Let op bij pinnen bij een ATM pinautomaat in Spanje

Let op bij pinnen bij een ATM pinautomaat in Spanje
Beeld: ATM

MADRID – Pinautomaten zijn overal in Spanje te vinden al wordt het wel steeds moeilijker omdat veel banken hun filialen sluiten en daarmee verdwijnen ook veel pinautomaten uit het Spaanse straatbeeld. Maar op veel plaatsen zoals in de grote steden en toeristische bestemmingen langs de Middellandse Zeekust en op de eilanden in Spanje (en overal in Europa) verschijnen andere soorten pinautomaten met de naam ATM. Maar wat zijn dit en zijn deze niet-Spaanse pinautomaten wel te vertrouwen.

ATM staat voor Automated Teller Machine in het Engels en is niets meer of minder dan een pinautomaat (cajero automático) en dus een machine om geld te pinnen met een pinpas of kredietkaart. Er zijn de laatste jaren duizenden ATM pinautomaten bijgekomen in Spanje. De meeste van hen zijn van twee bedrijven afkomstig, te weten Euronet en Cardtronics (Cashzone in Europa). Dit zijn dus particuliere pinautomaten die niet bij een bank in Spanje zijn aangesloten.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Geld pinnen in Spanje[/su_note]

Deze ATM pinautomaten zijn op plaatsen te vinden waar veel mensen bijeenkomen zoals op straat, bij de supermarkt, in winkelcentra, langs een boulevard of in winkelstraten en dat in grote steden en toeristische gebieden. De ATM staat vaak op een plaats waar geen bankfiliaal te vinden is en dus ook geen pinautomaat van een Spaanse bank aanwezig is.

Waarschuwing

De website Honest Guide heeft begin dit jaar een video geplaatst waarin ze waarschuwen voor het gebruik van de ATM pinautomaten. In de video probeert men aan te tonen dat er torenhoge commissies worden gevraagd (tussen de 15% en 35%) afhankelijk van het gepinde bedrag. Daarnaast worden in het geval van valutakoersen andere bedragen aangehouden waardoor het bedrijf meer verdient.

Ook zeggen de makers van de video dat de ATM het alleen toestaat om grotere bedragen te pinnen en geen kleine bedragen. Dat komt het bedrijf uiteraard ten goede wat betreft de commissies die dan hoger zijn.

Verder zeggen ze dat de ATM pinautomaten een onderscheid maken tussen de inwoners van een land waar de ATM te vinden is en buitenlanders. De pinautomaat herkent de kaarten en past automatisch de commissie en tarieven aan blijkbaar.

Commissie

Als je pint bij een blauwe ATM dan moet je altijd een commissie betalen die tussen de 0,50 en 1,95 euro ligt, afhankelijk van het bedrag dat men pint. Overigens is een commissie vragen voor het gebruikmaken van een pinautomaat in Spanje de normaalste zaak want dat is iets dat men al jaren doet zoals hier te lezen is.

Als je pint verschijnt er op het beeldscherm een tekst die aangeeft dat er een commissie gevraagd wordt en daarmee dien je akkoord te gaan of niet. Deze commissie wordt door de Spaanse bank aan de Nederlandse of Belgische bank gerekend die dat wel of niet doorberekent aan de klant. Bij de ATM verschijnt die tekst niet altijd op het beeldscherm, houd daar dus rekening mee.

Kosten voor het pinnen

Sinds 1 januari 2016 vragen Spaanse banken transactiekosten aan de klanten wanneer ze pinnen bij een bank/pinautomaat die niet bij de eigen bank of netwerk hoort. De bedragen lopen uiteen van 0,65 tot 2 euro pers transactie. Het is nog verwarrender omdat banken onderling ook afspraken hebben gemaakt over het gebruik van hun pinautomaten.

Banken mogen bij gebruik van buitenlandse pinpassen transactiekosten in rekening brengen mits dat ook voor de eigen bewoners geldt zoals in Spanje en Duitsland.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Geld pinnen in Spanje[/su_note]

Belangrijk is om te weten dat deze transactiekosten in principe niet direct aan de pinnende klant worden doorberekend maar aan de bank instantie. Deze kan daarna bepalen wat ze daarmee doen, of zelf de kosten betalen of dat doorberekenen aan de klanten waarbij dat bedrag nooit hoger mag zijn dan wat de bank moet betalen.

