skip to Main Content
Spanje moet voor april 2019 beslissen of ze winter- of zomertijd willen
123rf

Spanje moet voor april 2019 beslissen of ze winter- of zomertijd willen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

https://www.spanjevandaag.com/31/08/2018/93-procent-van-de-deelnemende-spanjaarden-wil-geen-zomertijdregeling-meer/

123rf

MADRID – De Europese Commissie heeft de lidstaten zes maanden de tijd gegeven om te beslissen of ze de zomer- of wintertijd willen. Het lijkt er dus op dat de Europese Commissie op het gaspedaal heeft gedrukt en haast heeft met een mogelijke beëindiging van de zomertijdregeling. De EU-lidstaten dienen voor april aan te geven wat ze willen waarna men in Brussel nog een beslissing dient te nemen.

Wordt het zomer- of wintertijd in Spanje? Dat is iets wat de politiek en waarschijnlijk de inwoners van Spanje op de een of andere manier voor april 2019 moeten beslissen. Dat is althans wat de krant El Pais schrijft en wat de Europese Commissie heeft aangegeven. Vanuit Brussel wordt gezegd dat als het aan hun ligt 31 maart 2019 het de laatste keer is dat de klok verplicht verzet wordt binnen Europa.

Na die datum moeten de EU-lidstaten vrij zijn om te beslissen of ze op 27 oktober 2019 de wintertijd opnieuw invoeren zoals altijd of dat ze de klok niet veranderen. Dat zou dus inhouden dat er nu nog twee verplichte klok wijzigingen aan komen, in oktober dit jaar en in maart volgend jaar.

In sommige gevallen, afhankelijk van wat de EU-lidstaten kiezen, zal er nog een derde klok wijziging zijn in oktober 2019 want als men verder wil gaan met de zomertijd wordt de klok op 27 oktober 2019 niet verzet maar als men ervoor kiest om met de wintertijd verder te gaan wordt de klok wel voor de laatste keer verzet.

De hele wijziging van de zomertijdregeling kan grote gevolgen hebben voor het toerisme, het zakenleven en zelfs de relatie tussen buurlanden. Want stel dat Nederland zou kiezen voor een bepaalde tijdzone en België of Duitsland voor een andere tijdzone dan zou er dus een uur verschil zijn tussen buurlanden. Iets soortgelijks gebeurt natuurlijk al in Spanje en Portugal. De Europese Commissie hoopt echter dat de EU-lidstaten op één lijn kunnen komen en vreemde situatie kunnen vermijden.

Beslissing

Stel dat Spanje de zomertijd blijft aanhouden dan zal de zonsopgang in de winter tussen 9 en 9.30 uur plaatsvinden terwijl de zonsondergang tussen 18.30 en 19 uur zal plaatsvinden. In de zomer is dat een ander geval en zal de zonsopgang tussen 6.30 en 7 uur zijn en de zonsondergang tussen 21.30 en 22 uur.

Stel dat Spanje de wintertijd blijft aanhouden dan zal de zonsopgang in de winter tussen 8 en 8.30 uur plaatsvinden terwijl de zonsondergang tussen 17.30 en 18 uur zal plaatsvinden. In de zomer zou de zonsopgang tussen 5.30 en 6 uur zijn maar zal de zonsondergang plaatsvinden tussen 20.30 en 21 uur.

De Spaanse regering heeft reeds een commissie van experts samengesteld om te onderzoeken wat het beste is voor Spanje, zomertijd of wintertijd.

Enquête

De Europese Commissie heeft eerder dit jaar een enquête gehouden waar alle Europeanen aan mee konden doen. 4,6 miljoen mensen uit 28 EU-lidstaten deden mee waarbij het merendeel afkomstig was uit Duitsland (meer dan 3 miljoen). Volgens onze eigen berekening hebben er in Spanje slechts 88.652 inwoners meegedaan met de enquête, een 0,19% van het totaal aantal inwoners. 93% koos echter voor de afschaffing van de zomertijdregeling.

[su_highlight background=”#FFE0B2″]Wat vindt jij? Moet Spanje de zomertijd of wintertijd aanhouden vanaf 27 oktober 2019?[/su_highlight]

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 35 reacties
 1. Volgens mij vergeten ze in Spanje 1 klein detail.
  Een groot deel van het land zou in beginsel al een andere tijd moeten hebben.
  Dat deel heeft de zelfde tijdzone als de UK, dus als ze dan toch kijken naar de tijd, laat ze het dan in ene keer weer zetten zoals het zou moeten zijn.
  Groot deel Spanje en de Canarische Eilanden op 1 tijd en de rest een uur later.
  Als de UK dan ook niet meer de klok vooruit of achteruit zet, dan zitten we als het ware automatisch op de goede tijdzone…..

 2. Zomertijd, of te wel een half uur verzetten en zo laten dat is de gulden middenweg denk ik. Nu is het telkens aanpassen, zekers voor de dieren, waar je mee buiten moet gaan, het vee die eten moeten krijgen. Wij zelf mensen die hun medicatie op uur moeten krijgen, waker worden… ik om 5 u, eerste weken ben ik in de war, 85 j. Ook mijn hondje.

