Een kasteel kopen aan het strand van de Costa Brava is mogelijk

Een kasteel kopen aan het strand van de Costa Brava is mogelijk
Beeld: Google Maps / web

Een kasteel kopen aan het strand van de Costa Brava is mogelijk

Als je altijd al gedroomd hebt van het bezitten van een kasteel in een mooie omgeving en praktisch aan het strand van S’Agaró, dan is dit je kans. Het kasteel, met zijn indrukwekkende torens en het prachtige modernistische ontwerp, is momenteel te koop, al zal de vraagprijs iets aan de hoge kant zijn voor jouw Spaanse droom.

Het kasteel, dat dateert uit de periode tussen 1890 en 1912, werd ontworpen door de beroemde Catalaanse architect Josep Goday. Het is gelegen in een bevoorrechte positie, direct aan de kust van Sant Pol, in het chique resort S’Agaró. Met een totale oppervlakte van 4894 m² en een bebouwde oppervlakte van 348 m², biedt het kasteel ruimte voor een veelheid aan mogelijkheden.

Hoewel het kasteel momenteel gesloten is en een grondige renovatie nodig heeft, is het exterieur grotendeels intact en staat het als Cultureel Erfgoed geregistreerd. Dit biedt de nieuwe eigenaar de kans om een uniek stuk erfgoed te restaureren en nieuw leven in te blazen, terwijl de oorspronkelijke charme en schoonheid worden gerespecteerd.

Het kasteel is ontworpen in de kenmerkende modernistische stijl, met een opvallende en elegante uitstraling. Het bestaat uit twee hoofdgebouwen, waarbij het grootste wordt bekroond door negen torens met een puntige top. Deze torens verwijzen naar de negen kinderen van de oorspronkelijke eigenaar, de heer Estrada.

In het centrum van het gebouw staat een hoger gelegen toren, die de centrale as van het ontwerp markeert. De kleine torens zijn versierd met typisch modernistische keramische decoraties in blauw en wit, terwijl de raamomlijstingen zijn versierd met prachtige, organische motieven.

Deze architectonische elementen hebben ervoor gezorgd dat het kasteel bekend staat als de ‘Torre de les Punxes’ of ‘Xalet de les Punxes’, verwijzend naar de kenmerkende torens. Het gebouw heeft een begane grond en een bovenverdieping, waarbij de centrale toren hoger is dan de rest.

Het kasteel werd gebouwd tussen 1890 en 1912, in opdracht van de heer Estrada, een rijke industrieel uit Barcelona. Het was een van de eerste zomerresidenties die in deze regio werd gebouwd, toen de Costa Brava zich ontwikkelde tot een exclusieve vakantiebestemming voor de Europese elite.

De keuze voor deze strategische locatie, direct aan de kust van Sant Pol, was niet toevallig. De prachtige omgeving en de gunstige ligging trokken vele vooraanstaande families aan, die hier hun zomerhuizen bouwden. Het kasteel was een van de eerste, meest indrukwekkende en prominente gebouwen in deze opkomende enclave.

Het ontwerp van het kasteel was in handen van de gerenommeerde Catalaanse architect Josep Goday, die bekend stond om zijn modernistische stijl. Het gebouw is een prachtig voorbeeld van deze architectonische stroming, met zijn opvallende torens, keramische versieringen en organische decoraties.

Sinds de bouw heeft het kasteel verschillende bestemmingen gehad, maar de laatste decennia was het gesloten voor het publiek. Nu wordt het te koop aangeboden, met de mogelijkheid om dit unieke erfgoed nieuw leven in te blazen en te transformeren naar een nieuw doel, waarbij de oorspronkelijke schoonheid en charme wordt behouden.

Met de huidige te koop-aanbieding van het kasteel, opent zich een bijzondere kans om dit prachtige erfgoed een nieuwe bestemming te geven. De nieuwe eigenaar zal de mogelijkheid hebben om het gebouw te restaureren en her te bestemmen, waarbij de originele architectonische kenmerken worden gerespecteerd en bewaard.

Het kasteel biedt ruimte voor een breed scala aan mogelijkheden, variërend van een luxe hotel of exclusief vakantieverblijf tot een cultureel centrum of zelfs een privéresidentie. De unieke ligging direct aan de kust, de historische waarde en de imposante modernistische architectuur maken het tot een buitengewoon aantrekkelijk object voor investeerders en liefhebbers van erfgoed.

De restauratie en herbestemming van het kasteel zal een uitdaging zijn, maar ook een kans om dit prachtige stuk geschiedenis nieuw leven in te blazen. Door de oorspronkelijke schoonheid en charme te behouden, kan de nieuwe eigenaar bijdragen aan het behoud van dit architectonische juweel en tegelijkertijd een nieuwe, toekomstbestendige invulling geven.

Voor de meeste lezers die al denken aan het realiseren van hun Spaanse droom met een luxe B&B of boetiekhotel, zal de vraagprijs van 5,3 miljoen euro waarschijnlijk te hoog zijn. Meer informatie is te vinden op de website van Idealista.

Ga naar de inhoud