Search
menu
Search

Spanje neemt strenge maatregelen tegen ‘verhitte tabaksproducten’

Spanje neemt strenge maatregelen tegen 'verhitte tabaksproducten'
Beeld: via canva.com

Spanje neemt strenge maatregelen tegen ‘verhitte tabaksproducten’

De Spaanse regering heeft onlangs een koninklijk besluit goedgekeurd waarin verhitte tabaksproducten worden gelijkgesteld aan traditionele sigaretten en de verkoop van gearomatiseerde producten wordt verboden. Dit verbod is een poging om de volksgezondheid te beschermen en het aantal rokers te verminderen.

Verhitte tabaksproducten (tabaco calentado) staat ook bekend als heated tobacco products (HTP’s) en zijn een vorm van roken waarbij tabak wordt verwarmd in plaats van verbrand, zoals bij normale sigaretten. Hierdoor komen er minder schadelijke stoffen vrij dan bij traditionele sigaretten. HTP’s omvatten apparaten zoals elektronische sigaretten en tabaksverhitters, die populairder worden als alternatief voor conventioneel roken. Het gebruik ervan heeft echter nog steeds gezondheidsrisico’s, zij het in mindere mate dan bij het roken van gewone sigaretten.

E-sigaretten zonder vloeistof, maar met tabakspoeder, worden ook wel “heat-not-burn”-producten genoemd. Ze werken door tabakspoeder te verwarmen tot een temperatuur van ongeveer 400 graden. Daardoor ontstaat een damp die nicotine en andere chemische stoffen bevat. Deze damp wordt door de gebruiker ingeademd. Het verbod is alleen gericht op tabak die wordt verhit, en niet op andere vormen van roken, zoals vapen of e-sigaretten. Deze producten bevatten nicotine, maar worden niet beschouwd als tabaksproducten. Ook vapen en e-sigaretten zullen in de toekomst niet buitenspel worden gezet. Het Ministerie van Volksgezondheid werkt aan een eigen regulering voor deze apparaten.

Het verbod op verhitte tabaksproducten met aroma’s is een belangrijke stap in de strijd tegen het roken. Deze producten worden vaak gezien als een gezonder alternatief voor traditionele sigaretten, maar ze bevatten nog steeds nicotine en andere schadelijke stoffen. Het aromatiseren van deze producten maakt ze aantrekkelijker voor jongeren en niet-rokers, waardoor het risico op rookverslaving toeneemt.

Het koninklijk besluit verbiedt de verkoop van verhitte tabaksproducten met enige vorm van aroma. Dit betekent dat deze producten niet meer verkrijgbaar zullen zijn in winkels en online. Het verbod geldt voor alle merken en soorten verhitte tabaksproducten, ongeacht het nicotinegehalte.

Naast het verbod op verhitte tabaksproducten met aroma’s, heeft de Spaanse regering ook strengere eisen gesteld voor de etikettering en waarschuwingen op deze producten. Alle verpakkingen van verhitte tabaksproducten moeten vanaf nu voorzien zijn van duidelijke gezondheidswaarschuwingen, zoals “Roken is dodelijk” en “Roken veroorzaakt kanker”. De waarschuwingen moeten minstens 30% van de oppervlakte van de verpakking beslaan.

Bovendien moeten alle verpakkingen van verhitte tabaksproducten voorzien zijn van grafische afbeeldingen van de schadelijke gevolgen van roken, zoals longkanker, hart- en vaatziekten en beroertes. Deze afbeeldingen moeten minstens 50% van de oppervlakte van de verpakking beslaan.

Volgens een recent onderzoek van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid is het aantal rokers in Spanje in de afgelopen jaren afgenomen, maar roken onder jongeren blijft hoog. Het ministerie hoopt dat de nieuwe maatregelen zullen helpen om het aantal rokers onder jongeren verder te verminderen.

Het verbod op verhitte tabaksproducten met aroma’s en de strengere eisen voor etikettering en waarschuwingen zullen naar verwachting een negatieve invloed hebben op de tabaksindustrie. De verkoop van verhitte tabaksproducten is de afgelopen jaren sterk gestegen en de tabaksindustrie had gehoopt dat deze trend zou doorzetten. Het verbod zal echter een einde maken aan de verkoop van deze producten, waardoor de tabaksindustrie miljarden euro’s aan inkomsten zal mislopen.

De tabaksindustrie heeft al gereageerd op het verbod door aan te kondigen dat het juridische stappen zal ondernemen tegen de Spaanse regering. De industrie stelt dat het verbod onrechtmatig is en dat het de vrijheid van ondernemerschap schendt. Het is nog onduidelijk hoe deze juridische strijd zal aflopen, maar het is duidelijk dat het verbod een grote impact zal hebben op de tabaksindustrie.

Ga naar de inhoud