Als er transactiekosten betaald moeten worden zal dat op het beeldscherm verschijnen die aangeeft dat het pinnen een commissie heeft maar dat dit de klant niets kost en wordt doorberekend aan de bank van de pinnende klant. Daarbij moet het commissiebedrag vermeld worden.

Aangezien er veel banken zijn in Spanje en veel samenwerkingsverbanden tussen banken (nationaal en internationaal) is het moeilijk precies aan te geven wat de transactiekosten per bank zijn. Ook zijn er banken die niets rekenen en pinnen bij de eigen bank kost ook niets.

Wie heeft er ervaring met de ATM pinautomaten in Spanje en wat waren de kosten?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

48
Reageer op dit artikel

23 Comment threads
25 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
35 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Helder

Was afgelopen 2 weken in Benidorm, bijna elke straat heeft een pin automaat, alle rekenen € 3,95 commissie, staat niet vermeld op de automaat, gratis bij Kutxa Bank, Calle Alameda 19, Benidorm

Jan broos

Hier in Pilar de la horadada staat een atm automaat met een groot ing logo erop. Als klant van ing denk je dan gratis te kunnen pinnen. Nee hoor 3,95 euro kosten. Zeer misleidend ing haal Jr logo er snel vanaf.. dit is zeer slecht voor je imago.

Paul

Heb in Palma 16-11-19 ook 200,– gepind bij ATM automaat en moest 3,95 kosten betalen. Had het direct nodig, kon dus geen andere kiezen. Eerder die week 250,– gepind bij Ibercaja en geen kosten. Boefjes die ATM.

Okkie

Caixa is nu ook niet meer gratis. 2 euro voor een opname van 100 euro

Claeys Pascal

Klopt helemaal ! Ik was tot vorige week 17/10/2019 in Spanje, en Caixa rekent inderdaad €2 Transactiekosten aan sinds vorige zomer.

Asuman

Gisteren nog gepind voor €100 moest ik €3,95 kosten betalen in Torrevieja. Door invoer van euro zou dit soort dingen toch niet meer moeten gebeuren?

VeraLiza

En dat mag allemaal, mensen bestelen… de wereld wordt corrupter met de dag ?

Rory

Afgelopen zomer op Ibiza geweest en daar was toen de CaixaBank de enige die niets in rekening bracht. Nu vakantie op Tenerife, waarbij ik na lang zoeken 1 bank heb kunnen vinden die niets doorbelast: BankInter. Zijn er niet heel veel van, maar toevallig wel in de buurt.

Jaap

Wij ontdekten bij pinnen bij automaat in Turkije bij €100 werd €104 afgeschreven bij €200 werd € 204 afgeschreven bij een ander type automaat €250 geïnd werd niets berekend. De ener automaat stond bij een mega grote bazaar de ander gewoon aan weg

..

Willem

Dank voor deze info want dat was mij niet bekend. Vorige week in Benidorm 200€ gepind en dat koste 2.95€. Het bijzondere is dat het ING logo telkens op het scherm naar voren kwam. Gisteren met ING gebeld en zij weten nergens van omdat het een buitenlandse bank is. ING Spanje is geen ING nl. Jammer genoeg was de info niet eerder bij mij bekend. Voortaan maar idd bij Caixa pinnen als die er is

comswkl22@hotmail.nl

Cor bij sabadell grstis met eigen kaart msar gebruik je de creditkaart ,22 procenten overmaken van Ned naar sabadell en andersom kost niets

Eddy

Waarom is er de Euro ?

