Met camper kamperen en parkeren ‘verboden’ in Portugal, hoe is dat in Spanje?

Met camper kamperen en parkeren verboden in Portugal, hoe is dat in Spanje?
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Portugal wordt door veel campertoeristen als een paradijs gezien voor wat betreft vakanties met campers en kampeerauto’s. Grotendeels is dat te danken aan het feit dat het is toegestaan om overal te kamperen. Maar daar is nu een einde aan gekomen want het in de ‘vrije natuur’ kamperen én parkeren kan boetes opleveren tussen de 60 en 600 euro. Hoe is dat in Spanje geregeld?

Het campertoerisme is in Spanje enorm gestegen tijdens de corona-crisis en er werden alleen in 2020 bijna 9.000 campers verkocht in het land. Veel camperrijders blijven in eigen land maar er zijn er ook veel die met hun ‘autocaravana’ buurlanden zoals Frankrijk en Portugal gaan ontdekken.

Maar sinds januari 2021 is het zomaar overal kamperen met een camper of kampeerauto in Portugal voorbij omdat het verboden is buiten de daarvoor bestemde zones te kamperen én parkeren.

Wetswijziging

In de Portugese verkeerswet wijziging 102-B/2020 staat bij artikel 50A geschreven ‘verbod op kamperen en parkeren van kampeerauto’s’ (in Portugees: Proibição de pernoita e aparcamento de autocaravanas)

1- het overnachten en parkeren van campers en dergelijke is verboden buiten de daartoe uitdrukkelijk geautoriseerde plaatsen 

(proibidos a pernoita e o aparcamento de autocaravanas ou similares fora dos locais expressamente autorizados para o efeito.)

2- a) Als parkeren wordt gezien als het voertuig een bezetting heeft van meer dan zijn omtrek 

(Aparcamento: o estacionamento do veículo com ocupação de espaço superior ao seu perímetro)

2- b) “Camper of vergelijkbaar” betekent een voertuig dat een woonruimte heeft of dat is aangepast voor het gebruik van een woonruimte, geclassificeerd als een “camper”, “speciale slaapruimte” of “caravan” door het Instituto da Mobilidade e dos Transportes, IP 

(Autocaravana ou similar: o veículo que apresente um espaço habitacional ou que seja adaptado para a utilização de um espaço habitacional, classificado como “autocaravana”, “especial dormitório” ou “caravana” pelo Instituto da Mobilidade e dos Transportes, I. P.)

2- c) Overnachting: de permanentie van een camper of iets dergelijks op de parkeerplaats, met inzittenden, tussen 21.00 uur de ene dag en 7.00 uur de volgende dag

(Pernoita: a permanência de autocaravana ou similar no local do estacionamento, com ocupantes, entre as 21:00 horas de um dia e as 7:00 horas do dia seguinte).

3- Iedereen die de bepalingen van lid 1 overtreedt, wordt bestraft met een boete van 60 tot 300 euro, tenzij het een overnachting of parkeerplaats in Natura 2000-gebieden en beschermde gebieden betreft, in welk geval de boete ligt tussen 120 tot 600 euro. 

(Quem infringir o disposto no n.º 1 é sancionado com coima de (euro) 60 a (euro) 300, salvo se se tratar de pernoita ou aparcamento em áreas da Rede Natura 2000 e áreas protegidas, caso em que a coima é de (euro) 120 a (euro) 600 (euro).

LEESTIP:
Wat is het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje

Spanje

Nu het parkeren en kamperen buiten de daarvoor bestemde locaties verboden is in Portugal, kijken we eens naar de situatie in Spanje. Het vrij kamperen is in Spanje al veel langer verboden maar er moet een onderscheid worden gemaakt tussen kamperen (acampar) en parkeren (estacionar).

Er is sprake van parkeren (estacionar) als:

  • het voertuig legaal geparkeerd staat zoals binnen de parkeervakken of op een parkeerplaats, niet op het strand of in een beschermd natuurgebied.
  • het voertuig alleen contact heeft door middel van de wielen/banden. In sommige gevallen zoals een sterke helling mag men een bepaald soort wielblokken gebruiken en kan het gebruik daarvan gerechtvaardigd worden.
  • het voertuig neemt niet meer ruimte in dan van een gesloten camper. Dat wil zeggen dat uitstekende delen niet zijn toegestaan zoals een klapraam naar buiten of een zonnescherm of openslaande achterdeuren. Daarentegen mag een klapdak naar boven en een openslaand dakraam weer wel, zolang de omtrek van het voertuig niet wordt overschreden.
  • het voertuig mag geen verlies van vloeistof hebben zoals afvalwater.
  • er mag geen herrie zijn zoals een generator, draaiende motor of muziek/televisie.

Het is volgens de Spaanse verkeerswet dus toegestaan om te slapen, koken, eten en zitten in een camper mist aan bovenstaande regels wordt voldaan. Het is ook toegestaan om een camper waterpas te plaatsen indien er sprake is van een schuin terrein. Het is ook toegestaan om het dakraam open te zetten, het klapdak te openen en ook de satelliet te richten.

Er is sprake van kamperen (acampar) als:

  • er stoelen, tafels en andere “dingen” buiten gezet worden.
  • als het zonnescherm/luifel wordt geplaatst of de zijramen opengeklapt worden waardoor de omtrek van de camper wordt overschreden.
  • als er stabilisatiepoten geplaatst worden.
  • als er water of andere vloeistof geloosd/gelekt worden.
  • als er sprake is van geluidsoverlast zoals een generator, harde muziek of televisie.

Meer informatie kun je lezen in ons artikel: Wat is het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.