Spanje moet voor april 2019 beslissen of ze winter- of zomertijd willen

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje moet voor april 2019 beslissen of ze winter- of zomertijd willen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Commissie heeft de lidstaten zes maanden de tijd gegeven om te beslissen of ze de zomer- of wintertijd willen. Het lijkt er dus op dat de Europese Commissie op het gaspedaal heeft gedrukt en haast heeft met een mogelijke beëindiging van de zomertijdregeling. De EU-lidstaten dienen voor april aan te geven wat ze willen waarna men in Brussel nog een beslissing dient te nemen.

Wordt het zomer- of wintertijd in Spanje? Dat is iets wat de politiek en waarschijnlijk de inwoners van Spanje op de een of andere manier voor april 2019 moeten beslissen. Dat is althans wat de krant El Pais schrijft en wat de Europese Commissie heeft aangegeven. Vanuit Brussel wordt gezegd dat als het aan hun ligt 31 maart 2019 het de laatste keer is dat de klok verplicht verzet wordt binnen Europa.

Na die datum moeten de EU-lidstaten vrij zijn om te beslissen of ze op 27 oktober 2019 de wintertijd opnieuw invoeren zoals altijd of dat ze de klok niet veranderen. Dat zou dus inhouden dat er nu nog twee verplichte klok wijzigingen aan komen, in oktober dit jaar en in maart volgend jaar.

In sommige gevallen, afhankelijk van wat de EU-lidstaten kiezen, zal er nog een derde klok wijziging zijn in oktober 2019 want als men verder wil gaan met de zomertijd wordt de klok op 27 oktober 2019 niet verzet maar als men ervoor kiest om met de wintertijd verder te gaan wordt de klok wel voor de laatste keer verzet.

De hele wijziging van de zomertijdregeling kan grote gevolgen hebben voor het toerisme, het zakenleven en zelfs de relatie tussen buurlanden. Want stel dat Nederland zou kiezen voor een bepaalde tijdzone en België of Duitsland voor een andere tijdzone dan zou er dus een uur verschil zijn tussen buurlanden. Iets soortgelijks gebeurt natuurlijk al in Spanje en Portugal. De Europese Commissie hoopt echter dat de EU-lidstaten op één lijn kunnen komen en vreemde situatie kunnen vermijden.

Beslissing

Stel dat Spanje de zomertijd blijft aanhouden dan zal de zonsopgang in de winter tussen 9 en 9.30 uur plaatsvinden terwijl de zonsondergang tussen 18.30 en 19 uur zal plaatsvinden. In de zomer is dat een ander geval en zal de zonsopgang tussen 6.30 en 7 uur zijn en de zonsondergang tussen 21.30 en 22 uur.

Stel dat Spanje de wintertijd blijft aanhouden dan zal de zonsopgang in de winter tussen 8 en 8.30 uur plaatsvinden terwijl de zonsondergang tussen 17.30 en 18 uur zal plaatsvinden. In de zomer zou de zonsopgang tussen 5.30 en 6 uur zijn maar zal de zonsondergang plaatsvinden tussen 20.30 en 21 uur.

De Spaanse regering heeft reeds een commissie van experts samengesteld om te onderzoeken wat het beste is voor Spanje, zomertijd of wintertijd.

Enquête

De Europese Commissie heeft eerder dit jaar een enquête gehouden waar alle Europeanen aan mee konden doen. 4,6 miljoen mensen uit 28 EU-lidstaten deden mee waarbij het merendeel afkomstig was uit Duitsland (meer dan 3 miljoen). Volgens onze eigen berekening hebben er in Spanje slechts 88.652 inwoners meegedaan met de enquête, een 0,19% van het totaal aantal inwoners. 93% koos echter voor de afschaffing van de zomertijdregeling.

Ga naar de inhoud