Catalonië raadt aan om wild-zwijn-vlees te eten vanwege de overbevolking

Catalonië raadt aan om wild-zwijn-vlees te eten vanwege de overbevolking
Beeld: Canva

Catalonië raadt aan om wild-zwijn-vlees te eten vanwege de overbevolking

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het aantal wilde zwijnen is in Catalonië de afgelopen 20 jaar verdrievoudigd en geschat wordt dat er nu inmiddels meer dan 200.000 leven in de autonome regio. Met dat aantal betekent dit bijna zeven ‘jabaliés’ op een vierkante kilometer. De wilde zwijnen zijn steeds vaker in de centra van steden en dorpen te zien en raken steeds vaker betrokken bij incidenten.

De afgelopen 20 jaar is het aantal wilde zwijnen in Catalonië verdrievoudigd maar wordt er voor de helft minder gejaagd op deze in het wild levende dieren. Terwijl het aantal wilde zwijnen toenam daalde het aantal vergunningen voor jagers in de regio. Volgens de Agents Rurals is de jacht juist een van de belangrijkste middelen tegen de overbevolking van ‘jabaliés’.

Omdat er veel wilde zwijnen zijn in Catalonië en ook om de jacht op wilde zwijnen interessant te maken, raadt de afdeling Acción Climática van de Generalitat de Catalunya alle inwoners aan om meer wild zwijn vlees te eten. Volgens de directeur van deze afdeling is men bezig om het ‘carne de jabalí’ in meer supermarkten te krijgen. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een speciale groep jagers die voor het wild zwijn vlees moeten gaan zorgen.

Verder wil de Generalitat de Catalunya subsidies of premies gaan geven om zo de jacht op wilde zwijnen te bevorderen. Zo kunnen jagersverenigingen tot 20.000 euro ontvangen om jagers financieel te helpen of 80.000 euro in geval van bedrijven. In totaal is er 10 miljoen euro vrijgemaakt om in drie jaar de overbevolking van wilde zwijnen te beëindigen. Een andere optie in plaats van doodschieten is sterilisatie maar die manier bevindt zich nog in een onderzoeksfase en is niet op de korte termijn toepasbaar.

Volgens de Agents Rurals zijn er drie oorzaken voor de enorme stijging van wilde zwijnen in Catalonië (en eigenlijk de rest van Spanje) sinds de jaren negentig: de geleidelijke stopzetting van het schoonmaken van de natuur in de bergen; de toename van de voedselbeschikbaarheid voor wilde zwijnen; de afname van de jachtdruk ofwel de jacht op wilde zwijnen.

Volgens de Catalaanse natuur-agenten is het wilde zwijnen probleem geen klein probleem want het brengt de veiligheid van personen in gevaar. Daarnaast vertaalt het wilde zwijnen probleem zich in schade aan de landbouw en wordt de overdracht van infectieziektes verhoogd. In 2021 werden er meer dan 5.000 verkeersongevallen geregistreerd waarbij een dier betrokken was waarvan 3.000 wilde zwijnen.

everzwijn
Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een everzwijn in Spanje?
Stel je komt in Spanje oog in oog te staan met een everzwijn (jabalí) wat moet je dan doen om problemen, verwondingen of erger te voorkomen? We geven uitleg.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud