Search
menu
Search

Spaanse en Franse spoorwegmaatschappijen sluiten eigen nachttreinen uit tussen Barcelona en Parijs

Spaanse en Franse spoorwegmaatschappijen sluiten eigen nachttreinen uit tussen Barcelona en Parijs
Beeld: Canva

Spaanse en Franse spoorwegmaatschappijen sluiten eigen nachttreinen uit tussen Barcelona en Parijs

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De kans dat de Franse spoorwegmaatschappij SNCF of het Spaanse Renfe met nachttreinen het traject Barcelona-Parijs gaan rijden, is zeer klein. Beide nationale spoorwegmaatschappijen sluiten de nachttreinen uit en richten zich meer op de snellere hogesnelheidstreinen. 

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF is op 11 december begonnen met een eigen hogesnelheidstrein verbinding tussen Parijs en Barcelona. Dat doet SNCF zonder een samenwerking met de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe. Ook in Spanje wil men een hogesnelheidstrein verbinding tussen Barcelona en Parijs, maar de Franse autoriteiten werken nog niet zo mee.

Zowel SNCF als Renfe zien het nut niet in van de langzamere nachttreinen omdat de hogesnelheidstreinen het ruim 1000 kilometer lange traject Parijs-Barcelona in ongeveer zeven uur kan afleggen. 

Zo vertrekt sinds 11 december de SNCF-ochtendtrein in Parijs om 9.42 uur en komt deze in Barcelona om 16.15 uur aan terwijl de middagtrein om 14.56 uur vertrekt in Parijs en om 21.25 uur aankomt in Barcelona. Andersom vertrekt de eerste trein in Barcelona om 10.33 uur met aankomst in Parijs om 17.18 uur terwijl de middagtrein om 14.32 uur vertrekt in Barcelona en aankomt om 21.18 uur in Parijs.

De Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe heeft al vaker aangegeven, net zoals de Franse SNCF dat ze geen nachttreinen willen inzetten in eigen land of op internationale routes. Spanje heeft namelijk een van de uitgebreidste netwerk aan hogesnelheidstrein verbindingen. Met de reistijden van enkele uren, kun je overdag door bijna heel Spanje reizen, waarom dan een langzamere nachttrein? De pandemie heeft er in Spanje voor gezorgd dat de weinige nog bestaande nachttreinen, zoals die van Barcelona naar Galicië, niet meer operationeel zijn. Mocht de Spaanse overheid om de een of andere politieke en duurzame reden meer nachttreinen willen, dan zal men met gesubsidieerde treinen moeten komen anders is het voor Renfe niet rendabel.

Het Franse SNCF heeft dezelfde mening en de subsidie geldt nu al voor de nachttrein Parijs naar Latour de Carol bij de Spaanse grens in Puigcerdà in de provincie Girona. Deze trein zou naar Barcelona verder kunnen rijden maar de reizigers moeten in Frankrijk overstappen op de Rodalies R3 boemeltrein waardoor het laatste (of eerste) deel van de reis een heel avontuur.

Hoe dan ook, terwijl veel Europese landen en ook de Europese Unie graag een netwerk van nachttreinen zou zien, wil men in Frankrijk en Spanje niet meedenken en gaan beide landen meer voor een strategie van rendabele hogesnelheidstreinen.

trein SNCF
Franse Spoorwegmaatschappij begonnen met treinverbinding Parijs-Barcelona
Sinds 11 december 2022 is de Franse spoorwegmaatschappij SNCF met de premium TGV-treindienst InOui gestart die twee keer per dag vanaf 39 euro met de hogesn …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud