10.000 deelnemers en een anti-drone plan voor de NAVO-top in Madrid tijdens operatie Eirene

10.000 deelnemers en een anti-drone plan voor de NAVO-top in Madrid tijdens operatie Eirene
Beeld: Navo

10.000 deelnemers en een anti-drone plan voor de NAVO-top in Madrid tijdens operatie Eirene

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eind juni komt de NAVO bijeen in de Spaanse hoofdstad Madrid. Om de veiligheid op dat evenement te garanderen zet de Spaanse overheid de grote middelen in. Dat betekent niet alleen de ontplooiing van een aanzienlijke hoeveelheid mensen, maar ook een prijskaartje om u tegen te zeggen.

Bij een grote top als die van de NAVO wordt aan alles gedacht. De Spaanse veiligheidsdienst is bezig met het plan om cyberaanvallen af te slaan tijdens de top, en verwacht de “grootste veiligheidsactie van de moderne geschiedenis” om de 40 verschillende internationale delegaties veilig te ontvangen.

Alles samen worden voor en tijdens het evenement 10.000 mensen ingezet. Er komt een anti-drone plan om de hemel boven Madrid veilig te stellen en een eenheid voor cyber security en rechtstreekse samenwerking met de overheid van de Verenigde Staten. In totaal is daarvoor zo een 36 miljoen euro voorzien.

Die cijfers zijn de harde waarheid achter wat de regering van Pedro Sánchez operatie Eirene heeft genoemd. De overheid waarschuwde de inwoners van Madrid dat de top waarschijnlijk voor de nodige hinder zal zorgen. Zij vraagt echter om begrip vanwege de burgers en deelt mee dat de prioriteiten ‘vrede en sociale rust’ zullen zijn.

De operatie draagt de naam Eirene naar de dochter van de Griekse God Zeus, gekend als “zij die de vrede brengt”. De 30 landen die mee de NAVO vormen zijn uitgenodigd, en daarbij komen ditmaal ook nieuwe genodigden Zweden en Finland, die onlangs het lidmaatschap aanvroegen. Er wordt zelfs gesproken over een verschijning in persoon van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky maar dat is nog niet bevestigd.

De top zelf vindt plaats op 29 en 30 Juni. De overheid maakt zich wel degelijk zorgen om het dreigingsgevaar. Sinds de Russische inval in Oekraïne staat de NAVO extra in de schijnwerpers, en de top in Madrid zou natuurlijk een ideale gelegenheid zijn voor boosdoeners.

navospanje
Spanje is 40 jaar lid van de NAVO met 125 duizend militairen en 22 missies
Spanje viert in 2022 dat het land 40 jaar geleden in 1982 lid werd van de NAVO waarna het Spaanse leger met 125 duizend militairen heeft deelgenomen aan de belangrijkste missies en operaties.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud