Search
menu
Search

Opnieuw duizenden dode vissen aangespoeld in de Mar Menor in Murcia

Opnieuw duizenden dode vissen aangespoeld in de Mar Menor in Murcia
Beeld: Twitter

Opnieuw duizenden dode vissen aangespoeld in de Mar Menor in Murcia

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – Het is niet de eerste keer en inwoners van het gebied vrezen dat het ook niet de laatste keer zal zijn dat het vervuilde water in de Mar Menor lagune zorgt voor duizenden aangespoelde dode vissen en garnalen. Alles wijst op een herhaling van een soortgelijk ecologisch fenomeen van twee jaar geleden maar de autoriteiten sluiten een nieuwe periode van vervuiling door anoxie uit.

Vanuit het platform SOS Mar Menor wordt gewaarschuwd voor de eutrofiëring van het water omdat de kwaliteit van het water de afgelopen weken door de hoge temperaturen en afwezigheid van wind verergerd is. De ongewenste overmaat aan nutriënten noemt men eutrofiëring en leidt tot een explosieve algengroei waardoor er een zuurstofgebrek is en vissen overlijden.

Uit de eerste onderzoeken van het Ministerie van Water, Landbouw, Veeteelt, Visserij en Milieu na aanleiding van monsters die genomen werden door medewerkers van de Polytechnische Universiteit van Cartagena (UPCT), blijkt dat een nieuwe periode zoals die van 2019 van anoxie wordt uitgesloten. Een anoxie behandeling is een niet-giftige methode om schadelijke insecten in erfgoedobjecten te bestrijden end at gif kan in de lagune terecht komen.

De dode vissen die zijn aangetroffen op verschillende stranden in de Mar Menor zijn de kleinste soorten die het meest gevoelig zijn voor veranderingen in het water. Vanwege de klimatologische omstandigheden zit er minder zuurstof in de lagune van de Mar Menor.

Het platform SOS Mar Menor waarschuwt echter want net zoals in 2019 is het proces nu begonnen in de Cala del Pino gevolgd door de Mar de Cristal en Islas Menores en dan Los Nietos. Het afgelopen weekend werden er op diverse plaatsen dode vissen en springende garnalen gevonden. Vissers waarschuwen ook dat er in het midden van de lagune bijna geen vis meer te vinden is.

Ga naar de inhoud