skip to Main Content
Situatie overstromingen Costa Blanca (2019)

Situatie overstromingen Costa Blanca (2019)

ALICANTE – Ondanks dat het niet meer regent en het noodweer (ook wel DANA of gota fría genoemd) de regio Alicante, Valencia, Murcia en Almería heeft verlaten en sterk afgezwakt in het noorden van Spanje aanwezig is, zijn de gevolgen van het noodweer en de overstromingen nog steeds te merken in de provincie Alicante. 

Er zijn nog steeds zo’n 20 wegen afgesloten voor het verkeer waaronder de AP-7 bij Orihuela terwijl de N-332 tussen Guardamar del Segura en San Fulgencio blank staat maar wel open is voor langzaam rijdend verkeer. 

Bij de zwaar getroffen dorpen Algorfa en Almoradí is men er in geslaagd om de gaten die in de oevers waren ontstaan te dichten. Het probleem is nu in Guardamar del Segura waar de Segura rivier de zee instroomt maar daarbij gehinderd wordt door de golfbreker die voorkomt dat sedimenten uit de overstroming de zee in kunnen stromen.

Terwijl men in diverse gemeenten zoals Orihuela, Dolores, Daya Vieja, Daya Nueva, San Fulgencio en Guardamar del Segura bezig is met schoonmaakwerkzaamheden en evaluaties van de schade, staan er nog steeds veel straten blank.

Er wordt ook nog steeds gezocht naar de 66-jarige Nederlander die zondag in het water is gevallen en wiens spoor sindsdien ontbreekt.  

Foto’s: Axel Alvarez / Diario Información

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Triest voor iedereen die schade heeft geleden. Deze catastrofe zal niet vergoed worden door verzekeraars want dit valt onder overmacht natuurrampen. De vraag is of er een noodfonds is en dat die toereikend is voor de miljoenen schade. De meeste huizen moeten als ze zijn opgedroogd, hersteld worden. Huisraad is verloren en moet opnieuw worden aangeschaft. Een autodealer zag een paar honderd auto,s nog zonder kenteken en splinternieuw, wegdrijven. Andere duizenden auto,s zijn als verloren beschouwd. Bedrijven die nu nog onmogelijk activiteiten kunnen ontplooien omdat productie vernietigd is of stil ligt. Mensen niet naar werk kunnen omdat hun auto onder water staat. Vaak zijn zij forensisch en moeten minstens een uur rijden om op werk te komen.

 2. Ik woon in algorfa en en ben zaterdag morgen om 5h vertroken richting alicante de auto snelweg was onderbroken aan almoradi en moet van de brandweer in tegengestelde richting terug keren en afrid nemen daar strande ik in een gaos van water zodat de moter wate nam en stil viel (ogeveer 1m water de brandweer is ons komen halen uit de auto ,maar dan begon het ik heb een alrisk verzekering bij liberty daar kreeg ik het nieuws dat zij niet gaan betalen omdat het onder ramp gebiet vald wie kan mij een goede raad geven wat mij te doen staat ik dank de lezers bij voorbaat bob slegers

  1. Ik woon in almoradi en ik hoor van klanten die binnen de 7 dagen moet geregeld zijn hoe kan dat nu staat nog blank daar ze kunnen er niet in ja moet binnen de 7 dagen vanaf moment is begonnen, dat is gewoon cri. I eel want ramp is nog niet gedaan hé is volop bezig de schade is ook een ramp en kan geen foto’s nemen als je bepaalde gebieden niet in mag

  2. Is waar ons huis ligt tegen Almoradi Catral ik kreeg de zelfde reactie van lyberty en ze gaven me een noodnummer van het rampenfons ondertussen al 300 keer naar gebeld steeds bezet

 3. schandalig om de sluizen zomaar open te zetten hypocrieten indien het te hoog kwam zal het er wel overlopen maar nu is het veel erger

  1. Wat een onzin! Als dat niet was gedaan had de hele stuwdam door kunnen breken en waren de gevolgen veel erger geweest. Mensen zijn niet achterlijk hier!

 4. Beste Rene. Wat als de Santomera dam was gebroken???? TSUNAMI !!!! in de Vega Baja. Dorpen en stadjes weggevaagd. Je moet er niet aan denken. Er is in dat opzicht de juiste beslissing genomen. Gedeelde smart is halve smart. Iedereen sterkte toegewenst in dit gebied.

  1. Hoe weet je nu zeker dat het de juiste beslissing was? Het is alleen de juiste beslissing als die dam inderdaad op springen stond, maar dat weet niemand. Bovendien, als hij op springen stond, dan was er iets mis met de constructie. Een dam moet gemaakt zijn om al dat water tegen te houden. Als er teveel water is, dan loopt het gewoon over de rand. Dus als hij op springen stond, dan was er iets mis met de dam en had dat al lang verholpen moeten zijn, en als hij niet op springen stond, dan hadden ze de sluizen niet open hoeven zetten. Dus hoe dan ook, Santomera is de achilleshiel van deze ramp en niemand praat erover. Schande.

   1. Ik ben hoegenaamd geen expert in dammen, stuwmeren en dies meer, maar ergens ga ik er toch wel van uit dat diegenen die de beslissing genomen hebben om dat stuwmeer gedeeltelijk leeg te laten lopen dit deden voor een bepaalde reden. Ik kan moeilijk aannemen dat de ingenieurs die dit beslisten dat gedaan hebben om de mensen nog meer de duivel aan te doen. Als er inderdaad een structureel probleem zou zijn met de dam, denk ik niet dat men dit met pleisters en een paar zandzakjes zou kunnen oplossen. Maar nog eens… ik ben geen expert!

  2. Ik vind het gewoon schandalig alles gewoon. Ik leef in ergste getroffen gebied, water stond tot aan de oksels, ze kwamen zeggen u moet buiten , mensen uit de velden moesten door water tot aan de oksels zagen niet waar ze gingen in de velden 1 oudere man viel wel niet de hulpverling die passeerden hielpen hem ook niet redding helikopter die erover vloog nee de burgers. Communicatie nihil hier niks zelfs niet per boot. 1x water gehad en dat is het dit al dagen lang en geen druppel uit de kraan. Info nihil. Nog steeds niks en nog geen water, ik versta dat het een enorme ramp is maar dan mochten er meer hulpverlening zijn.

 5. wat een ongeloofwaardige ramp! Heel erg voor de getroffen bevolking en de slachtoffers en hun naasten. Hopelijk krijgen de hulpdiensten alles en veilig onder controle. Is er iemand op de hoogte van de huidige toestand op de wegen van en naar de luchthaven van Alicante en of er een noodsituatie bestaat in de regio Postiguet in Alicante?

  1. Enkel centrum en alle straten erond niks, ja nu dat water stiiletjes aan wegtrekt, is gisteren 1 legervoertuigen gepasseerd. Een schande gewoon.

  1. Inderdaad Eddy, net zoals ik eergisteren reeds melding maakte dat Almoradi geen dorp is (terwijl deze benaming hier terugkeert).
   Ook het woord “golfbreker” in de tekst bij Guardamar is verkeerd gekozen. Daar ligt geen golfbreker, wel een soort havendam.
   Dit is niet per sé kritiek, maar wel verduidelijking.

  1. In het zuiden van Alicante. In het noorden is helemaal niets aan de hand. In het gedeelte Calpe tot Villajoyosa is maar weinig gevallen.
   De rivier Algar bij Altea stroomt niet eens, en de stuwmeren Amadorio en Guadalest stijgen amper. Het is heel erg oneerlijk verdeeld, de hoeveelheid water.

  2. Niemand praat over de beslissing om de sluizen van het stuwmeer van Santomera maar open te zetten omdat men bang was dat de dam zou breken.
   Daarna kon de Segura al dat (modder) water niet meer verwerken en ging alles pas echt fout.
   In Dolores stond een centimeter water op de weg en binnen een uur stond er 30 cm. Dat was vlak nadat ze de sluizen hadden open gezet. De dam is er nog steeds, niks aan de hand, maar Orihuele, Almoradi en Dolores stonden wel tot een meter onder water. Niemand wil de schuld krijgen natuurlijk, want niemand wil opdraaien voor de schade.

  3. Inderdaad. De voorbije week kwam er een foto overzicht van de diverse ramplocaties, echter zou de informatie leerrijker zijn als de locatie onder elke foto zou vermeld worden. Sterkte aan al wie schade geleden heeft.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken