De dag dat het -30 graden werd in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
De dag dat het -30 graden werd in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Op 17 december 1963 werd officieel de laagst gemeten temperatuur ooit in Spanje gemeten. Dat gebeurde in Calamocha in de provincie Teruel toen een temperatuur van -30 bij een officieel meetstation werd genoteerd. Het gaat hier om de officiële temperatuur want men zegt dat in de winter van 1956 de temperatuur daalde naar -32 graden Torre de Cabdella in de provincie Lerida (Catalonië). 

De nu 90-jarige Manuel Villamón weet nog goed hoe hij in opdracht van de Spaanse weerdienst Aemet om 1 uur ‘s nachts -21 graden meette, om 7 uur ‘s morgens was het -28 graden en niet veel later daalde het kwik naar -30 graden, iets dat Villamón zelf niet kon geloven en het meerdere keren moest controleren wat op zich al moeilijk was want alles was erg bevroren.

Wat men inmiddels nu 56 jaar later weet is dat er een triangel is van meer dan 2.000 km2 wat betreft kou en warm weer tussen Teruel, Calamocha en Molina de Aragón. Het is in deze triangel waar vaak de laagste temperaturen worden gemeten en het is ook hier waar men in januari 1885 schreef over een temperatuur van -20 graden in Teruel en -26,8 graden in Molina de Aragón.

Volgens de Banco Nacional de Datos Climatológicos van de Spaanse weerdienst Aemet zijn er tot nu toe meer dan honderde metingen geweest waarbij het kwik onder de -20 graden daalde maar sinds 1963 en ook officieel daarvoor is het nooit kouder geweest dan -30 graden.

LEESTIP: Dit zijn de 10 koudste plaatsen van Spanje

Calamocha (Teruel) / Jomora94 / Wikimedia

Top 5

Hieronder melden we de top 5 van de laagste officieel gemeten temperaturen in Spanje. Daarbij melden we ook de onofficieel gemeten temperatuur in Lerida in 1956.

Torre de Cabdella (Catalonië)

De laagste temperatuur in Spanje werd gedurende de winter van 1956 gemeten in de gemeente Torre de Cabdella in de provincie Lleida in Catalonië. Op 2 februari daalde het kwik hier naar maar liefst -32 graden bij het stuwmeer Estangento. Officieel is dit echter niet de koudste plaats van Spanje want deze gemeten temperatuur werd niet officieel geregistreerd en volgens de juiste omstandigheden gemeten volgens de Aemet. Torre de Cabdella is op 1.075 meter hoogte gelegen. 

Calamocha (Aragon)

Als tweede op de lijst van koudste plaatsen in Spanje staat het op 884 meter hoge gelegen dorp Calamocha in de provincie Teruel, Aragón. Hier daalde op 17 december 1963 het kwik naar -30 graden wat volgens de Aemet officieel de koudste temperatuur ooit van Spanje is. Ook tegenwoordig is het nog erg koud in dit dorp maar de ruim 4.500 inwoners zijn er elk jaar weer op voorbereid en zouden het klimaat niet willen inruilen voor iets anders, althans dat zeggen ze.

Molina de Aragón (Castilla-La Mancha)

Het dorp Molina de Aragón ligt niet zoals de naam doet vermoeden in de deelstaat Aragón maar in Castilla-La Mancha, in de provincie Guadalajara. Op 28 januari 1953 daalde het kwik hier naar -28,2 graden waarmee dit op 1.065 hoge dorp officieel het tweede koudste dorp van Spanje is.

Avila (Castilla y Léon)

De stad Ávila in Castilla y León heeft een mooi oude centrum en is prachtig ommuurd met een middeleeuwse stadsmuur met 87 halfronde torens. Avila heeft de pech om de hoogst gelegen stad van Spanje te zijn op 1.127 meter hoogte. Deze hoogte heeft ervoor gezorgd dat het in februari 1945 maar liefst -27,6 graden werd.

Reinosa (Cantabrië)

Het dorp Reinosa is te vinden in de deelstaat en provincie Cantabrië, aan de Atlantische Oceaan. Het dorp ligt op een hoogte van 855 meter nabij de Picos de Europa. Op 4 januari 1971 werd het in dit dorp -24,6 graden, goed voor een vierde plaats op de lijst van koudste plaatsen in Spanje.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.