Wat is de gele fijnstof op mijn terras, auto en in de lucht in Spanje?

Wat is de gele fijnstof op mijn terras, auto en in de lucht in Spanje?
Beeld: Canva

Wat is de gele fijnstof op mijn terras, auto en in de lucht in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Je hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt dat je hele terras, stoelen en tafels, auto en alles onder een dun laagje geel fijnstof ligt. Maar wat is dat en waar komt dit vandaan? Deze gele stof moet niet verward worden met de bruine zandlaag die afkomstig is uit Afrika.

Het is mogelijk dat de gele stof in de lucht in Spanje stuifmeel is van bepaalde bomen. De soorten bomen die het meest verantwoordelijk zijn voor de gele pollen in de lucht kunnen verschillen afhankelijk van de regio en het seizoen. In Spanje zijn er veel verschillende soorten bomen die stuifmeel produceren, zoals dennenbomen, cipressen, olijfbomen en grassen.

Het is ook mogelijk dat de gele stof in de lucht in Spanje afkomstig is van luchtvervuiling, zoals fijnstof en zanddeeltjes. In sommige regio’s van Spanje kan de combinatie van droogte, wind en luchtvervuiling leiden tot een toename van de hoeveelheid fijnstof en zand in de lucht.

Als je specifiek wilt weten welke soorten bomen verantwoordelijk zijn voor de gele pollen in de lucht in een bepaalde regio in Spanje, kun je het beste informatie opvragen bij lokale autoriteiten, zoals de regionale overheid of een gezondheidsorganisatie.

Welke bomen, struiken en grassen?

Er zijn verschillende soorten bomen die geel stuifmeel produceren, waaronder:

  • De Berk produceert geel stuifmeel in het voorjaar.
  • Dennenbomen produceren geel stuifmeel in het voorjaar en de zomer.
  • Cipressen produceren geel stuifmeel in het voorjaar en de zomer.
  • De Hazelaar produceert geel stuifmeel in het late winter en het vroege voorjaar.
  • Olijfbomen produceren geel stuifmeel in het voorjaar.
  • Verschillende soorten grassen, zoals timotheegras, raaigras en zwenkgras, produceren geel stuifmeel in de zomer.

Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle bomen die geel stuifmeel produceren, dit altijd doen en dat de hoeveelheid en timing van de pollenproductie kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de locatie, het klimaat en de weersomstandigheden.

Slecht voor gezondheid?

Voor de meeste mensen is geel stuifmeel niet slecht voor de gezondheid. Echter, voor mensen die allergisch zijn voor pollen kan geel stuifmeel leiden tot allergische reacties, zoals niezen, jeukende ogen, loopneus, verstopte neus en ademhalingsproblemen. Dit staat bekend als hooikoorts of pollenallergie.

Bij mensen met een ernstige pollenallergie kan de blootstelling aan geel stuifmeel leiden tot astma-aanvallen en andere ernstige reacties. Daarom is het belangrijk om te weten of je allergisch bent voor pollen en om in dat geval de nodige maatregelen te nemen om blootstelling te verminderen, zoals het vermijden van buitenactiviteiten op dagen met hoge pollenconcentraties en het nemen van medicatie voorgeschreven door een arts.

Over het algemeen is geel stuifmeel niet gevaarlijk voor de meeste mensen, maar voor mensen met een pollenallergie kan het hinderlijk en in sommige gevallen gevaarlijk zijn.

ca5637539f2fd1d7b787cd26b4f2fa0a 1
De pluizige sneeuwvlokjes in mei en juni in Spanje
Het is een fenomeen dat elk jaar terugkeert, de pluizige sneeuwvlokjes ofwel pelusas blancas die overal rondzwerven.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud