Modderbaden op het eiland s’Espalmador is verboden en zelfs slecht voor de gezondheid

Wikimedia
Beeld: Wikimedia
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

IBIZA – Jaar in jaar uit komen er duizenden toeristen en dagjesmensen naar het eiland s’Espalmador, gelegen tussen Formentera en Ibiza. om te genieten van de natuur, de stranden, de rust en … de modderbaden. Het kleine eiland staat bekend om de naaktstranden en een modderige laguna waar strandgasten zichzelf helemaal insmeren met de modder omdat men meent dat dit gezond zou zijn. Helaas is dit niet zo en is het zelfs ongezond.

De modder waarmee de mensen zich insmeren kan gezondheidsproblemen en infecties met zich meebrengen omdat dit afkomstig is uit stilstaand water wat niet in aanraking staat met de zee. De autoriteiten raden het af en hebben zelfs verboden om jezelf in te smeren met het modder. Ondanks al deze moeite, inclusief het afzetten van de laguna met palen, touwen en informatieborden, komen er toch jaarlijks duizenden mensen genieten van het modder, inclusief bekendheden zoals twee jaar geleden Paris Hilton en nog niet zo lang geleden de actrice Kate Hudson.

Gezond of niet

Een modderbad of “baño de barro” of “baño de lodo” zou gezond zijn voor de huid en dat is dan ook wat de mensen horen en lezen waardoor ze naar het eiland komen maar niets is minder waar. Er zijn geen specialisten die bevestigen dat een modderbad op het eiland of op elke andere plaats op de Balearen eilanden goed zou zijn voor de huid. Sterker nog, het is zelfs zeer ongezond en kan infecties veroorzaken, aldus de Conselleria de Media Ambiente, Agricultura y Pesca van de regionale overheid van de Balearen eilanden.

Buiten het feit dat de modderbaden dus ongezond blijken te zijn, veroorzaken alle modder-toeristen ook schade aan de flora en fauna op het eiland. Het hele eiland is een beschermd natuurgebied en dat wordt ernstig verstoord en aangetast door de vele duizenden dagjesmensen en toeristen. Om dit beschermende karakter van het eiland nogmaals onder de aandacht te brengen, zijn de autoriteiten met een campagne begonnen om excursie organisaties, bootverhuur bedrijven etc. te laten weten dat het modderbaden verboden is en dus ook schadelijk kan zijn.

Modderbad kopen?

Overigens staat het eiland l’Espalmador te koop, zoals we in dit artikel al eens omschreven hebben. Het hele eiland is privé eigendom en kan gekocht worden voor slechts 22 miljoen euro. Het enige nadeel voor toekomstige eigenaren zou zijn dat men eigenlijk niets met het eiland kan doen, het is immers een beschermd natuurgebied dus er mag niet gebouwd worden. Ook het Colom eiland voor de kust van Menorca staat te koop, voor vele miljoenen minder (vraagprijs is 5 miljoen) en met diverse gebouwen die eventueel dienst kunnen doen als woon/vakantiehuis.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.