Steeds meer Portugese oorlogsschepen kwallen op de stranden van Ibiza en Formentera

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – De lokale autoriteiten hebben inmiddels alweer honderden levende en dode Portugese oorlogsschepen ofwel kwallen opgeruimd op diverse stranden van Ibiza en Formentera. Het gaat om exemplaren van de gevaarlijke Physalia physalis ofwel Portugees oorlogsschip, een type kwal (of niet echt maar wordt wel zo aangeduid) welke je liever niet wilt aanraken en zelfs dodelijk kan zijn.

De laatste keer dat deze kwallen (om ze maar zo te noemen) werden aangetroffen op de Balearen eilanden was in 2013. In Zuid Spanje dichtbij de Atlantische Oceaan komen deze kwallen wel vaker voor maar langs de Middellandse Zeekust niet zo heel veel. Vorige week werden de eerste exemplaren van levende en dode Portugese oorlogsschepen gevonden op de stranden van es Torrent op Ibiza en het Migjorn strand op Formentera maar sindsdien komen er steeds meer naar de stranden van de populaire eilanden. Er zijn nog geen meldingen binnengekomen van deze kwallen op de eilanden Menorca en Mallorca.

Afgelopen weekend moest er een strand gesloten worden vanwege de grote hoeveelheid Portugese oorlogsschepen en sinds de eerste exemplaren zijn de aantallen gestegen tot meer dan honderd op Formentera en tientallen exemplaren op Ibiza. In het Spaans heten deze verzameling van poliepen “carabelas portuguesas” en ze staan erom bekend dat ze flink pijn kunnen doen bij aanraking.

Op Ibiza werden er exemplaren gevonden en weggehaald op de Talamanca en es Torrent stranden en werden er kwallen gevonden in Port de Sant Miquel. Het merendeel van de gevonden levende en dode kwallen kwam echter op de stranden van Formentera aan zoals Migjorn, Cala Embaster, ses Illetes en Cadlé de Sant Agustí. In de krant Diario Ibiza wordt gesproken van meer dan honderd exemplaren alleen al op Formentera.

Ook al schrijven we over een kwal, het Portugees oorlogsschip is geen echte kwal maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. De naam is afkomstig van de ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw, toen Portugal op zee machtiger was dan Engeland en Spanje en de Portugese oorlogsschepen iedereen angst inboezemden, net als dit “dier”.

Het Portugees oorlogsschip wordt vaak ten onrechte als kwal aangeduid. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de beten leiden, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling is dan dat van een kwal. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.