De geld pinnen oorlog in Spanje: wie rekent er meer commissie

Oeps ... foto ontbreekt!

De geld pinnen oorlog in Spanje: wie rekent er meer commissie

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Pinnen bij een pinautomaat die eigendom is van een andere bank dan de eigen bank in Spanje kan tussen de 0,50 en 2,50 euro kosten aan commissie of transactiekosten. Sinds 1 januari 2016 is het vragen van transactiekosten via de wet geregeld in Spanje als het gaat om geld pinnen en de Spaanse banken hebben onderling afspraken gemaakt wat de situatie alleen maar verwarrender maakt.

Het is de eeuwige discussie: kost pinnen binnen de EU en eurozone geld en wat zijn de commissie- of transactiekosten als dat wel zo is. Daarbij is het belangrijk om te weten dat deze kosten niet direct aan de pinnende klant worden doorberekend maar aan de bank van de pinnende klant.

Waarschuwing

Als iemand pint zal er een melding verschijnen op het beeldscherm waarin vermeld staat dat de transactie gratis is of kosten heeft met daarbij het commissiebedrag. Daarbij staat ook dat de bank van de pinautomaat dit aan de bank van de pinnende klant doorberekent. Het is daarna aan de bank van de pinnende klant of zij dat weer doorberekenen aan de klant of niet.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Geld pinnen in Spanje[/su_note]

Binnen de EU toegestaan?

Maar mogen binnen de EU en eurozone wel transactiekosten of commissies berekend worden aan pinnende klanten? Volgens de Nederlandse Consumentenbond is dat wel toegestaan als dat ook geldt voor de inwoners van het land waar men pint zoals het in o.a. Duitsland en Spanje. Het moet wel altijd duidelijk staan aangegeven met een sticker of door middel van de tekst op het beeldscherm.

Betaalpas Vs Creditcard

In principe is het voor Nederlanders en Belgen in Spanje mogelijk om met de betaalpas in winkels etc. te betalen zonder dat dit extra kosten heeft. Belangrijk zijn daarbij de Maestro en V-Pay logo’s die op de betaalpas staan en bij de kassa in Spanje vermeld worden. Is dat niet het geval dan kun je altijd nog betalen met een creditcard maar betalen met een creditcard in het buitenland is niet gratis.

Geld opnemen met een betaalpas kan dus kosten met zich meebrengen die nogmaals niet direct betaald hoeven te worden maar doorberekend worden (of niet) aan de bank van de pinnende klant. Geld opnemen met een creditcard in de eurozone kost wel geld, dat geldt overigens ook voor het opnemen van geld met een creditcard in Nederland en België zelf.

Spanje

In Spanje staan volgens de laatste gegevens van de Banco de España 51.491 pinautomaten, een aantal dat elk jaar minder wordt. Verder staan er in steden en toeristische plaatsen pinautomaten van ATM die niet bij een bank horen maar particulier eigendom zijn en duur zijn wat betreft commissies en transactiekosten. Wij hebben al eerder in een artikel voor de ATM machines gewaarschuwd.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Let op bij pinnen bij een ATM pinautomaat in Spanje[/su_note]

Als je een Spaanse bankrekening hebt en dus ook Spaanse betaalpassen en creditcards dan moet je er rekening mee houden dat er vaak (niet altijd) commissies gerekend worden voor het pinnen bij pinautomaten die niet van dezelfde bank zijn. Deze commissies lopen op tot 2,50 euro per transactie.

Prijsvergelijker iAhorro heeft onderstaand overzicht gemaakt waarin alle commissies vermeld staan die op dit moment gehanteerd worden. Daarbij is gekeken naar de grootste banken van Spanje zoals Caixabank, BBVA, Bankia, Sabadell, Santander, Unicaja, Openbank, ING, Ibercaja etc.

De geld pinnen oorlog in Spanje: commissies en meer
El Pais

Bedragen lopen uiteen van 0,50 tot 2,50 euro afhankelijk van de afspraken die de banken onderling hebben gemaakt. Spanjaarden en inwoners van Spanje met Spaanse bankpassen zullen dus sneller bij een pinautomaat pinnen die bij de eigen bank hoort dan die van een andere bank.

Het gaat in het bovenstaande schema om de bedragen die de banken aan andere banken berekenen wat niet wil zeggen dat de banken dit weer direct aan de pinnende klant doorberekenen. In veel gevallen is het wel of niet doorberekenen van de commissies afhankelijk van de afspraken en de gepinde bedragen.

Conclusie

Het is dus wat betreft pinnen in Spanje verwarrend omtrent de commissies en kosten die banken berekenen. Dat geldt zowel voor de Spanjaarden en inwoners van Spanje die een Spaanse bankrekening hebben en voor buitenlanders die pinnen in Spanje. Wordt er wel of niet een commissie berekend? Hoe hoog is deze dan?

Aan de hand van reacties op eerder verschenen artikels over het pinnen in Spanje is op te maken dat de Caixabank (Caixa) geen kosten rekent als men bij de gele pinautomaten pint maar is dat zo? In de documenten van de bank staat immers dat er 2 euro berekend wordt aan de bank. Ook hier geldt weer of de bank van de pinnende klant dit doorberekent of niet.

Ga naar de inhoud