Lenteweer en zandstormen tijdens het carnavalsweekend in Spanje

Lenteweer en zandstormen tijdens het carnavalsweekend in Spanje
Beeld: Canva

Lenteweer en zandstormen tijdens het carnavalsweekend in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Dit weekend wordt op veel plaatsen in Spanje carnaval gevierd. Dat kan dit jaar overdag met iets minder kleding omdat de temperaturen stijgen naar hoogtes die normaler zijn voor de vroege lente. Naast hogere temperaturen komt er echter ook een zandstorm op Spanje af waardoor alles weer lekker vies kan worden. We hebben het over de ‘calima’ die vanaf de Canarische Eilanden en Afrika richting het Spaanse vasteland komt.

De Canarische Eilanden hebben al enkele dagen te maken met de gevolgen van de ‘calima’, de fijn-woestijnzand storm die over de Spaanse archipel trekt. Vanaf dit weekend zal ook het zuiden van het Spaanse vasteland te maken krijgen met de gevolgen van deze ‘calima’ waarna deze fijn-zandstorm langzaam over het hele land trekt. Gevolgen zijn niet alleen dat alles bedekt kan worden met een dun laagje zand, maar ook dat de temperaturen omhoog gaan.

De ‘calima’ is een periode van fijn zand dat vanuit de Afrikaanse woestijn in de lucht terecht komt en niet alleen de kleur verandert, maar ook invloed heeft op de temperatuur en de ademhaling. Dit komt vaak voor op de Canarische Eilanden waar men al gewend is aan dit weerfenomeen. Maar de ‘calima’ kan ook soms het Spaanse vasteland bereiken.

In dit geval gebeurt dat vooral in het zuiden van het land waar men in Andalusië te maken kan krijgen met de gevolgen van deze woestijnzand-storm. In dat gebied zullen ook de temperaturen stijgen tot 26 graden in Granada, 25 graden in Sevilla of 24 graden in Còrdoba. Het zal echter ook warmer dan normaal worden op veel andere plaatsen in Spanje waarbij de weerdiensten zelfs schrijven over 24 graden in Bilbao, in Baskenland.

In Murcia, Valencia regio, Catalonië en op de Balearen wordt geschreven over temperaturen tussen de 14 en 19 graden overdag, maar kan het ‘s avonds toch nog koud zijn. Deze hogere temperaturen voor de tijd van het jaar worden echter op veel plaatsen in Spanje geregistreerd, ook in Madrid, Aragón, Navarra, Castilla-La Mancha en Castilië en León en zelfs langs de Atlantische Oceaankust in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland waar het kwik ook tot 22 graden kan stijgen.

Ga naar de inhoud