O

Deze ervaring heb ik ook. Gratis bij caixa.
Verder wil ik nog opmerken dat je geen telefoonabonnement in SPANJE kunt afsluiten als je geen Spaanse bankrekening hebt ( ca 80,00 per jaar) ze accepteren geen creditcard of ING rekening.

anton74

Bankrekening van ING Direct Spanje (gratis) wordt uiteraard wel geaccepteerd.

luc.van.ginneken@gmail.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Automated_teller_machine Bij mijn weten is de betekenis van ATM (automatic teller machine) wereldwijd gewoonweg het toestel waaruit je met je bankkaart cash geld kan halen. Dus zeker niet voorbehouden aan een bepaalde firma of een bepaald bankconsortium. Tijdens mijn overwintering van 2017/2018 werd ik voor de eerste maal gewaar in Spanje dat er een klein geldbedrag extra aangerekend werd bij elke geldafname die ik deed. Dat vond ik erg vervelend, want dan ga je de neiging hebben om het aantal geldafnames te beperken, maar een hoger bedrag af te halen. Wat niet gunstig is inzake preventie van verlies of diefstal.… Lees verder »

Fred

De mensen moeten weggaan bij de banken. Hun salaris in contanten laten uitbetalen. De banken zijn de maffia en klant vriendelijk .
. Geven geen rente en bij onvoldoende saldo, dus even rood staan, berekenen ze 13%.

Rob

Het salaris in contanten laten uitbetalen is verboden. U roept hier op tot het plegen van een misdrijf.

Ed

Sinds wanneer is het contant ontvangen van je loon een misdrijf??!! Contant geld is wettig en legaal. In principe zitten bedrijven die geen contant geld aannemen wettelijk gezien fout, tenzij ze dit duidelijk en vooraf zichtbaar aangeven. De clou van al dat elektronisch betalen enz. is dat je niet zo snel in de gaten hebt hoeveel je hebt uitgegeven. Met contant geld is dat direct inzichtelijk.

anton74

Inderdaad Fred, en daarom probeert men in de EU de wet aan te passen zodat zelfs daklozen verplicht worden om een bankrekening te hebben… het kapitalisme regeert.

Gerard

Bij alle CAIXA banken kun je nog steeds pinnen, zonder transactiekosten , tot een bedrag van € 500.

Jean-Marie

@Gerard : Met een CAIXA kaart? Of met een ander spaanse bankkaart? Of met een buitenlandse bankkaart? Daar is het verschil…

Marja Buis

Wij werden in Malaga hierop gewezen door een Engels echtpaar. De pinautomaten met een groen logo dus de Caixa vragen geen exgra geld. En ja hoor geprobeerd met onze Ingpas en later met mijn Bunqpas. Geen extra betaling. U snapt natuurlijk wel dat wij elke keer naar een Caixa bank zochten.

Ed

Caixa was de enige bank (voor zover ik heb kunnen vaststellen) die geen kosten in rekening brengt, althans in oktober 2018. Ik pinde er meermaals met mijn Nederlandse ABN-AMRO wereldpas zonder kosten.

Henk

Klopt! Met ABN-pas pinnen bij Caixa geen extra kosten.

Pascal Claeys

Vandaag 8-10-2019 in Torremolinos bij Malaga met mijn Belgische pinpas €100 afgehaald in de Caixa. €2 werd mij in rekening gebracht voor transactie kosten. In maart 2019 was ik hier ook en toen was dat bij La Caixa absoluut niet het geval. Mijn bank in België heeft nog nooit iets aangerekend voor transacties of betalingen in het buitenland. Ik vind het pure diefstal … het is toch de EU zone ?!?!

August

Ik haal zelfs 600 euros af en zonder kosten

O

Deze ervaring heb ik ook.

Jan, Ondara

Vooropgesteld, ik realiseer me terdege dat niet iedereen die reageert in Spanje woont! Ik woon er wel en heb gemakshalve een bankrekening geopend bij Banco Sabadell! Geen commissie bij geldopname, en, als er maandelijks voldoende op de rekening wordt gestort, ook geen kosten over het gebruik van de rekening en de daarbij behorende betaalkaarten!

leo

Dat was voorheen wel anders bij Sabadell toen moest je de rekening betalen en je pinpassen, wij zijn toen overgestapt op de Spaanse ING en hebben sindsdien geen kosten meer aan de betaal rekening.

Amber

Met een rabobank pas pinnen is bij la Caixa gratis, bij BBVA niet (provincie BCN)

johnny

Bij Sabadell geld overmaken ( dus niet pinnen) naar bv. nederlandse rekening is 6 euro. Ter info.

