De controverse rond schepen met wapens en munitie in de haven van Cartagena

De controverse rond schepen met wapens en munitie in de haven van Cartagena
Beeld: via canva.com

De controverse rond schepen met wapens en munitie in de haven van Cartagena

De recente gebeurtenissen rond het vrachtschip ‘Borkum’ en het probleem om aan te meren in de haven van Cartagena hebben opnieuw de aandacht gevestigd op de gevoelige kwestie van de handel in wapens en munitie. De ‘Borkum’, die een lading wapens naar Tsjechië vervoert, had oorspronkelijk gepland om te stoppen in Cartagena (Murcia), maar heeft uiteindelijk besloten om rechtstreeks naar Slovenië te varen, vanwaar de lading naar Praag wordt vervoerd.

De ‘Borkum’, een schip onder Antiguan vlag, maar eigendom van een Duitse rederij, was oorspronkelijk van plan om in Cartagena aan te meren om zijn lading wapens te lossen. De lading was bestemd voor Tsjechië en werd gezien als een routinehandelstransactie. Het schip lag echter voor anker voor de kust van Cartagena, in de buurt van Kaap Tiñoso, en wachtte op toestemming om de haven binnen te varen.

Het schip had alle benodigde documenten om de haven te betreden en zijn lading te lossen. De ‘Borkum’ heeft echter onverwachts besloten om zijn route te wijzigen en rechtstreeks naar Slovenië te varen. De precieze reden voor deze gedwongen koerswijziging is onduidelijk, maar er zijn diverse theorieën naar voren gebracht.

De ‘Borkum’ vervoert wapens en munitie naar Tsjechië. De specifieke inhoud van de lading is niet bekendgemaakt, maar er wordt gesuggereerd dat het om militaire uitrusting zoals geweren, munitie en andere oorlogsmateriaal gaat. De goederen zijn afkomstig van een Duitse fabrikant die een contract heeft met de Tsjechische overheid. Deze levering maakt deel uit van een groter wapenleveringscontract tussen Duitsland en Tsjechië.

Het incident met de ‘Borkum’ illustreert de controverse rondom wapenhandel in Cartagena, Spanje en wereldwijd. De poging om aan te meren in de Spaanse haven heeft geleid tot protesten van diverse groeperingen, waaronder pro-Palestijnse organisaties en diverse politieke partijen. Deze groepen vrezen dat de lading van de ‘Borkum’, die naar Tsjechië gaat, uiteindelijk in handen van Israël zal belanden. Ze beweren dat Tsjechië een belangrijke leverancier van wapens aan Israël is en dat de lading van de ‘Borkum’ dus bedoeld is voor het Israëlische leger.

De Spaanse overheid heeft het incident met de ‘Borkum’ op verschillende manieren benaderd. De overheid heeft bevestigd dat de ‘Borkum’ alle benodigde documenten bezit om in de haven van Cartagena aan te meren. Er werd echter ook benadrukt dat de lading van de ‘Borkum’ niet bestemd is voor Israël. De Spaanse overheid heeft geen bemoeienis met de handel in wapens en die handel wordt ook niet door de Spaanse overheid gecontroleerd.

Het schip ‘Borkum’ had de juiste vergunningen, maar Spaanse de regering heeft op donderdag de tussenstop vergunning geweigerd aan een ander koopvaardijschip, de ‘Marianne Danica’, met een Deense vlag. Dit schip vertrok vanuit India en vervoerde motoren voor militaire raketten die bestemd waren voor Israël.

Ga naar de inhoud