Saoedi-Arabië bouwt de stad Murcia na in de woestijn

Saoedi-Arabië bouwt de stad Murcia na in de woestijn
Beeld: The Murcia Project

Saoedi-Arabië bouwt de stad Murcia na in de woestijn

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – De inwoners van Murcia zijn trots op hun stad en blijkbaar heeft de kroonprins van Saoedi-Arabië ook een bepaalde liefde voor Murcia. Maar dat laat hij niet zien door Murcia te kopen maar door met ‘The Murcia Project’ een eigen Murcia na te bouwen op 50 km ten noorden van de hoofdstad Riyad en middenin de woestijn. Het lijkt een gek plan maar met geld genoeg kan alles gerealiseerd worden.

Murcia krijgt dus een Arabisch broertje midden in de woestijn in Saoedi-Arabië. Op 5 miljoen vierkante meter moeten 14.300 woningen, sportvoorzieningen, kantoren en winkelcentra maar ook replica’s van de Murcia Río of het Moneo gebouw dat in Murcia staat komen. De beroemde kerk van Murcia wordt niet gebouwd en daarvoor in de plaats komt uiteraard een mezquita (om precies te zijn 10 gebedshuizen).

We zouden bijna denken dat het om fake news of een verdraaide waarheid gaat maar veel kranten schrijven erover in Spanje en het nieuws is ook al in de journaals op de Spaanse televisie te zien geweest. Daarnaast is er een officiële website van het ruim 700 miljoen dollar kostende project dat deels een private onderneming en deels een staatsonderneming is van het Nationale Woningen Comité.

Volgens dit krantenbericht heeft het project al 90% van de woningen in de eerste fase verkocht. Het gaat om een gebied van 27 hectare met 5.590 woningen (huizen en appartementen) die al in december 2020 opgeleverd moeten worden. Eind 2021 moet fase 2 klaar zijn en in 2022 fase 3 waardoor er 9.052 woningen bij komen om te eindigen op het totaal van 14.300 woningen.

De rijtjeshuizen van 230 m2 groot worden verkocht voor 136.128 dollar (iets meer dan 115.000 euro) terwijl de 572 appartementen van 105 m2 in fase 1 een verkoopprijs hebben van 81.404 dollar (iets minder dan 70.000 euro). Naast de woningen komen er luxe winkelcentra met alle voorzieningen, 10 mezquitas, 8 scholen, 14 parken, 4 sport- en gezondheidscentra en nog veel meer.

Het lijkt er bijna op dat de geschiedenis zich herhaald want de stad Murcia werd tussen 830 en 840 tijdens de Moorse overheersing gesticht aan de rivier Segura door de kalief van het Kalifaat Córdoba, Abd al-Rahman II. En nu sticht de kroonprins van Saoedi-Arabië Mohammed Bin Salman 1.190 jaar later in 2020 in zijn eigen land The Murcia Project.

Twee details uit het Spaanse Murcia worden gebruikt in de Arabische Murcia, te weten het ‘Edificio Moneo’ ofwel Moneo gebouw op het plein van Murcia dat nagebouwd zal worden en waarop de ontwerpen van de appartementengebouwen zijn geïnspireerd. Ook krijgt de Arabische Murcia een replica van de ‘Murcia Río’ waarbij de Segura rivier in Spanje vervangen wordt door een aangelegde rivier die de Arabische stad Murcia in tweeën zal verdelen, net zoals in het Spaanse Murcia.

Ga naar de inhoud