De opkomst van de Happy Discount winkels in Spanje

De opkomst van de Happy Discount winkels in Spanje
Beeld: Primaprix.es / Facebook

De opkomst van de Happy Discount winkels in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – het lijkt erop dat er steeds meer discount winkels bij komen in Spanje en dan wordt er met name gesproken over de drie types: happy (feliz), hard (duro) en slim (inteligente). Er zijn discount winkels of discounters te vinden in diverse sectoren waaronder kleding en supermarkten, denk aan de Zeeman, Lidl en Aldi en Dealz winkels.

Zoals eerder al aangegeven wordt er een onderscheid gemaakt bij de discounters in het model ‘happy’ of ‘feliz’, het model ‘hard’ of ‘duro’ en het model ‘slim’ of ‘inteligente’. iedereen kent de Mercadona supermarkt wel die helemaal alleen aan de top staat van het martkaandeel in Spanje en de hieronder genoemden winkels willen die positief ook niet overnemen maar wel als aanvulling dienen.

Happy (feliz) discount

In de categorie happy of feliz discounters kunnen we winkels rekenen zoals Primaprix, Dealz en Sqrups. Deze winkels onderscheiden zich van elkaar maar delen hetzelfde basisidee want ze willen koopjes aanbieden en zoeken daarbij naar bekende merken. De winkels hebben felle kleuren en nodigen de bezoeker uit om een kijkje te nemen om iets nieuws, origineels en goedkoops te kopen.

Primparix heeft in vijf jaar tijd het aantal winkels in Spanje zien groeien tot 123 (10x meer) terwijl Dealz inmiddels 56 winkels (5x meer) en Sqrups 49 winkels (3x meer) heeft in Spanje.

Hard (duro) discounter

In deze categorie kunnen we winkels plaatsen zoals het Russische Mere, Family Cash en Supeco. Dit zijn winkels die met hun winkelindeling en met het aanbieden van hun producten terug zijn gegaan naar het principe van pallets en dozen. Terwijl andere winkels zoals Aldi, Lidl en Mercadona juist af willen van de goedkope look van dozen, introduceren deze winkels dit weer.

De Russische hard discounter Mere is nieuw in Spanje en er zijn nog maar weinig winkels maar ze willen wel snel gaan uitbreiden met in vier jaar tijd 100 winkels. Family Cash heeft op dit moment 25 winkels in Spanje en zorgt regelmatig voor stuntprijzen en ophef in de sector. De bekende supermarktketen Carrefour heeft Supeco overgenomen en wil in Spanje flink gaan uitbreiden met de in Zuid Amerika populaire hard discounter.

Slim (inteligente) discounter

Nog niet zo lang geleden hadden winkels als Lidl en Aldi ook hun producten in dozen zitten of op pallets staan maar deze winkels zijn de laatste jaren compleet veranderd. Het zijn redelijk luxe supermarkten geworden in nieuw gebouwde winkelgebouwen die op strategische plaatsen liggen en een ruim aanbod van eigen merken producten hebben maar ook de bekende merken aanbieden.

Deze Duitse supermarktketens hebben zich van harde (pallets en dozen) discounters tot slimme discounters ontwikkeld waarbij met name de bio producten erg populair zijn bij de inwoners van Spanje. De Lidl heeft inmiddels meer dan 600 eigen supermarkten in Spanje terwijl dat aantal bij de Aldi ook blijft stijgen naar inmiddels meer dan 340 winkels.

Ga naar de inhoud