Spanje gaat defensiebudget naar 2 procent van het BBP verhogen

Spanje gaat defensiebudget naar 2 procent van het BBP verhogen
Beeld: Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

Spanje gaat defensiebudget naar 2 procent van het BBP verhogen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Premier Pedro Sánchez van Spanje heeft bevestigd dat Spanje zal voldoen aan de eisen van het zogenaamde verdrag van Cardiff om in 2024 minstens 2% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) te besteden aan defensie. Op dit moment is dat volgens Sánchez in Spanje 1,4% wat dus niet volgens de richtlijnen is maar de bedreigingen van Rusland en de oorlog in Oekraïne hebben ervoor gezorgd dat Spanje net zoals andere landen meer geld voor het defensiebudget heeft vrijgemaakt.

Spanje is op dit moment een van de 30 NAVO-landen die het laagste defensiebudget heeft en staat op de 27e plaats op deze lijst maar tegelijkertijd is Spanje het achtste land wat betreft het leveren van militairen voor NAVO-oefeningen en acties. Terwijl het defensiebudget nu 1,4% van het BBP is moet dat volgens de Spaanse premier 2% gaan worden. Overigens wordt er ook in de pers gesproken over een actueel defensiebudget van 1,16% in Spanje.

Spanje moet 7,2 miljard euro op tafel leggen om de komende jaren te voldoen aan de NAVO-eisen. Met de actuele cijfers is 2% van het BBP in Spanje 24,05 miljard euro wat Spanje dus aan defensiebudget moet hebben als het land wil voldoen aan de NAVO-eisen. In 2021 heeft Spanje volgens de NAVO 12,2 miljard euro besteed aan het defensiebudget wat 1,02% van het BBP was. Dat zou dus betekenen dat er 12 miljard euro extra op tafel gelegd moet worden om aan de 24,05 miljard euro te komen. 

Over het exacte percentage van het BBP zijn nogal wat tegenstrijdige opmerking van de premier van Spanje zelf maar ook van de verschillende Ministeries en wat in de documenten staat vermeld. Of het huidige defensiebudget nu 1,02%, 1,16% of 1,4% is, hoe dan ook moet Spanje miljarden ophoesten om te kunnen voldoen aan de NAVO-eisen zoals vermeld in het verdrag van Cardiff uit 2014.

Terwijl de conservatieve partij PP en de extreemrechtse partij VOX de verhoging als positief zien, ziet de coalitiepartner Unidas-Podemos van de PSOE-partij dat heel anders. De defensie uitgaven zijn altijd een lastig politiek debat in Spanje (en andere landen) maar nu de situatie in Oekraïne is geëscaleerd, is het debat enigszins veranderd.

Voor 2022 heeft de Spaanse regering in de staatsbegroting een defensiebudget opgenomen van 10,2 miljard euro. Om aan de eisen van de NAVO te voldoen zou Spanje daar nog eens 6,5 miljard bij moeten doen. Ter vergelijking, Nederland heeft voor 2022 een defensiebudget van 12,5 miljard euro en in België is dat 4,2 miljard euro (maar dat moet 6,9 miljard worden in 2030).

Ga naar de inhoud