Search
menu
Search

Kinderartsen in Spanje slaan alarm over toename taalachterstand bij 2-jarigen

Kinderartsen in Spanje slaan alarm over toename taalachterstand bij 2-jarigen
Beeld: AI-beeld / redactie

Kinderartsen in Spanje slaan alarm over toename taalachterstand bij 2-jarigen

De afgelopen jaren hebben kinderartsen in Spanje een aanzienlijke toename gezien van het aantal 2-jarige kinderen dat nog geen taal heeft ontwikkeld of een taalachterstand heeft. Dit zou te wijten zijn aan het gebruik van tablets, computers, mobiele telefoons en andere schermen.

Kinderen besteden een groot deel van hun vrije tijd aan het spelen van videogames of het kijken naar tekenfilms en video’s op technologische apparaten. Kinderartsen, psychologen en pedagogen waarschuwen al lange tijd voor de gevaren van overmatig gebruik van schermen.

María Pilar Mallada, kinderarts in Zaragoza, zegt dat de alarmbellen al een paar jaar geleden rinkelden. Tijdens de pandemie werd de schermtijd van baby’s en peuters groter, en Mallada zag dat veel van hen nog geen taal hadden ontwikkeld. Dit was niet iets tijdelijks, en vorig jaar zag ze dat de taalontwikkeling van deze kinderen in een vrije val was.

Schermen kunnen de taalontwikkeling van jonge kinderen vertragen, omdat hun hersenen nog niet volgroeid zijn. De hersenen van jonge kinderen zijn nog in ontwikkeling. Ze zijn nog niet met elkaar verbonden en ze kunnen prikkels niet zo goed verwerken als volwassenen. Dit is vooral het geval voor de delen van de hersenen die de taalontwikkeling beïnvloeden. Schermen geven kinderen veel prikkels, zoals beelden, geluiden en taal. Dit kan voor jonge kinderen overweldigend zijn en hun taalontwikkeling belemmeren.

De kinderartsen hebben een campagne gelanceerd om ouders te waarschuwen voor de gevaren van schermen bij baby’s. Ze geven lezingen en verspreiden folders waarin wordt uitgelegd dat baby’s met schermen niet leren praten of communiceren omdat ze geen reactie krijgen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?