Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een everzwijn in Spanje?

Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een everzwijn?
Beeld: Canva

Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een everzwijn in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eerder schreven we al eens over hoe je het best reageert wanneer je in de natuur een beer tegen het lijf loopt. De kans is echter vele malen groter dat je in plaats van een beer een jabali (everzwijn) kruist. In totaal zijn er ondertussen namelijk al meer dan één miljoen ‘jabalíes’ in Spanje. Wat doe je dan eigenlijk best om ongelukken te vermijden?

Eigenlijk is het risico op ongelukken niet heel groot. Everzwijnen zijn in de regel bang van mensen en zullen er meestal dus gewoon vandoor gaan als ze jou in de gaten krijgen. Bovendien komen ze voornamelijk ’s ochtends en bij schemering of ’s nachts tevoorschijn. Hun reukorgaan is namelijk veel beter ontwikkeld dan hun ogen. Het grootste risico bestaat echter in de lente. Wanneer je bijvoorbeeld een moeder en biggetjes tegen het lijf loopt, kan het dier in paniek raken en lelijk uit de hoek komen.

Dierenarts David Risco geeft in de krant Hoy meer duiding. Volgens Risco is het ten eerste niet aangewezen wilde zwijnen te voederen. Zo kan het namelijk zijn dat er een vertrouwensrelatie ontstaat met de dieren. Ze keren herhaaldelijk terug naar de voederplek, maar kunnen mogelijk agressief uit de hoek komen wanneer ze zich bedreigd voelen.

Kom je toch oog in oog te staan met een everzwijn in een potentieel gevaarlijke situatie, blijf dan vooral kalm. Ga niet zwaaien met stenen of stokken; als het dier zich bedreigd voelt is het risico op agressie namelijk het grootst. Best van al kijk je of er een boom in de buurt is waar makkelijk in te klimmen valt, en wacht je tot de dieren verdwenen zijn.  

Wie ontmoetingen zo veel mogelijk wil vermijden, wijkt best niet van de paden af. Overdag rusten everzwijnen vaak verstopt in dichte vegetatie, waar het risico op benarde ontmoetingen dan ook het grootst is. Mannelijke wilde zwijnen leven solitair terwijl vrouwtjes met hun jongen in groepen van 8 tot 30 individuen leven.

Ga naar de inhoud