Ken jij de lijst van Spanje’s mooiste dorpen al? De perfecte leidraad voor jouw zomervakantie!

Ken jij de lijst van Spanje’s mooiste dorpen al? De perfecte leidraad voor jouw zomervakantie!
Beeld: Ainsa / Canva

Ken jij de lijst van Spanje’s mooiste dorpen al? De perfecte leidraad voor jouw zomervakantie!

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De zomervakantie is in zicht, of alvast nabij genoeg om aan het plannen te slaan. Deze zomer lijkt het er op dat we weer relatief vrij kunnen reizen, en wie naar de Spaanse zon trekt, bereidt zich vast al graag wat voor. De lijst van ‘Los Pueblos más Bonitos de España’ (De mooiste dorpen van Spanje) helpt je misschien bij het uitstippelen van jouw onvergetelijke route door het mooie Spanje.

We hebben het wel vaker over de bekende lijst van ‘Los Pueblos más Bonitos de España’. Achter die lijst zit een organisatie die in 2011 in het leven werd geroepen en er op gericht is het Spaanse natuurlijke en culturele patrimonium in de verf te zetten. Vooral dan in gebieden met een lage bevolkingsdichtheid en een lage industrialisatiegraad. Het gaat om dorpjes die door hun ligging of architectuur bijzonder in het oog springen, en zowat stuk voor stuk dragen ze bij aan een onvergetelijke Spaanse ervaring.

Erg verrassend is dat niet, want op de lijst kom je niet zomaar. Dorpen die in aanmerking willen komen voor een bordje van ‘Los Pueblos más Bonitos de España’ aan de ingang van hun dorp moeten aan minstens 40 verschillende criteria voldoen. Allereerst mogen ze niet meer dan 15.000 inwoners tellen en moeten ze beschikken over een erkend natuurlijk of architecturaal patrimonium. Indien die twee criteria voldaan zijn, wordt het dorp aan een strenge analyse onderworpen. Zo kijkt de organisatie bijvoorbeeld naar de aanwezigheid van voldoende parkeergelegenheid, de staat van de gevels, de netheid van het dorp, het bestaan van groene zones of het culturele aanbod.

In totaal kende de organisatie al aan 105 dorpen de titel van mooiste dorpen van Spanje toe. In 2022 kwam er slechts 1 dorp bij maar de jaren daarvoor waren er dat steevast tien of meer. Op de website vind je een kaart van Spanje waarop die allemaal zijn aangestipt. Klaar voor het avontuur? Bekijk HIER een kaart van Spanje en de lijst van de 105 mooiste dorpen van Spanje.

Ga naar de inhoud