Search
menu
Search

Zomerhitte en drukte mijden in Spanje kan in: Asturië

Zomerhitte en drukte mijden in Spanje kan in: Asturië
Beeld: via canva.com

Zomerhitte en drukte mijden in Spanje kan in: Asturië

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanjaarden die met name in het zuiden van het land wonen weten het al jaren. Als het kwik in Andalusië of Extremadura stijgt naar de 40 graden of daarboven stapt men daar in de auto, bus, vliegtuig of trein en rijdt men naar noord Spanje naar het ‘Groene Spanje’. Waarom? Omdat de temperaturen daar gemiddeld 10 graden lager zijn, men daar geen last heeft van de tropennachten en soms met een deken moet slapen en omdat het weer toch aangenaam genoeg is om van de prachtige stranden en natuur te genieten.

Vanwege de ligging heeft Asturië over het algemeen geen last van de warme luchtmassa’s die vanuit Afrika over Spanje trekken. Ook zorgt de Atlantische Oceaan voor vochtige lucht wat de temperaturen flink doet zakken. De autonome regio Asturië is al jaren een gewilde zomervakantie bestemming voor inwoners uit Zuid-Spanje waar het in de zomer voor hen te warm is.

Asturië heeft 300 km kustlijn en er zijn 208 stranden te vinden waaronder volgens veel mensen de mooiste van Spanje. Asturië ligt aan de Cantabrische Zee, een gedeelte van de Atlantische Oceaan, in het noorden van Spanje. De Asturische kust wordt ook wel de Costa Verde genoemd. Het grenst in het westen aan Galicië, in het oosten aan Cantabrië en in het zuiden aan Castilië en León. Over de gehele lengte ligt parallel aan de kust het Cantabrisch Gebergte, waarvan de Picos de Europa het hoogste deel vormt.

Het Groene Spanje (España Verde) bestaat uit de autonome regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. Deze regio’s hebben als karakter een prachtige (groene) natuur, bergen, fantastische en minder drukke stranden, cultuur, geweldige dorpen en mooie steden.

Klimaat

Asturië heeft een koel en zeer gematigd zeeklimaat. Dit komt doordat in de winter de wind het meest uit het zuidwesten komt en milde lucht meevoert, terwijl de dominante windrichting in de zomer het noordoosten is en de wind dan juist koelere lucht aanvoert. Verder in het binnenland is het klimaat iets minder mild.

Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan is er veel neerslag. Vooral als de wind uit het noorden komt en frontaal op het Cantabrisch Gebergte botst, zorgt de hellingstijgwind voor regen. Door de hoeveelheid neerslag maakt Asturië onomstreden deel uit van het ‘natte’ of ‘groene’ Spanje langs de noordkust, in tegenstelling tot het ‘droge’ Spanje, ten zuiden van het Cantabrisch Gebergte, waar aanzienlijk minder neerslag valt.

Stranden

Asturië heeft meer dan 300 kilometer kustlijn en er zijn meer dan 208 stranden te vinden waaronder wellicht de mooiste van Spanje. Naast de langgerekte stranden zijn er heel veel kleine baaien en inhammen waar men kan genieten. Een ding hebben de stranden allemaal gemeen en dat is dat ze omringd zijn door groene natuur.

Volgens diverse websites zijn dit de mooiste stranden: Playa de Poo (LLanes), Gulpiyuri (Llanes), Playa del Silencio (Cudillero), Playa de Xagó (Gozón), Playa de Torimbia (Torimbia), Playa de Vega (Ribadesella) en Playa de la Canal (Cudillero). Dit is slechts een kleine greep uit de hoeveelheid stranden die in Asturië te vinden is.

Doorgaans is het (op bepaalde momenten en weekenden na) niet zo druk op de stranden en is de drukte niet te vergelijken met de stranden langs de Middellandse Zee.

Foto’s: Turismo Asturias / Facebook

Dorpen en steden

Naast de mooie stranden en overweldigende natuur zijn er ook veel interessante dorpen en steden te vinden. De regionale hoofdstad is Oviedo en de tweede grote (kust) stad is Gijón gevolgd door Avilés. Aan de kust liggen bekende dorpen zoals Llanes, Ribadesella, Lastres, Cudillero, Tazones en Luarca.

In het achterland en in de bergen zijn andere interessante dorpen te vinden zoals Cangas de Onis, Covadonga, Sotres, Taramundi en Os Teixois, Somao, Torazo en Bandujo. Dit is slechts een kleine greep uit de vele dorpen die te bezoeken zijn.

Overnachten

Als je Asturië bezoekt moet je natuurlijk ook ergens overnachten. Gelukkig is er keuze genoeg en staat de regio vooral bekend vanwege het ‘Turismo Rural’ ofwel het plattelandstoerisme met B&B-achtige accommodaties langs de kust of landinwaarts.

Voor de mensen die iets luxer willen slapen zijn er ook drie Paradores (staatshotels) te vinden, te weten de Parador de Corias, Parador de Cangas de Onís en de Parador de Gijón. Op de grens met Cantabrië ligt ook nog de Parador de Fuente Dé, ideaal als men Asturië én Cantabrië wilt bezoeken.

Als je met de camper Asturië gaat ontdekken dan zul je er al snel achter komen dat de regio camper-friendly te noemen is. Naast de tientallen campings die er te vinden zijn, heeft de regio ook tientallen camperplaatsen die in de meeste gevallen voorzien zijn van alle faciliteiten en gratis te gebruiken zijn.

Dus, woon je in Spanje en wil je de zomerhitte vermijden of wil je eens iets anders dan altijd maar de Middellandse Zee bezoeken, ga dan eens naar Asturië. De redactie is er nog steeds niet geweest maar … wie weet voor de volgende camperreis 😉

Foto’s: Turismo Asturias / Facebook

Ga naar de inhoud