Search
menu
Search

Vakantiewoningen zijn vaker doelwit van inbraken dan hoofdwoningen in Spanje

Vakantiewoningen zijn vaker doelwit van inbraken dan hoofdwoningen in Spanje
Beeld: Securitas Direct / web

Vakantiewoningen zijn vaker doelwit van inbraken dan hoofdwoningen in Spanje

Een onderzoek van beveiligingsbedrijf Securitas Direct heeft aangetoond dat vakantiewoningen (ook wel tweede woningen of ‘segunda residencia’ genoemd) meer dan twee keer zo vaak het doelwit zijn van inbraken, gewelddadige inbraken en bezetting dan gewone of hoofdwoningen. Dit komt doordat vakantiewoningen vaak het grootste deel van het jaar leeg staan, waardoor ze een aantrekkelijk doelwit zijn voor inbrekers. Volgens het onderzoek zijn Galicië, Asturië, de Canarische Eilanden, Castilla-La Mancha en Aragón de veiligste regio’s om een woning te hebben.

Ongeveer 19% van de ruim 10.000 ondervraagden heeft een tweede woning. Van deze woningen staat 60% in een landelijke omgeving en 45% in een kustgebied. Vier op de tien tweede woningen worden alleen gebruikt tijdens lange vakanties, terwijl slechts 27% vaker wordt gebruikt.

Twee van de drie ondervraagden maakt zich zorgen over de veiligheid van hun tweede woning. De grootste zorg is bezetting of kraken, met 32% meer dan in het geval van hoofdwoningen. Deze bezorgdheid is de reden waarom veel mensen een alarm in hun tweede woning laten installeren. Volgens het onderzoek is de installatie van alarmen voor tweede of vakantiewoningen 4% hoger dan bij eerste of hoofdwoningen.

Het onderzoek onthult dat de regio’s met het laagste aantal inbraken in woningen Galicië, Asturië, de Canarische Eilanden, Castilla-La Mancha en Aragón zijn. Dit is gebaseerd op een combinatie van het aantal keer dat de alarmcentrale van Securitas Direct is gebeld en het aantal inbraken in de gebieden die ze bedienen. Securitas Direct heeft in Spanje 1,9 miljoen alarminstallaties en is daarmee het grootste beveiligingsbedrijf.

Aan de andere kant hebben de regio’s Catalonië, de Valencia regio, Baskenland, de Balearen en Andalusië een hoger aantal gemelde inbraken. Op provinciaal niveau wijst het bedrijf erop dat A Coruña, Lugo, Ávila, Guadalajara en Ciudad Real de provincies met het laagste aantal inbraken zijn.

Ga naar de inhoud