Snelheidsbegrenzers in Spaanse auto’s vanaf 2022

Snelheidsbegrenzers in Spaanse auto’s vanaf 2022
Beeld: Pixabay

Snelheidsbegrenzers in Spaanse auto’s vanaf 2022

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf het jaar 2022 zullen alle nieuwe personenwagens in Spanje net zoals in de overige EU-landen een snelheidsbegrenzer moeten hebben. Dat zijn de wensen van de Europese Commissie die wil dat alle nieuwe personenwagens vanaf dat jaar binnen de EU worden uitgerust met snelheidsbeperkende technologie, genaamd ‘Intelligent Speed ​​Assist’ (ISA) of in het Spaans ‘Asistente Inteligente de Velocidad’.

De EU zegt dat met deze maatregel het aantal verkeersdoden met tenminste 20% zal dalen waarmee duizenden dodelijke verkeersslachtoffers vermeden worden. Het wordt voor autofabrikanten verplicht om de ISA-systemen te installeren maar bestuurders hebben uiteindelijk de laatste keuze of ze zich aan de snelheid houden en of ze de ‘limitador de velocidad’ aan zetten of niet.

De ISA-technologie zit al in veel moderne auto’s ingebouwd en werkt met behulp van een snelheidsherkenningcamera en/of GPS-gekoppelde snelheidslimietgegevens om bestuurders te adviseren over de huidige snelheidslimiet. De personenwagens worden met het ISA-systeem niet automatisch afgeremd maar het beperkt het motorvermogen waardoor de auto niet voorbij een bepaalde snelheidslimiet kan komen.

Het ISA-systeem kan door de bestuurders ook worden uitgeschakeld maar zal na het starten van de motor opnieuw aan staan. Vanaf 2022 zullen alle nieuwe personenwagens een ISA-systeem moeten hebben (veel modellen hebben dit al) en vanaf 2024 moeten bestaande voertuigen ook een snelheidsbeperker geïnstalleerd hebben.

Volgens diverse onderzoeken hadden  69% van de ongevallen waarbij sprake was van een te hoge snelheid in Spanje vermeden konden worden als er een snelheidsbegrenzer was geïnstalleerd in het voertuig. In Spanje overleden er op de Spaanse wegen vorig jaar 1.180 personen. Binnen de EU waren in 2017 in totaal 25.000 dodelijke verkeersslachtoffers en raakten 135.000 personen zwaar gewond.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.