Magma reservoir van 11 kubieke hectometer op La Palma ontdekt

Magma reservoir van 11 kubieke hectometer op La Palma ontdekt
Beeld: 123rf

Magma reservoir van 11 kubieke hectometer op La Palma ontdekt

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Terwijl er nog steeds honderden kleinere aardbevingen en aardschokken geregistreerd worden onder het Canarische Eiland La Palma, hebben specialisten van het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan) een klein magma-reservoir van 11 kubieke hectometer (11 Hm3) gevonden in of onder de Cumbre Vieja-vulkaan. Dat is hetzelfde gebied waar praktisch alle aardbevingen plaatsvinden.

Dit volume aan magma komt bijvoorbeeld dicht in de buurt van de maximale hoeveelheid water die in zijn geschiedenis is afgedamd door de grootste dam van de Canarische Eilanden, Soria gelegen op Gran Canaria: 15.000.000 m3 (of 15 Hm3).

Recent is ook gebleken dat rondom de Cumbre Vieja-vulkaan het terrein met 6 centimeter is gestegen vanwege de seismische en vulkanische activiteit. De gemeenten El Paso, Los Llanos de Aridane, Mazo en Fuencaliente de La Palma hebben nog steeds te maken met een geel vulkanisch-stoplicht, dat is alarmfase twee van de vier. Ook spreken experts nog steeds over de mogelijkheid van een niet zo ernstige vulkanische uitbarsting op La Palma.

Moet men zich zorgen maken op La Palma? Volgens de experts is dat niet nodig maar moet men wel waakzaam blijven. Daarom heeft men ook het vulkanische-stoplicht geactiveerd waardoor de seismische en vulkanische activiteiten beter gecontroleerd worden en alarmdiensten in staat van paraatheid staan mocht men moeten optreden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.