Staatsbezoek koning en koningin van Spanje aan Nederland

Casa de S.M. el Rey / web
Beeld: Casa de S.M. el Rey / web

Staatsbezoek koning en koningin van Spanje aan Nederland

Koning Felipe VI van Spanje en koningin Letizia zullen op 17 en 18 april 2024 op staatsbezoek gaan naar Nederland. Deze visite wordt met groot enthousiasme verwelkomd door koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die hun Spaanse tegenhangers hartelijk zullen ontvangen. Deze staatsbezoeken zijn belangrijk voor de diplomatieke betrekkingen tussen de beide landen en bieden de mogelijkheid om de banden op diverse fronten aan te halen. Maar wat is het programma van dit staatsbezoek?

Het is de eerste keer dat het Spaanse koninklijk paar een officieel staatsbezoek brengt aan Nederland sinds dat Willem-Alexander koning werd van Nederland. Voor Felipe en Letizia is het alweer het zestiende uitgaande staatsbezoek dat ze afleggen sinds hun proclamatie in 2014. 

Voor het Nederlandse koninklijk paar wordt dit het tiende inkomende staatsbezoek sinds de proclamatie van Willem-Alexander en Maxima in 2014, terwijl de Nederlandse koning 29 uitgaande staatsbezoeken heeft gehad. Willem-Alexander en Maxima zijn nog niet voor een staatsbezoek naar Spanje gereisd.

Het staatsbezoek van koning Felipe VI en koningin Letizia aan Nederland zal plaatsvinden van 17 tot en met 18 april 2024. Tijdens deze dagen zullen de beide koninklijke paren een uitgebreid programma afwerken.

Op 17 april vindt om 10 uur de officiële ontvangst plaats op de Dam in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen koning Felipe en koningin Letizia daar feestelijk welkom heten. Na het defileren en het spelen van de nationale hymnes volgen er gesprekken tussen de regeringsleiders.

In de loop van de twee dagen staan er diverse bezoeken en evenementen op het programma. Zo zullen de koninklijke families onder andere een staatsbanket bijwonen, een bezoek brengen aan het Rijksmuseum en een cultureel programma volgen.

Naast de officiële ceremonies en evenementen is er ook ruimte voor bilaterale ontmoetingen en besprekingen tussen de regeringsleiders. Zij zullen spreken over actuele internationale en bilaterale kwesties, waarbij het bevorderen van de samenwerking tussen beide landen centraal staat.

  • koingsbezoek1
  • koingsbezoek3
  • koingsbezoek4
  • koingsbezoek2
  • koingsbezoek5

Spaanse koning en koningin

De Spaanse koning, Felipe VI, is sinds 2014 de regerend monarch van het Koninkrijk Spanje. Hij volgde zijn vader Juan Carlos I op, die na een regeerperiode van bijna 40 jaar in 2014 aftrad. Felipe VI wordt gezien als een moderne, pragmatische en toegankelijke koning die de Spaanse monarchie naar een nieuw tijdperk heeft geleid.

Felipe VI werd geboren op 30 januari 1968 in Madrid als oudste zoon van koning Juan Carlos I en koningin Sofía. Hij groeide op in een koninklijke setting en genoot een gedegen opleiding. Na zijn middelbare school studeerde hij aan de Complutense Universiteit van Madrid, waar hij een graad in de rechten behaalde. Daarna volgde hij een opleiding aan de Georgetown University in de Verenigde Staten en de Nationale School voor Defensie in Spanje.

Naast zijn academische achtergrond heeft Felipe VI ook een militaire loopbaan gehad. Hij diende in verschillende onderdelen van de Spaanse strijdkrachten, waaronder de luchtmacht en marine. In 1993 behaalde hij de rang van luitenant-kolonel en in 2002 werd hij bevorderd tot generaal-majoor.

In 2004 trad Felipe in het huwelijk met Letizia Ortiz Rocasolano, een voormalig journaliste. Samen hebben ze twee dochters: Infanta Leonor, de huidige kroonprinses van Spanje, en Infanta Sofía. Het gezin leidt een relatief teruggetrokken leven, hoewel ze bij officiële gelegenheden natuurlijk veelvuldig in de schijnwerpers staan.

Ga naar de inhoud