Verkoop pelletkachels gestegen in Spanje maar er zijn geen pellets meer

Verkoop pelletkachels gestegen in Spanje maar er zijn geen pellets meer
Beeld: Canva

Verkoop pelletkachels gestegen in Spanje maar er zijn geen pellets meer

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent schreven we nog dat vanwege de hoge gasprijzen veel inwoners van Spanje overschakelen naar andere manieren om de woning te verwarmen. Daaronder de traditionele houtkachels maar ook de moderne pelletkachels. Naast dat er vanwege de stijgende vraag nu een wachtlijst is voor de kachels zelf, zegt de sector dat er ook een gebrek is aan pellets en ook brandhout in Spanje.

De grootste exportlanden van pellets zijn Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne, precies dus de landen die in een oorlog zijn verwikkeld. Zij zijn in het voorjaar gestopt met de export waarna Centraal- en Noord-Europese landen in grote aantallen de pellets uit Spanje en Portugal opkochten. Dat was toen geen probleem en good for business maar nu is er een tekort aan pellets in eigen land.

Omdat er nu te weinig pellets in eigen land zijn, stegen ook de prijzen want een zak van 15 kilo kost nu niet meer 4,70 euro maar inmiddels 9 euro of meer. Op veel plaatsen in Spanje waar het vanaf september al koud begint te worden en waar in oktober de kachel al aangaat, zagen ze de bui al hangen en werden pellets en brandhout ingekocht.

Maar de nieuwe pelletkachel eigenaren die het geluk hebben al een pelletkachel te hebben kunnen bemachtigen krijgen nu het probleem van het pellets-tekort. Daarnaast zijn de pellets ook duurder geworden want als de vraag stijgt, stijgen ook de prijzen. Diverse bedrijven zeggen dat ze nu al een voorraadtekort hebben tot december.

Maar de problemen zijn niet alleen ontstaan door de Oekraïne-oorlog en de pellets maar ook door personeelstekort in de brandhout-sector. Want volgens de sector is er in Spanje nog hout genoeg van bomen maar het probleem is de mankracht omdat veel personen niet in deze zware sector willen werken. Bedrijven kunnen in principe meer brandhout leveren maar omdat ze geen personeel hebben werken ze op halve kracht.

kachels
Verkoop hout- en pelletkachels stijgt in Spanje vanwege hoge elektriciteits- en gasprijzen
De verkoop van hout- en pelletkachels is enorm gestegen in Spanje omdat mensen naar alternatieven voor elektriciteit en aardgas zoeken om deze winter hun woningen te verwarmen.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud