Magma reservoir van 11 kubieke hectometer op La Palma ontdekt

Magma reservoir van 11 kubieke hectometer op La Palma ontdekt
Beeld: 123rf

Magma reservoir van 11 kubieke hectometer op La Palma ontdekt

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Terwijl er nog steeds honderden kleinere aardbevingen en aardschokken geregistreerd worden onder het Canarische Eiland La Palma, hebben specialisten van het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan) een klein magma-reservoir van 11 kubieke hectometer (11 Hm3) gevonden in of onder de Cumbre Vieja-vulkaan. Dat is hetzelfde gebied waar praktisch alle aardbevingen plaatsvinden.

Dit volume aan magma komt bijvoorbeeld dicht in de buurt van de maximale hoeveelheid water die in zijn geschiedenis is afgedamd door de grootste dam van de Canarische Eilanden, Soria gelegen op Gran Canaria: 15.000.000 m3 (of 15 Hm3).

Recent is ook gebleken dat rondom de Cumbre Vieja-vulkaan het terrein met 6 centimeter is gestegen vanwege de seismische en vulkanische activiteit. De gemeenten El Paso, Los Llanos de Aridane, Mazo en Fuencaliente de La Palma hebben nog steeds te maken met een geel vulkanisch-stoplicht, dat is alarmfase twee van de vier. Ook spreken experts nog steeds over de mogelijkheid van een niet zo ernstige vulkanische uitbarsting op La Palma.

Moet men zich zorgen maken op La Palma? Volgens de experts is dat niet nodig maar moet men wel waakzaam blijven. Daarom heeft men ook het vulkanische-stoplicht geactiveerd waardoor de seismische en vulkanische activiteiten beter gecontroleerd worden en alarmdiensten in staat van paraatheid staan mocht men moeten optreden.

Ga naar de inhoud