Search
menu
Search

Noord-Spanje bedekt onder dikke sneeuwlaag

Noord-Spanje bedekt onder dikke sneeuwlaag
Beeld: Ainsa (Huesca) / @CapdevilaEstop / twitter

Noord-Spanje bedekt onder dikke sneeuwlaag

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het noorden en midden van Spanje is sinds maandagochtend bedekt onder een dikke laag verse sneeuw. Er is vooral veel sneeuw gevallen in de regio’s Navarra, in de provincie Huesca in Aragón en in de Catalaanse Pyreneeën. Naast sneeuw hebben andere provincies ook te maken met regen, harde wind en een wilde zee met hoge golven. Volgens de Spaanse weerexperts zal het weer in Spanje tot en met donderdag beïnvloed worden door storm Fien die storm Gerard heeft opgevolgd.

In de nacht van zondag op maandag begon het te sneeuwen in het noorden van Spanje waar delen van Navarra, Huesca en Lleida in de loop van de dag een rood weeralarm kregen vanwege meer dan 40 cm sneeuw in 24 uur tijd. Het heeft de hele dag op maandag gesneeuwd wat voor veel problemen zorgde op de wegen. Het winterse weer zorgde voor veel verkeersproblemen op de wegen in de Pyreneeën. De skiresorts zijn echter blij met de eerste echte sneeuwval deze winter.

Terwijl delen van het land te maken hebben met de hevige sneeuwval, zijn er ook regio’s met problemen vanwege de harde wind en de wilde zee met hoge golven zoals aan de Atlantische Oceaan. De wind wist op bepaalde plaatsen zoals in Galicië, Asturië, Cantabrië maar ook in Soria en Castellón snelheden van 100 km/uur te bereiken. Er waren ook problemen in andere gebieden zoals in Extremadura, Andalusië en ook op diverse Canarische Eilanden.

Op dinsdag zullen ook andere gebieden in Spanje te maken kunnen krijgen met sneeuwval. Terwijl het in Huesca, Navarra en Lleida blijft sneeuwen, zal de sneeuwgrens lager komen te liggen waarbij voorzichtig ook gesproken wordt van de mogelijkheid van sneeuw op stranden. Ook op woensdag blijft de sneeuwgrens laag op 200-300 meter en is er kans op sneeuw op stranden in Catalonië maar ook in de Valencia regio. Vanaf donderdag gaat de sneeuwgrens omhoog en zal het winterse weer langzaam Spanje verlaten. Op zaterdag wordt weer een zonnige, maar nog steeds frisse, periode verwacht.

Ga naar de inhoud