skip to Main Content
Moet men nu klokken bij rook- en plaspauzes in Spanje?
Pixabay

Moet men nu klokken bij rook- en plaspauzes in Spanje?

MADRID – Sinds 12 mei is het verplicht dat werkgevers de prikklok gebruiken om de gewerkte uren te controleren. Een van de redenen voor het invoeren van dit systeem is de controle op de daadwerkelijk gewerkte en effectieve werktijd om fraude tegen te gaan en om de werknemer te beschermen zodat ook overuren uitbetaald worden. Maar hoe zit het met de rook- en plaspauzes, de lunch en de ‘hora de bocadillo’.

Vanaf 12 mei is het voor de werkgevers in Spanje verplicht om een prikklok te hebben waar de werknemers verplicht moeten in- en uitchecken. De prikklok is ingevoerd om de ‘effectieve werktijd’ (tiempo de trabajo efectivo) te registreren, een concept waar veel werkgevers moeite mee hebben. Want is het verplicht om de pauzes tijdens werktijd te klokken (fichar) of niet? Moeten werknemers die naar het toilet willen of een sigaret willen roken klokken of niet?

In de Real Decreto-ley 8/2019 van 8 maart 2019 staat letterlijk: “la empresa garantizará el registro diario de jornada, que deberá incluir el horario concreto de inicio y finalización de la jornada de trabajo de cada persona trabajadora” ofwel in het Nederlands “het bedrijf garandeert de dagelijkse registratie van de werkdag welke het tijdschema moet omvatten van het begin tot het einde van de werkdag van elke werknemer”.

Voorbeelden

In deze omschrijving wordt geen melding gedaan wat betreft pauzes en of die meetellen als ‘effectieve werktijd’ of niet. De krant La Información heeft diverse experts naar hun mening gevraagd.

Daaruit blijkt dat als men een werkdag (jornada) heeft van 7 uur tot 15 uur, een pauze van 20 minuten (om te ontbijten) wordt gezien als werktijd en dus is het niet nodig om te klokken. Een werknemer hoeft in dit geval alleen te klokken bij het begin en het einde van de werkdag.

In het geval van een gedeelde werkdag (jornada partida) waarbij een werknemer om 9 uur begint en om 18 uur het werk verlaat met één uur lunchpauze, is men wel verplicht te klokken als men gaat lunchen. De werknemer dient dus vier keer te klokken. Als deze werknemer halverwege de werkdag ook een pauze heeft van 10 of 15 minuten dan hoeft men niet te klokken.

‘Pausa del bocadillo’

En hoe zit het met de zogenaamde ‘descanso del bocadillo’, een korte extra pauze om een broodje te eten? Een rechter heeft in 2017 bepaald dat deze extra pauze gezien kan worden als niet effectieve werktijd maar volgens de wet dient een werknemer bij een werkdag van meer dan 6 uur een extra pauze te hebben. Dus, moet men wel of niet klokken?

Toilet en roken

Korte pauzes om naar het toilet te gaan vallen onder de effectieve werktijd maar hoe zit het met rookpauzes? Volgens de wet is het verboden te roken op de werkplek en dus zouden rokers naar buiten of naar speciale ruimtes moeten gaan om een sigaret te kunnen roken wat soms 5 tot 15 minuten in beslag neemt.

Buiten het feit dat de rookpauzes als discriminerend gezien kunnen worden naar de niet-rokers die geen extra korte pauzes hebben, zorgen deze rookpauzes ook voor economische problemen bij bedrijven. En hoe zit met het effectieve werktijden, moeten werknemers klokken als ze een sigaret gaan roken?

Onduidelijk

Zo zijn er nog wel meer zaken die onduidelijk zijn zoals het omkleden, het naar de werkplek rijden met een bedrijfsauto, het vervoer naar een bepaalde werkplek, de personen die buitendienst hebben etc. De meeste van deze zaken zijn geregeld in de overeenkomsten (convenios) die men afsluit maar er blijven bij veel werkgevers en werknemers twijfels bestaan.

Aanwezig

De Spaanse regering is voorstander van het niet niet laten meetellen (cotizar) en uitbetalen (pagar) van pauzes bij de effectieve werktijden en de Sociale Zekerheid. De prikklokken laten namelijk de effectieve (efectivo) werktijden zijn, de tijden dat er daadwerkelijk gewerkt wordt en niet de aanwezige (presencial) tijden. De overkoepelende organisatie van werkgevers wil graag zwart of wit zien wat een werknemer effectief werkt tijdens de aanwezigheid.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. @redactie

  M.i. pakt de overheid hier de werknemer, niet de werkgever, want die zal altijd een manier vinden om ergens onderuit te komen. Verder is de overheid vaak log en star en kan meer overheidsingrijpen juist een averechtse werking hebben. Werknemers zijn nu eenmaal geen machines, maar kunnen het zo wel worden met alle gevolgen van dien.

 2. Vreemd dat mensen dit communistische controle systeem niet resoluut afwijzen en het toelaten dat een overheid een zoveelste wet introduceert voor de private sector. Roept alles erg sterke Orwelliaanse gevoelens op.

   1. Ik werk sinds 15 jaar in een fabriek. Sinds 4 jaar is er een prikklok. Alle werknemers maken overuren, standaard werk ik 9 uur op een dag. Daarna als het mogelijk is nog 1 of 2 uur meer of de zaterdag, dit niet om Dat we Dat zo leuk vinden maar om te kunnen overleven want salaris is nog steeds erg laag. Wat als we geen extra uren kunnen maken? Als de overheid de extra uren verbied of extra belast Dan Ben ik genoodzaakt om een zwart baantje in weekend te nemen. Wie wint hier iets mee?

 3. Als het niets te maken heeft met het werk dan klokken.Kan erg zijn voor de mensen die verslaaft zijn aan hunne domphone maar voor de baas een mooi ding.

 4. Roken dan klokken
  Borstvoeding, kolven dan klokken
  Bidden dan klokken
  De laatste 2 zal me me niet in dank afgenomen worden
  Maar dit is mijn mening

  1. En dan die achterlijken die zich weer irriteren aan de moslims die bidden. Die zijn dus duidelijk ook niet met het werk bezig.
   Wat is “werken” of “werktijd” nu eigenlijk? Ouwehoeren op het werk over zaken die niets met het werk te maken hebben? Of een tukkie doen?

   Ik vindt het een grote flauwekul. En oh ja, de uren mogen ook gewoon in een schriftje worden bijgehouden, door de werknemer zelf….. daar hoeft geen electronische klok bij te komen.

   Het is gewoon een achterlijk maatregel. Werkgevers zijn prima bij machte om te zien wie er de kantjes af lopen of wie er goed is voor zijn werk of niet.
   And werknemers moeten het gewoon niet pikken als de werkgever hem of haar meer laat werken dat hij/zij eigenlijk zou moeten doen….
   Het lijkt wel of we steeds meer terug gaan naar de Middeleeuwen!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken