Rallypiloot Carlos Sainz ontvangt Prinses van Asturiëprijs prijs in Spanje

Rallypiloot Carlos Sainz ontvangt Prinses van Asturiëprijs prijs in Spanje
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De 57-jarige tweevoudig wereldkampioen in de rallysport en huidige titelhouder van de Dakar Rally 2020 Carlos Sainz krijgt dit jaar de Prinses van Asturiëprijs in de categorie sport. Sainz ‘El Matador’ maakte in de tweede helft van de jaren tachtig zijn opmaak in het wereldkampioenschap rally en brak door als rallyrijder bij Toyota, Subaru, Ford en Citroën. 

De bijna 60-jarige Carlos Sainz Cenamor is tweevoudig wereldkampioen in de rallysport met titels die hij in 1990 en 1992 met Toyota op zijn naam schreef. Sainz (El Matador) wist de Dakar Rally ook al in 2010 te winnen met zijn Volkswagen en schreef een tweede titel op naam in 2018 met Peugeot.

Sainz behoudt nog steeds het record van de meeste deelnames in het WK en het hoogste aantal punten en podiumplaatsen. Sainz was in 1990 de eerste niet-Scandinavische rallyrijder die de Rally van Finland wist te winnen. Naast zijn successen in het WK heeft hij in 1997 ook de Race of Champions weten te winnen en was hij in 1990 winnaar van het Azië-Pacific rallykampioenschap.

In 2010 wist Carlos Sainz met Volkswagen de eerste keer de Dakar-rally te winnen. In 2018 won hij de Dakar-rally voor de tweede keer, dit keer met Peugeot. In 2020 won hij de Dakar-rally voor de derde keer, nu in Saudi-Arabië en met een verbouwde mini.

Naast de Dakar-trofee van 2020 krijgt Carlos ‘El Matador’ Sainz dit jaar ook de Prinses van Asturiëprijs bestaande uit een sculptuur en 50.000 euro. Maar voor Sainz is het feit dat hij genomineerd is de echte prijs en iets waar hij volgens zijn zoon en autocoureur Carlos Sainz jr. al lang op wacht.

Prinses van Asturiëprijs 

De Prinses van Asturiëprijs (Premios Princesa de Asturias) is een prestigieuze internationale prijs die elk jaar in de Spaanse autonome regio Asturië wordt uitgereikt door de Prinses van Asturiëstichting.

Er zijn acht categorieën: kunst, literatuur, sport, vrede en harmonie, technisch en wetenschappelijk onderzoek, communicatie en geesteswetenschappen, internationale samenwerking en sociale wetenschappen. De winnaars ontvangen een geldbedrag van 50.000 euro, een diploma, een insigne en een door de beroemde Spaanse schilder en beeldhouwer Joan Miró speciaal ontworpen sculptuur.

De prijs is als Prins van Asturiëprijs ingesteld op 24 september 1980. De toen 12-jarige Spaanse kroonprins Felipe, de prins van Asturië, werd bij die gelegenheid erepresident van de stichting. Na zijn troonsbestijging nam zijn dochter en troonopvolgster Leonor (sinds de troonopvolging van haar vader prinses van Asturïë) het erepresidentschap over en werd de naam van de prijs dienovereenkomstig aangepast. De uitreikingsceremonie vindt steeds plaats in Oviedo, de hoofdstad van het Prinsdom Asturië.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.