Britse pers schrijft over dengue-uitbraak op Ibiza

Britse pers schrijft over dengue-uitbraak op Ibiza
Beeld: via canva.com

Britse pers schrijft over dengue-uitbraak op Ibiza

De dagelijkse activiteiten en het gedrag van toeristen op het populaire Balearische eiland Ibiza worden vaak onder de loep genomen door de Britse media. Vooral het tabloid Daily Mail staat bekend om zijn berichtgeving over de ‘wilde feesten’ en ‘dronkenschap’ van Britse reizigers op het eiland. In dit artikel kijken we naar een recent bericht van de Daily Mail over de vermeende uitbraak van dengue op Ibiza.

Het Daily Mail-artikel over de dengue-uitbraak op Ibiza bevat weinig concrete bronnen of referenties. De krant beweert dat Britse toeristen ‘een waarschuwing hebben ontvangen’ over de verspreiding van de ziekte, maar vermeldt niet van wie deze waarschuwing afkomstig is. Ook worden er geen specifieke gezondheidsautoriteiten of experts geciteerd die deze informatie hebben verstrekt.

De enige concrete informatie in het artikel is dat er ’twee gevallen van dengue’ zouden zijn geregistreerd op het eiland. Echter, ook de herkomst van deze gegevens blijft onduidelijk. Er wordt niet vermeld of dit informatie is van de Spaanse gezondheidsdiensten, of dat het gaat om ‘geruchten’ die de krant zelf heeft opgevangen.

Het taalgebruik in het Daily Mail-artikel doet vermoeden dat de krant de situatie op Ibiza enigszins overdrijft. Termen als ‘ziekte met pandemisch potentieel’ en ‘grote bezorgdheid’ wekken de indruk dat er sprake is van een ernstige uitbraak, terwijl de concrete informatie in het artikel daar geen aanleiding toe geeft.

Bovendien wordt er gesproken over ’tientallen’ mogelijk besmette toeristen, terwijl er slechts twee bevestigde gevallen worden genoemd. Dit soort onnauwkeurige en overdreven berichtgeving is kenmerkend voor tabloids als de Daily Mail, die er vaak op uit zijn om schokkende koppen te maken, zonder voldoende feitelijke onderbouwing.

Het Daily Mail-artikel plaatst de mogelijke dengue-uitbraak op Ibiza ook niet in de juiste context. Zo wordt er niet vermeld dat dengue geen endemische ziekte is in Spanje, en dat incidentele gevallen op de Balearen dus niet ongebruikelijk zijn.

Ook wordt er geen informatie gegeven over de symptomen en risico’s van dengue, noch over de maatregelen die getroffen worden om verdere verspreiding te voorkomen. Deze nuance ontbreekt, waardoor de lezer een onvolledig en mogelijk overtrokken beeld krijgt van de situatie.

Ga naar de inhoud