Discussie in Spaanse horeca over de ‘aangeraden’ fooi, maar wat is normaal?

Discussie in Spaanse horeca over de 'aangeraden' fooi, maar wat is normaal?
Beeld: Canva

Discussie in Spaanse horeca over de ‘aangeraden’ fooi, maar wat is normaal?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als je op vakantie gaat naar Spanje of zelfs als je daar woont, kan het geven van fooi een verwarrend onderwerp zijn. De gewoonten en regels voor het geven van fooi in Spanje verschillen namelijk van die in andere landen. Hieronder vind je een overzicht van wat over het algemeen de regels zijn voor het geven van fooi in Spanje, wat je wel en niet moet doen en over wat de recent populaire ‘Amerikaanse’ manier van fooi vragen is in Spanje.

De laatste weken wordt er veel gediscussieerd over het geven van fooi in de Spaanse horeca. Deze is tot stand gekomen nadat er een nieuwe trend is ontstaan waarbij de fooibedragen al op zijn Amerikaans op de rekening worden vermeld. De rekeningen  tonen het totale bedrag zonder fooi, het bedrag met het gesuggereerde percentage (5, 8 of 10 procent) en zelfs de mogelijkheid om een ‘vrije fooi’ te geven. Sommige rekeningen vermelden ook nadrukkelijk dat al het geld bedoeld is voor het personeel, inclusief obers en koks. Op sommige rekeningen worden zelfs ‘emoji’-gezichten gebruikt die worden geassocieerd met de achtergelaten fooi, waarbij geen fooi geven wordt geassocieerd met een verdrietig gezicht, 5% met een lachend gezicht en 10% met een zeer blij gezicht.

Er zijn zoals altijd voor-, maar ook tegenstanders van deze manier van fooi vragen en geven. Veel klanten denken dat de fooi daarmee een vervanging wordt van het slechte salaris van de horecawerknemers. Anderen vinden het ongepast om bijna verplicht een fooi te vragen omdat de situatie in Spanje heel anders is dan in de Verenigde Staten.

Wat is normaal in Spanje?

Over het algemeen is het in Spanje niet gebruikelijk om grote bedragen aan fooi te geven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar een fooi van 15-20% van het totale bedrag verwacht wordt, ligt het percentage in Spanje veel lager. In restaurants is een fooi van 5-10% van het totale bedrag gebruikelijk als de service goed is. Dit is echter geen verplichting en het is volledig aan jou of je fooi wilt geven of niet. Het is belangrijk om te weten dat in Spanje de servicekosten meestal al inbegrepen zijn in de rekening. Dit staat dan vaak vermeld als ‘servicio’ of ‘pan y cubiertos’. Het is dus niet nodig om extra te betalen voor deze service.

Als je een drankje bestelt aan de bar, is het gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden als fooi. Dus als een drankje 3,60 euro kost, kun je het afronden naar 4 euro. Dit wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht.

Het is ook belangrijk om te weten dat in Spanje het geven van fooi aan taxichauffeurs niet gebruikelijk is. Als je echter wilt afronden naar het dichtstbijzijnde hele bedrag, zal dit zeker gewaardeerd worden. Als je bijvoorbeeld 9,70 euro betaalt voor een taxirit, kun je dat afronden naar 10 euro.

Wat je niet moet doen, is het geven van te veel fooi. Hoewel het misschien goedbedoeld is, kan het geven van te veel fooi als onbeleefd worden beschouwd en kan het de persoon die de service verleent in verlegenheid brengen. Daarom is het altijd belangrijk om je te houden aan de gebruikelijke percentages.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat fooi geven in Spanje altijd een persoonlijke keuze is. Als je tevreden bent over de service, is een fooi geven een mooie manier om dit te laten blijken. Maar het is geen verplichting en het is belangrijk om je daar prettig bij te voelen. En dat geldt ook als je bij het betalen in Spanje geconfronteerd wordt met de rekening op zijn Amerikaans, dus met de bedragen met en zonder fooi.

Ga naar de inhoud