Het populairste gerecht uit Málaga wereldwijd het meest gezocht op Google

Het populairste gerecht uit Málaga wereldwijd het meest gezocht op Google
Beeld: via canva.com

Het populairste gerecht uit Málaga wereldwijd het meest gezocht op Google

Volgens de jaargegevens van de zoekmachinegigant Google, is de ‘espeto’ uit Málaga wereldwijd een van de meest gezochte gerechten. Dit traditionele gerecht uit Málaga heeft de harten en smaakpapillen van mensen over de hele wereld veroverd. Laten we eens kijken naar de populariteit van de ‘espeto’ en wat dit gerecht zo speciaal maakt. We kijken ook naar de andere gerechten die de top vijf van meest gezochte recepten van 2023 aanvullen.

Als de ‘porra antequeran’ het meest gezochte recept van Málaga was in Spanje, dan heeft een ander gerecht uit deze mooie omgeving nu de titel van meest gezochte recept ter wereld in handen. Volgens het ‘Year in Search’ rapport van Google is de ‘espeto malagueño’ het top een na meest gezochte recept ter wereld in 2023. Dit is een enorme prestatie voor dit traditionele gerecht uit Málaga.

De grafiek toont aan dat de stijging in zoekopdrachten samenviel met de doodle die Google in juni aan de ‘espeto’ wijdde. Dit was een eerbetoon aan dit heerlijke gerecht en liet zien hoeveel mensen over de hele wereld erin geïnteresseerd waren. Laten we eens dieper ingaan op wat de ‘espeto’ zo populair maakt.

Wat is Espeto?

‘Espeto’ is een traditioneel gerecht uit Málaga dat bestaat uit sardines die op een spies worden geregen en vervolgens boven een open vuur worden gegrild. Het is een eenvoudig gerecht, maar de smaak is ongeëvenaard. De combinatie van de rokerige houtskool en de verse sardines zorgt voor een unieke en heerlijke smaak.

Het woord ‘espeto’ komt van het Latijnse woord ‘spitum’, wat ‘spies’ betekent. Dit geeft aan hoelang dit gerecht al bestaat en hoe diep het geworteld is in de cultuur van Málaga. Het is een gerecht dat vaak wordt gegeten op het strand, terwijl je geniet van de zonsondergang en het geluid van de golven op de achtergrond.

Waarom Populair?

Er zijn verschillende redenen waarom de ‘espeto’ zo populair is geworden over de hele wereld. Ten eerste is het een eenvoudig gerecht dat gemakkelijk te bereiden is. Het vereist slechts een paar ingrediënten en kan worden gekookt op een open vuur, waardoor het perfect is voor een informele bijeenkomst met vrienden en familie.

Ten tweede is de smaak van de ‘espeto’ onweerstaanbaar. De combinatie van de rokerige houtskool en de verse vis maakt het tot een ware delicatesse. Bovendien is het ook een gezonde optie, aangezien sardines rijk zijn aan omega-3 vetzuren en andere voedingsstoffen.

Tot slot is de ‘espeto’ een belangrijk onderdeel van de cultuur en traditie van Málaga. Het is een gerecht dat al generaties lang wordt doorgegeven en het is een manier om de lokale bevolking te eren en te respecteren.

De top vijf meest gezochte recepten van 2023

Naast de ‘espeto’ zijn er nog vier andere gerechten die de top vijf van meest gezochte recepten van 2023 completeren. Laten we eens kijken welke gerechten deze lijst aanvullen.

Op nummer één staat bibimbap, een populair Koreaans gerecht dat “gemengde rijst” betekent. Het bestaat uit rijst met verschillende groenten, vlees en een gebakken ei bovenop. Dit gerecht is niet alleen heerlijk, maar ook kleurrijk en voedzaam.

Op de derde plaats staat papeda, een traditioneel gerecht uit Indonesië. Het is een soort rijstepap gemaakt van sagomeel en wordt vaak gegeten als ontbijt of als bijgerecht bij visgerechten. Het is een belangrijk onderdeel van de cultuur en traditie van de inheemse bevolking in het oosten van Indonesië.

Op de vierde plaats staat scooped bagel, een gerecht dat viraal ging op TikTok. Het is een bagel die in plakjes wordt gesneden en vervolgens wordt gevuld met verschillende ingrediënten zoals roomkaas, jam en fruit. Dit gerecht werd populair nadat een jonge vrouw uit Los Angeles haar ervaring deelde over hoe ze in een winkel in New York werd geweigerd om haar bestelling te snijden.

Tot slot staat op de vijfde plaats pasta e fagioli, een traditioneel Italiaans comfortgerecht dat “pasta en bonen” betekent. Het is een eenvoudig gerecht dat bestaat uit pasta, bonen, tomaten en kruiden. Het is een heerlijke en voedzame optie voor een koude dag.

Ga naar de inhoud