Mag je op de autoweg of snelweg fietsen in Spanje?

Mag je op de autoweg of snelweg fietsen in Spanje?
Beeld: Twitter

Mag je op de autoweg of snelweg fietsen in Spanje?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ongetwijfeld dat veel lezers het al eens gezien hebben in Spanje als men op een weg rijdt waar de auto’s met 90 of 100 km/uur voorbij razen terwijl er ook fietsers rijden. Velen vragen zich dan meteen af of dat is toegestaan of niet. Daarbij moet men een onderscheid maken in autowegen (autovias) en snelwegen (autopistas).

De algemene regel in Spanje is dat men op straat mag fietsen, ook als er speciale fietspaden zijn. Het fietsen op een fietspad is in Spanje dus niet verplicht tenzij dit duidelijk staat aangegeven met een rond blauw bord met een witte fiets (vía reservada para ciclos of vía ciclista). In dat geval moeten fietsers en bestuurders van een standaard elektrische fiets (tot 25 km/h) van dit fietspad gebruik maken en mag niet op straat gefietst worden. 

Maar dan nu het antwoord op de vraag of je op een autoweg en snelweg mag fietsen in Spanje. Ja en nee. Het fietsen op autowegen (autovias) is toegestaan in Spanje voor fietsers vanaf 14 jaar en altijd als ze een fietshelm dragen (buiten de bebouwde kom altijd verplicht). Men dient zoveel mogelijk op de zijstrook te fietsen en automobilisten dienen 1,5 meter afstand te houden bij het passeren. 

Fietsen op autowegen mag alleen als er geen verbodsborden staan. Deze worden soms geplaatst wanneer er niet voldoende ruimte is op een autoweg. Het fietsen op snelwegen (autopistas) inclusief tolwegen is niet toegestaan in Spanje.

Dat het fietsen op autowegen is toegestaan heeft de Spaanse Verkeersdienst DGT nogmaals bevestigd in een recent Twitter bericht.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.