Let op bij pinnen bij een ATM pinautomaat in Spanje

Let op bij pinnen bij een ATM pinautomaat in Spanje
Beeld: ATM

Let op bij pinnen bij een ATM pinautomaat in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Pinautomaten zijn overal in Spanje te vinden al wordt het wel steeds moeilijker omdat veel banken hun filialen sluiten en daarmee verdwijnen ook veel pinautomaten uit het Spaanse straatbeeld. Maar op veel plaatsen zoals in de grote steden en toeristische bestemmingen langs de Middellandse Zeekust en op de eilanden in Spanje (en overal in Europa) verschijnen andere soorten pinautomaten met de naam ATM. Maar wat zijn dit en zijn deze niet-Spaanse pinautomaten wel te vertrouwen.

ATM staat voor Automated Teller Machine in het Engels en is niets meer of minder dan een pinautomaat (cajero automático) en dus een machine om geld te pinnen met een pinpas of kredietkaart. Er zijn de laatste jaren duizenden ATM pinautomaten bijgekomen in Spanje. De meeste van hen zijn van twee bedrijven afkomstig, te weten Euronet en Cardtronics (Cashzone in Europa). Dit zijn dus particuliere pinautomaten die niet bij een bank in Spanje zijn aangesloten.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Geld pinnen in Spanje[/su_note]

Deze ATM pinautomaten zijn op plaatsen te vinden waar veel mensen bijeenkomen zoals op straat, bij de supermarkt, in winkelcentra, langs een boulevard of in winkelstraten en dat in grote steden en toeristische gebieden. De ATM staat vaak op een plaats waar geen bankfiliaal te vinden is en dus ook geen pinautomaat van een Spaanse bank aanwezig is.

Waarschuwing

De website Honest Guide heeft begin dit jaar een video geplaatst waarin ze waarschuwen voor het gebruik van de ATM pinautomaten. In de video probeert men aan te tonen dat er torenhoge commissies worden gevraagd (tussen de 15% en 35%) afhankelijk van het gepinde bedrag. Daarnaast worden in het geval van valutakoersen andere bedragen aangehouden waardoor het bedrijf meer verdient.

Ook zeggen de makers van de video dat de ATM het alleen toestaat om grotere bedragen te pinnen en geen kleine bedragen. Dat komt het bedrijf uiteraard ten goede wat betreft de commissies die dan hoger zijn.

Verder zeggen ze dat de ATM pinautomaten een onderscheid maken tussen de inwoners van een land waar de ATM te vinden is en buitenlanders. De pinautomaat herkent de kaarten en past automatisch de commissie en tarieven aan blijkbaar.

Commissie

Als je pint bij een blauwe ATM dan moet je altijd een commissie betalen die tussen de 0,50 en 1,95 euro ligt, afhankelijk van het bedrag dat men pint. Overigens is een commissie vragen voor het gebruikmaken van een pinautomaat in Spanje de normaalste zaak want dat is iets dat men al jaren doet zoals hier te lezen is.

Als je pint verschijnt er op het beeldscherm een tekst die aangeeft dat er een commissie gevraagd wordt en daarmee dien je akkoord te gaan of niet. Deze commissie wordt door de Spaanse bank aan de Nederlandse of Belgische bank gerekend die dat wel of niet doorberekent aan de klant. Bij de ATM verschijnt die tekst niet altijd op het beeldscherm, houd daar dus rekening mee.

Kosten voor het pinnen

Sinds 1 januari 2016 vragen Spaanse banken transactiekosten aan de klanten wanneer ze pinnen bij een bank/pinautomaat die niet bij de eigen bank of netwerk hoort. De bedragen lopen uiteen van 0,65 tot 2 euro pers transactie. Het is nog verwarrender omdat banken onderling ook afspraken hebben gemaakt over het gebruik van hun pinautomaten.

Banken mogen bij gebruik van buitenlandse pinpassen transactiekosten in rekening brengen mits dat ook voor de eigen bewoners geldt zoals in Spanje en Duitsland.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Geld pinnen in Spanje[/su_note]

Belangrijk is om te weten dat deze transactiekosten in principe niet direct aan de pinnende klant worden doorberekend maar aan de bank instantie. Deze kan daarna bepalen wat ze daarmee doen, of zelf de kosten betalen of dat doorberekenen aan de klanten waarbij dat bedrag nooit hoger mag zijn dan wat de bank moet betalen.

Als er transactiekosten betaald moeten worden zal dat op het beeldscherm verschijnen die aangeeft dat het pinnen een commissie heeft maar dat dit de klant niets kost en wordt doorberekend aan de bank van de pinnende klant. Daarbij moet het commissiebedrag vermeld worden.

Aangezien er veel banken zijn in Spanje en veel samenwerkingsverbanden tussen banken (nationaal en internationaal) is het moeilijk precies aan te geven wat de transactiekosten per bank zijn. Ook zijn er banken die niets rekenen en pinnen bij de eigen bank kost ook niets.

Wie heeft er ervaring met de ATM pinautomaten in Spanje en wat waren de kosten?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.