Search
menu
Search

Horecapersoneel in Madrid gaat vijf dagen staken in de drukke kerstperiode

Horecapersoneel in Madrid gaat vijf dagen staken in de drukke kerstperiode
Beeld: AI-beeld / redactie

Horecapersoneel in Madrid gaat vijf dagen staken in de drukke kerstperiode

De horeca-industrie in Madrid staat voor een belangrijke uitdaging tijdens de feestdagen. De vakbond C.C.O.O. heeft aangekondigd dat er vijf dagen gestaakt zal worden in de horeca van de Madrid regio, te weten op 25 en 31 december en 1, 5 en 6 januari. Dit als gevolg van het vastlopen van de onderhandelingen over het Collectieve Arbeidscontract voor de Horeca en Toeristische Activiteiten in de regio. Na vier vruchteloze vergaderingen voelt de vakbond zich genoodzaakt om actie te ondernemen tegen de houding van de werkgevers in de sector, die geen oog lijken te hebben voor de behoeften van de 180.000 werknemers.

De vakbond C.C.O.O. roept de sector dan ook op om te staken, omdat hun geduld een grens heeft bereikt. Ook wordt aan de klanten gevraagd om solidair te zijn en deze staking te steunen. Het is dringend nodig om fatsoenlijke salarisverhogingen af te spreken en een einde te maken aan de precaire arbeidsomstandigheden. De vakbond stelt een salarisverhoging van 15% voor over drie jaar (7% voor 2023, 4% voor 2024 en 4% voor 2025), de regulering van tijdelijke deeltijdcontracten, verbeterde criteria voor promoties en de aanpassing van de huidige arbeidswetgeving in het contract.

De horeca is een van de belangrijkste sectoren in Madrid en levert een aanzienlijke bijdrage aan de economie van de regio. Het omvat restaurants, cafés, hotels, toeristische attracties en andere dienstverlenende bedrijven. Volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau (INE) waren er in 2021 meer dan 22.000 horecabedrijven in Madrid, goed voor bijna 10% van alle bedrijven in de regio. Deze sector biedt werkgelegenheid aan ongeveer 180.000 mensen, wat neerkomt op ongeveer 8% van de totale werkgelegenheid in Madrid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de horeca een belangrijke rol speelt in het economische en sociale leven van de regio.

De aankondiging van de staking in de horeca van Madrid heeft veel aandacht gekregen in de media en heeft geleid tot discussies over de arbeidsomstandigheden in de sector. De vakbond C.C.C.O. heeft aangekondigd dat de staking zal plaatsvinden op vijf belangrijke dagen tijdens de feestdagen: 25 en 31 december en 1, 5 en 6 januari. Dit zijn dagen waarop veel mensen uit eten gaan of gebruikmaken van andere diensten in de horeca. De staking zal naar verwachting een grote impact hebben op de sector en zal ook gevolgen hebben voor toeristen die Madrid bezoeken tijdens de feestdagen.

De staking is gericht tegen de werkgevers in de horeca, die volgens de vakbond geen oog hebben voor de behoeften van de werknemers. De belangrijkste eis van de vakbond is een salarisverhoging van 15% over drie jaar, maar de werkgevers hebben tot nu toe alleen een tegenvoorstel gedaan dat ver onder dit percentage ligt. Daarnaast wil de vakbond ook verbeteringen zien in andere arbeidsvoorwaarden, zoals de regulering van tijdelijke deeltijdcontracten en betere kansen op promotie.

De staking zal ongetwijfeld een grote impact hebben op de horeca en het toerisme in Madrid. Veel restaurants, cafés en hotels zullen gesloten zijn tijdens de stakingsdagen, wat gevolgen zal hebben voor zowel de werknemers als de klanten. Het is te verwachten dat er minder toeristen naar Madrid zullen komen tijdens de feestdagen, omdat ze mogelijk worden ontmoedigd door de aangekondigde staking. Dit kan leiden tot financiële verliezen voor de horecabedrijven en andere bedrijven die afhankelijk zijn van toerisme.

Ga naar de inhoud