Wereld Brooddag met in Spanje deze typische belegde broodjes

Wereld Brooddag met in Spanje deze typische belegde broodjes
Beeld: Freepik

Wereld Brooddag met in Spanje deze typische belegde broodjes

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar op 16 oktober wordt de Wereld Brooddag gevierd en ook in Spanje waar men natuurlijk ook brood eet staat men stil bij deze bijzondere dag voor broodliefhebbers. In Spanje wordt veel brood gegeten maar elke autonome regio heeft zo een voorkeur voor een bepaald type brood. Maarop deze ‘Día Mundial de Pan’ leggen wij verschillende populaire belegde broodjes uit want om alle brood types per regio te beschrijven hebben we erg veel tijd nodig.

Volgens de meest recente gegevens eten de Spanjaarden gemiddeld 31,77 kilo aan brood per jaar waarbij dat bij de volwassenen hoger is met 49,37 kilo. De Spaanse huishoudens besteden gemiddeld 5% aan de aanschaf van brood wat neerkomt op ongeveer 76 euro per persoon per jaar. Als je meer geld wilt uitgeven kan dat in Málaga waar het duurste brood verkocht wordt voor een prijs van 1.480 euro voor 400 gram (inclusief goud en zilver dan).

Het meest gegeten brood in Spanje is het ingevroren/verse brood met 80,7% terwijl het industriële, drogere maar langer houdbare brood 19,3% is van de jaarlijkse consumptie. De autonome regio’s waar het meeste brood wordt gegeten zijn Galicië, Andalusië en Castilla-La Mancha terwijl de consumptie van brood in de Comunidad de Madrid, Catalonië en Comunidad Valenciana het minste is. Dit zijn Spanje’s bekendste en typische belegde broodjes.

De meeste belegde broodjes bestaan uit een half of kwart stuk stokbrood (barra de pan), ciabatta brood of de met name in het zuiden bekende mollete broodjes. Maar er zijn natuurlijk vele combinaties mogelijk.

boc tortilla
Beeld: Freepik

Bocadillo de tortilla de patatas

De klassieker die overal in Spanje te krijgen is. Vrij vertaald is het een broodje aardappelomelet waarbij een lekker broodje of stokbroodje gecombineerd wordt met de tortilla de patatas die ook los gegeten kan worden.

De tortilla de patata kan zowel warm of koud gegeten worden en kan gecombineerd worden met speciale tortillas (met ui bv.) of sla en paprika of uien op het broodje. Dan is er ook nog het broodje gewone omelet ofwel ‘bocadillo de tortilla francesa’ wat veel gegeten wordt als de aardappelomelet teveel is.

boc lomo
Beeld: 123rf

Bocadillo de lomo

Heerlijk, warm en het vult. De bocadillo de lomo is niets meer dan een broodje met een of meerdere varkenslapjes erop die op de grill klaargemaakt zijn. Deze kan in combinatie met gegrilde ui, sla en kaas of spek gegeten worden maar het is hoe dan ook een klassieker.

boc jamon
Beeld: Freepik

Bocadillo jamón serrano

Op en top Spaans natuurlijk, een lekker broodje Spaanse ham. Ook daarbij zijn er vele combinaties mogelijk maar de Jamón Serrano of de duurdere Ibérico de bellota zijn de klassiekers of ‘clásicos’ die praktisch in elke bar te vinden zijn.

boc calamares
Beeld: Freepik

Bocadillo de calamares

Middenin het land ligt de hoofdstad van Spanje Madrid en het bekendste en meest typische broodje daar is een broodje met gefrituurde inktvisringen, dit terwijl de stad niet aan de zee ligt. Er zijn veel theorieën waarom het bocadillo de calamares typisch Madrileens is maar de inwoners en ook steeds meer bezoekers likken hun vingers erbij af. Het broodje is ook steeds vaker buiten Madrid te vinden.

boc blanconegro 1
Beeld: Twitter

Bocadillo blanco y negro

Dit is een typisch broodje voor de Valencia regio en dan met name de stad Valencia. Het broodje wit en zwart dankt deze typische naam aan de twee soorten worst die gebruikt worden: de longaniza (worst) voor de witte kleur en de morcilla (bloedworst) voor de zwarte kleur. Het broodje kan ook gecombineerd worden met chorizo, butifarra, pisto, gebakken aardappelen, malse bonen of zelfs een omelet.

boc campero
Beeld: Twitter

Campero malagueño

Dit is een typisch broodje uit Málaga wat je niet overal in Spanje zult tegenkomen. De campero malagueño bestaat uit het typische brood uit de omgeving mollete met jamón york (ham), kaas, sla, tomaat en mayonaise. Dat alles wordt klaargemaakt op de grill of bakplaat. Er zijn ook andere combinaties mogelijk zoals met kipfilet, tonijn, knoflook mayonaise (alioli), groente etc.

Ook de ‘pitufo’ is typisch voor Málaga maar daar hebben we HIER al uitgebreid over geschreven zoals hoe dit broodje aan de naam ‘smurf’ komt.

Ga naar de inhoud