Rob La Nucia

Beste Jan, ik woon hier ook pas 21 jaar. Dat wist ik niet dat Sabadell dat deed. Geen commissie bij je eigen bank bij pinnen is voor mij de normaalste zaak van de wereld maar geen kosten betalen voor betaalkaarten en de rekening zelf???? En wat is dan voldoende voor de bank? 1000 euro of 20K? Ben benieuwd.

Pol

inderdaad gratis bij de Banco Sabadel op hun eigen ATM toestellen. En die vind je uitsluitend aan hun kantoren. Op andere ATM toestellen betaal je wel kosten, tot 2 EUR. Verder vind ik hun kosten wel aan aan de hoge kant, maar steeds goede service, wat me doet blijven.

Henk

Hoeveel moet je dan maandelijks storten bij Sabadell?
Ik stort €250/maand en betaal aan kosten ongeveer €130/jaar

Adriaan

Ik ben in NL klant bij de Rabo. In ieder geval tot begin maart 2019 was het geld pinnen bij de Caixa in Albir gratis. Op het scherm helemaal geen melding van kosten gezien. Bij Santander in Albir moeten we € 1,80 betalen, ongeacht het opgenomen bedrag. Dat één keer gedaan.

Wizza

Het doel van de overheid is duidelijk. Alles onder controle houden! Wij pinnen tot op heden bij Unicaja en hebben tot nu toe niet hoeven betalen met de NL pinpas.

Eddy

Weten we ook weer.Nooit ATM en hopelijk gaan ze er snel onderuit.

Rob

Ik adviseer iedereen om de reden die in dit artikel genoemd zijn NOOIT bij zo’n verderfelijke ATM machine te pinnen . Zodat ze zo snel mogelijk weer uit het straatbeeld verdwijnen. Het is pure roof.

Piet Paëlla

Inderdaad oplichterij Rob, en ‘s avonds laat zou ik dat al helemaal niet doen. Misschien een suggestie voor de Spaanse supermarkten om die oplichters concurrentie aan te doen : Shoppen in de supermarkt, betalen met je bankpas en je vraagt € 200 toe aan de kassière… Sommige Duitse supermarkten doen dat al vanaf aankopen boven € 10. Voordeel voor de klant : je krijg geld netto uit de kassa-lade en je bespaart daarmee de gang naar een flappen-tapper, die mogelijk nog provisie berekent. Voordeel voor de supermarkt : jouw betaalde geld wordt meteen gestort op de bankrekening van de supermarkt… Lees verder »

Piet Paëlla

Aanvullend commentaar: Duitse supermarkten in Duitsland dus…

anton74

Met ING Direct kun je in Spanje gratis geld opnemen aan de kassa bij Dia supermarkten, Shell en nog een paar andere ketens.

Raul

35%? Is het niet 3,5%?

Harm

Bij sommige banken kan ik met mijn Spaanse ING pas gratis geld opnemen Doe ik dat met mijn Nederlandse ING pas kost het geld bij de zelfde automaat.
Wel ken ik over het algemeen bij CAIXA bank gratis geld opnemen tot 500 euro . Ook heeft de CAIXA de mogelijkheid om taal naar keuze in te voeren.

Ed

Zelfs in het Nederlands!

Peter

Wij hebben 3 mnd overwinterd en vaak moeten pinnen. Het viel ons ook op wat je betaald aan commissie . Het wordt steeds moeilijker ergens te pinnen bij een bank zonder kosten.
Nagekeken op internet en kwam er achter dat De ATM automaten van een buitenlandse onderneming zijn. Wij zaten vlakbij malaga land inwaarts . Bij de kust inderdaad heel veel ATM apparaten . De prijs varieerde van €2,95 t/m € 2,00.
Opname plm €100,=

Piet Nieuwpoort

Soms pin je gratis…..maar meestal is het 1.90 €.. nou lekker op vakantie en 300 pinnen… zowat..een pilsje kost één euro
Ik kan er niet mee zitten……
Fijn krantje …gaat zo door ik lees het graag

Mvg Piet

leo

Ik weiger te pinnen als er voor betaald moet worden. Gelukkig zijn er steeds meer plekken die je cash geld geven zo ook een bar hier in de buurt na een biertje pin je er even 50 euro bij kost niks. Wij hebben de ING dus de Twyp app en daarbij is geld opnemen ook gratis. Ik zal dus nooit mijn bankpas in een ATM steken.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.