Uitleg over het weer op de Canarische Eilanden

Oeps ... foto ontbreekt!

Uitleg over het weer op de Canarische Eilanden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Na het recente bericht over de aanwezige calima waar veel toeristen op de Canarische Eilanden niets van gemerkt hebben verbazen veel lezers zich over deze weersomstandigheden. De Canarische Eilanden staan immers bekend om het goede klimaat het hele jaar door. Dat klopt ook grotendeels waarbij temperaturen over het algemeen in de vier jaargetijden niet veel verschillen en constant zijn maar soms zijn er uitschieters en aparte weersomstandigheden die op elk eiland weer anders zijn waarbij het ook nog eens per eiland zelf verschillend is.

De Canarische Eilanden horen officieel bij Spanje maar wat betreft het klimaat heeft deze archipel niets met Spanje te maken en kan dit meer vergeleken worden met het klimaat in Afrika, mede omdat de eilanden geografisch bij dat continent liggen. Voordeel van de Canarische Eilanden is dat het over het algemeen in de winter warmer is dan op het Spaanse vasteland terwijl het in de zomer weer koeler of aangenamer is.

Noord/zuid en hoog/laag

Aangezien elk Canarisch Eiland haar eigen kenmerken heeft zijn ook de weersomstandigheden verschillend. Zo hebben diverse eilanden zoals Tenerife, Gran Canaria en La Palma te maken met hoge bergen terwijl die op andere eilanden zoals Fuerteventura en Lanzarote weer ontbreken. De weersomstandigheden op grote hoogte zijn uiteraard anders dan in de lagere delen.

Hoogste punten van de 8 eilanden: Tenerife 3.718m (Teide); La Palma 2.426m (Roque de los Muchachos); Gran Canaria 1.956m (Moro de la Agujereada); El Hierro 1.501 (Pico de Malpaso); Gomera 1.487m (Alto de Garajonay); Fuerteventura 807m (Pico de la Zarza); Lanzarote 670m (Peñas del Chache); La Graciosa 266m (Agujas Grandes).

Dan is er ook nog een wereld van verschil tussen de noordelijk gelegen gebieden op de eilanden en de zuidelijke delen waarbij dat met name te merken is op die eilanden waar in het midden (ongeveer) hoge bergen te vinden zijn waardoor de wolken aan een kant blijven en het ook vaker slechter weer is aan de noordkant dan in het zuiden waar zich alle toeristische plaatsen bevinden.

Microklimaten

De Canarische eilanden liggen in de overgangszone tussen de gematigde en tropische gebieden. Vanwege de locatie en vanwege een scala aan factoren is het erg moeilijk om een ​​specifiek klimaat te definiëren, omdat afhankelijk van het eiland waar men zich  bevindt en het deel van dat eiland verschillende klimatologische kenmerken kunnen worden vastgesteld. Dat is de reden waarom het meest genoemde woord wanneer we het hebben over het Canarische klimaat dat van microklimaten is.

Omdat de Canarische Eilanden in een overgangszone liggen kan er ook gesproken worden van een algemeen subtropisch klimaat waardoor de eilanden de ideale plaats zijn om het hele jaar door van de zon en de aangename temperaturen te genieten.

Uitleg over het weer op de Canarische Eilanden
Calima / Wikimedia

Calima

Er zijn echter momenten dat het niet zo prettig is om op de Canarische Eilanden te zijn en dat is wanneer de oostenwinden de zeer warme lucht uit de Sahara meenemen waardoor de temperaturen snel op kunnen lopen tot boven de 40 graden (in de zomer). De wind zelf heeft de naam ‘scirocco’ maar deze gaat gepaard met de ‘calima’ wat zeer fijn woestijnstof is waardoor men geen hand voor ogen ziet en mensen ademhalingsproblemen kunnen krijgen.

Deze omstandigheden duren gelukkig nooit zo lang en komen enkele keren per jaar voor maar de extreme hitte en het fijnstof zorgen voor ongemakkelijke periodes op de Canarische Eilanden.

Wind

Op veel plaatsen op de Canarische Eilanden is de wind sterk aanwezig. Op Lanzarote staat een groot deel van het jaar een noordoostelijke wind waardoor de gevoelstemperatuur lager is en men sneller zal verbranden.

Op Fuerteventura zorgt de aanhoudende wind ervoor dat het een surfparadijs is terwijl het ook op Tenerife op en rond de Teide (de hoogste berg van Spanje met 3.718m) flink kan spoken met de wind en het ook koud kan zijn.

Regen en sneeuw

Gemiddeld regent het op jaarbasis niet veel op de Canarische Eilanden maar is dat ook weer afhankelijk van de plaats op de eilanden. Zo regent het in het groene noorden van veel eilanden meer dan in het droge zuiden. Als het echter regent wil er nog wel eens veel regenwater in korte tijd met bakken uit de hemel vallen (lluvias torrenciales) waardoor soms problemen ontstaan met het verkeer en afwatering.

De meeste neerslag is te merken op de eilanden Tenerife, La Gomera en La Palma waar, mede vanwege de hoogte, het vaker regent dan op de andere eilanden. Gemiddeld valt er op deze twee eilanden tussen de 200 en 400 mm regen, afhankelijk van het deel van de eilanden. De meeste regen valt in de herfst, winter en lente waarbij de minste regen valt op Lanzarote en Fuerteventura.

Tenerife (3.718m) en La Palma (2.426m) hebben ook de hoogste punten van de eilanden waardoor het hier ook sneller sneeuwt. Ook op Gran Canaria (1.956m) kan er wel eens sneeuw vallen op de hoger gelegen delen van het eiland.

Uitleg over het weer op de Canarische Eilanden
Teide, Tenerife / Pixabay

Temperaturen

Het Canarische Eiland met de meeste zonne-uren is Fuerteventura gevolgd door Lanzarote en La Graciosa. Op El Hierro zijn er vanwege de mist die vaak te merken is minder zon maar is dat nog steeds volop aanwezig.

Over het algemeen is het in het zuiden van de eilanden (en dan met name die waar hoge bergen te vinden zijn) zonniger dan in het noorden waarbij er gesproken wordt van twee keer zoveel zonne-uren. Ook de temperaturen in het zuiden van de eilanden is hoger dan in het noorden.

Samengevat kunnen we zeggen dat El Hierro en La Palma de minst warme eilanden zijn, La Palma en La Gomera de relatief natste eilanden, Fuerteventura het zonnigst is en ook Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife zeer goede winterzonbestemmingen zijn.

Ga naar de inhoud