeft natuurlijk ook te maken met de snelheid ,maar denk eerder dat ze niet kunnen rijden krijg nog altijd de kriebels op de baan,en de pak kans is heel klein in Spanje

 6. Dan koop ik in 2021 een nieuwe auto zonder die troep erin en blijf daar de komende decenias in rijden, heb geen zin in al die technologie in de auto waarvan nog lange niet duidelijk is of het wel echt veiliger is. Ik trap liever zelf op de rem.

   1. Grote rommel waar is de vrijheid van de mens nog en ik bedoel er zeker ni mee om een laagvlieger te zijn morgen beslist Europa nog hoeveel tassen koffie dat je mag drinken Europa hangt men kl…. Uit en al van in het beging

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken