De dag dat het -30 graden werd in Spanje

De dag dat het -30 graden werd in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Op 17 december 1963 werd officieel de laagst gemeten temperatuur ooit in Spanje gemeten. Dat gebeurde in Calamocha in de provincie Teruel toen een temperatuur van -30 bij een officieel meetstation werd genoteerd. Het gaat hier om de officiële temperatuur want men zegt dat in de winter van 1956 de temperatuur daalde naar -32 graden Torre de Cabdella in de provincie Lerida (Catalonië). 

De nu 90-jarige Manuel Villamón weet nog goed hoe hij in opdracht van de Spaanse weerdienst Aemet om 1 uur ‘s nachts -21 graden meette, om 7 uur ‘s morgens was het -28 graden en niet veel later daalde het kwik naar -30 graden, iets dat Villamón zelf niet kon geloven en het meerdere keren moest controleren wat op zich al moeilijk was want alles was erg bevroren.

Wat men inmiddels nu 56 jaar later weet is dat er een triangel is van meer dan 2.000 km2 wat betreft kou en warm weer tussen Teruel, Calamocha en Molina de Aragón. Het is in deze triangel waar vaak de laagste temperaturen worden gemeten en het is ook hier waar men in januari 1885 schreef over een temperatuur van -20 graden in Teruel en -26,8 graden in Molina de Aragón.

Volgens de Banco Nacional de Datos Climatológicos van de Spaanse weerdienst Aemet zijn er tot nu toe meer dan honderde metingen geweest waarbij het kwik onder de -20 graden daalde maar sinds 1963 en ook officieel daarvoor is het nooit kouder geweest dan -30 graden.

LEESTIP: Dit zijn de 10 koudste plaatsen van Spanje

Calamocha (Teruel) / Jomora94 / Wikimedia

Top 5

Hieronder melden we de top 5 van de laagste officieel gemeten temperaturen in Spanje. Daarbij melden we ook de onofficieel gemeten temperatuur in Lerida in 1956.

Torre de Cabdella (Catalonië)

De laagste temperatuur in Spanje werd gedurende de winter van 1956 gemeten in de gemeente Torre de Cabdella in de provincie Lleida in Catalonië. Op 2 februari daalde het kwik hier naar maar liefst -32 graden bij het stuwmeer Estangento. Officieel is dit echter niet de koudste plaats van Spanje want deze gemeten temperatuur werd niet officieel geregistreerd en volgens de juiste omstandigheden gemeten volgens de Aemet. Torre de Cabdella is op 1.075 meter hoogte gelegen. 

Calamocha (Aragon)

Als tweede op de lijst van koudste plaatsen in Spanje staat het op 884 meter hoge gelegen dorp Calamocha in de provincie Teruel, Aragón. Hier daalde op 17 december 1963 het kwik naar -30 graden wat volgens de Aemet officieel de koudste temperatuur ooit van Spanje is. Ook tegenwoordig is het nog erg koud in dit dorp maar de ruim 4.500 inwoners zijn er elk jaar weer op voorbereid en zouden het klimaat niet willen inruilen voor iets anders, althans dat zeggen ze.

Molina de Aragón (Castilla-La Mancha)

Het dorp Molina de Aragón ligt niet zoals de naam doet vermoeden in de deelstaat Aragón maar in Castilla-La Mancha, in de provincie Guadalajara. Op 28 januari 1953 daalde het kwik hier naar -28,2 graden waarmee dit op 1.065 hoge dorp officieel het tweede koudste dorp van Spanje is.

Avila (Castilla y Léon)

De stad Ávila in Castilla y León heeft een mooi oude centrum en is prachtig ommuurd met een middeleeuwse stadsmuur met 87 halfronde torens. Avila heeft de pech om de hoogst gelegen stad van Spanje te zijn op 1.127 meter hoogte. Deze hoogte heeft ervoor gezorgd dat het in februari 1945 maar liefst -27,6 graden werd.

Reinosa (Cantabrië)

Het dorp Reinosa is te vinden in de deelstaat en provincie Cantabrië, aan de Atlantische Oceaan. Het dorp ligt op een hoogte van 855 meter nabij de Picos de Europa. Op 4 januari 1971 werd het in dit dorp -24,6 graden, goed voor een vierde plaats op de lijst van koudste plaatsen in Spanje.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik weet het nog heel goed, die koudste nacht ooit. Zat lekker warm in mn moeders buik en werd er met veel geweld, haha uitgeperst. Om vervolgens in een bedje in een niet verwarmde kamer gelegd te worden. Gelukkig is het met mij goedgekomen

We zijn zeer tevreden met deze berichten uit spanje en kijken er elke dag naar uit, zeker wanneer we in spanje vertoeven en hier handig gebruik van maken. Vooral de weersomstandigheden en verkeersinformatie zijn zeer welkom maar ook de nuttige tips over de mooiste dorpen en steden.
We vertellen hierover natuurlijk aan onze vrienden buren en ze stellen ons de vraag of deze info ook in de Franse taal beschikbaar is, We zouden U dankbaar zijn mochten we een antwoordje ontvangen, waarvoor dank.
Grtj i.jacobs

OK boomers

Ja 1963, nooit zo koud, óók in Nederland. Ging met mijn vader in zijn Volkswagen in Noordwijk aan Zee gewoon een stuk de Noordzee op. Had zoiets (en nimmer meer) nooit ervaren. Bevroren zout zeewater.

Het duurde zo lang, dat schaatsen begon te vervelen! Hoe maf klinkt dat nu? De koudste Elfstedentocht, afijn niks voor mij meer, vandaar dat ik al 30 jaar in Spanje woon. En dat bevalt uitstekend en niet alleen vanwege het weer!!L

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.