 3. In 2007 hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met de Ludwig Maximilians-Universiteit te München, aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op de biologische klok van de mens.
  (Ref:Wikipedia.org)

 4. Ik denk dat we alle belang bij hebben dat het s’avonds zo lang mogelijk klaar blijft. Buiten we in de zomer om 5u30 reeds licht hebben en de verkopers van rolluiken en verduistering gordijnen goede zaken zullen doen, zie ik er weinig voordeel in. S’avonds daarentegen, als de zonnepanelen eens zullen gepromoot worden in Spanje, kunnen we een uur lager elektriciteit verbruiken …. Dus voor mij de zomertijd en voor de hele EU.

 5. Uit alle gedane reacties blijkt wel dat een ieder iets anders wil.
  Voor de een komt zomertijd beter uit,voor de ander wintertijd.
  Hieruit blijkt dat er beter een referendum gehouden zou kunnen gaan worden,welke tijd aan te houden.
  Mij persoonlijk maakt het op zich persoonlijk niet zoveel uit,er zullen er meer zijn.
  Welke tijd moet er dan aangehouden worden??

 6. Zomertijd natuurlijk en in heel Europa hetzelfde. Dat half uurtje van van René is ook een superoplossing, als we maar eens ophouden met dat moeten veranderen de hele tijd!!! Een ellende is dat voor mens en dier.
  Verder heb ik een hele mooie klok aan de muur hangen, eens gekregen met mijn verjaardag, en die is nu stuk met al dat gedraai.

 7. Europa is gewoon een bende dictators dat alles maar door onze strot stampt.
  Nu gaan ze even hypocriet doen om te tonen dat we iets te zeggen hebben..Waarom geen referendum over de invoer,de euro,europese unie enz.Zaken waar ze zeker van zijn dat ze worden weggestemd komen niet aan bod.Liever vandaag dan morgen uit de unie.

 8. Zomertijd!!! Ik moet er niet aan denken dat het ‘s zomers al om half negen gaat schemeren en ‘s winters om 5 uur donker is. Ik was net zo blij met dat uurtje langer licht in de winter ten opzichte van Nederland. Dan neem ik voor lief dat het ‘s zomers sowieso al een uur vroeger donker is in Spanje in vergelijking met Nederland.

 9. We hebben het vroeger toch ook altijd met de wintertijd gedaan, dat was toen ons normaal uur. Dus graag terug naar de wintertijd.

  1. Dat we vroeger geen aparte zomertijd hadden, wil niet zeggen dat veel mensen het daarmee eens waren. Ik heb de zomertijd altijd toegejuicht!

 10. Is het te veel moeite om het te laten zoals het nu is. Alles gaat automatisch een uur terug of vooruit. Hoef je niks voor te doen. Alleen een uur langer of korter slapen. Wat een gezeik allemaal. De EU-nazistaat moet snel ontmanteld worden. Niemand heeft op dat zooitje ongeregeld gestemd.

   1. Verschrikkelijk wat sommigen hier over de EU schrijven. Gaat het onderwerp niet eens over! Het land gaat over hun eigen tijdszone!

 11. Leven we in Europa of niet ? Wat voor een klucht wordt het als elk land van de EU verschillende tijd gaat kiezen ?!
  Maak er toch eens korte metten mee : over gans Europa het zelfde uur.

 12. Is het een idee, ik heb het al meer tegen komen op div. Social media! Om geheel Europa een Half uur in tekorte zomertijd even als 1/2 uur langer wintertijd!
  Iedereen blij, toch. Tenminste, ik kan er mee leven als zomertijd mens 🙂

 13. Groot Brittannië heeft ook altijd al een afwijkende tijd gehad van het Europese vasteland. Dat is ook altijd goed gegaan toch? Als alle landen GMT_0 of GMT_+1 (zomertijd) aanhoud dan komt het best in orde.

 14. De EU moet helemaal niks beslissen. Ik hoop dat Spanje voor de wintertijd kiest, omdat anders de ochtend wel erg lang donker is. Zitten mijn kinderen tot haalf tien in de ochtend in het donker, lijkt het wel Nederland. ‘s Avonds om half zes donker is ok in de wintermaanden.

  1. Als je enkel in hetzelfde land blijft dan redeneer je zo maar het is niet eenvoudig als men door gans Europa reist, vooral voor treinen, vliegtuigen,…enz daarom moet Europa iedereen op dezelfde lijn krijgen. Persoonlijk heb ik liever zomeruur. ‘s Morgens kom ik voor 9.30u de deur niet uit dus wat heb ik er aan. Dan liever ‘s avonds wat later licht want dan kan men nog langer genieten van een terrasje.

 15. De aangegeven spreiding van de zonsopkomst/ ondergang klopt niet, want er zit 48 minuten verschil tussen Mahon
  en La Coruña. Dit is tevens het probleem voor Spanje: welke tijdzone je ook kiest, het is nooit goed. Maar voor oost-Spanje, incl Balearen is het overduidelijk dat in het grote belang van het toerisme, er permanent zomertijd moet komen. De huidige tijd dus.

 16. Dit gaat weer eens ingewikkeld worden als elk land individueel gaat beslissen. De EU zou hier eigenlijk eenzijdig de beslissing moeten nemen voor alle lidstaten om hetzelfde uur aan te houden.
  De BENELUX heeft reeds met elkaar afgesproken om samen naar eenzelfde besluit te komen (ik dacht dat ook Duitsland hierbij betrokken was)

  1. Verstandig besluit van deze landen. Er komt echt geen uur tijdsverschil tussen Duitsland en de Benelux. Totaal ondenkbaar. Gezien de oostelijke ligging van Duitsland, zal het dus wel permanent zomertijd worden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken