Alles over de sneeuw en kou langs de Middellandse Zeekust in Spanje (2017)

Oeps ... foto ontbreekt!

Alles over de sneeuw en kou langs de Middellandse Zeekust in Spanje (2017)

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Al enkele dagen schrijven we over het koufront, de straffe en koude wind en de sneeuwval in Spanje en het lijkt erop dat heel Spanje hier last van heeft. De enige regio die geen problemen heeft met het koude weer zijn de Canarische Eilanden waar het heerlijk weer is en zelfs warmer dan andere jaren. Het koufront heeft nu het hele land in de grip en ook langs de Middellandse Zee waar men normaal niet zo’n last heeft van de kou en de sneeuw, heeft men nu ook gemerkt dat Spanje een land is waar het goed koud kan zijn. Daarom een kort overzicht van de kou, sneeuw en wind in in de bij Nederlanders en Belgen populaire regio’s in Spanje: van +20 naar -20 graden!

LET OP: DIT NIEUWSBERICHT IS VAN JANUARI 2017

Heel Spanje heeft last van de kou met temperaturen tot -25 graden en sneeuw tot anderhalf meter hoog of meer. Alleen de Canarische Eilanden zijn gespaard van dit slechte weer. Op de Canarische Archipel ligt men heerlijk op het strand, zwemt men in de zee en worden temperaturen gemeten van 20 graden of meer. Het is zelfs zo dat, terwijl heel Spanje het koud en nat heeft, de inwoners op de Canarische Eilanden genieten van hogere temperaturen dan wat gemiddeld normaal is voor deze tijd van het jaar.

Catalonië

De autonome deelstaat Catalonië heeft ook veel last van het koude weer en de sneeuw. Uiteraard is er veel sneeuw gevallen in de hoger gelegen delen van de regio, in de Pyreneeën waar het goed skiën is op dit moment en er zelfs teveel sneeuw is gevallen zoals in de provincie Lleida waar de laagste temperatuur werd gemeten van -20 graden in Boí terwijl het in Espot -18,5 graden was (bieden gemeenten zijn gelegen op 2.500 meter hoogte). In het skigebied Vallter 2000 was het weliswaar -16 graden maar stond er zoveel wind (110 km/uur) dat de gevoelstemperatuur meer tegen de -30 graden aanliep. Ook de hoger gelegen plaatsen in de provincie Girona hebben te maken met extreme kou en veel sneeuw. Aan de kust van de provincie is echter nog geen sneeuw gevallen maar is het wel koud zoals 6 graden in Lloret de Mar of Roses en slechts 6 graden in de stad Girona.

In Barcelona is het weliswaar koud met 10 graden maar heeft men nog geen last van sneeuw. Wel is het ‘s-avonds zo koud dat het kwik tegen het vriespunt aan zit of daar zelfs onder komt. Ook in Barcelona heeft men (nog) geen last van sneeuw. Verder naar het zuiden, in de provincie Tarragona, zal de laagste temperatuur in de avonduren niet boven de 0 graden komen en ook overdag is het bijvoorbeeld aan de Costa Dorada erg koud. Gelukkig is er echter sprake van een strakblauwe lucht met zon waardoor de gevoelstemperatuur overdag aangenaam is (maar nog steeds koud).

Balearen

Net zoals heel Spanje hebben ook de Balearen eilanden te maken met extreem lage temperaturen tijdens deze koudegolf. Zoals we al schreven heeft het gesneeuwd in de Sierra de la Tramontana, het hoogste punt van het eiland Mallorca en kun je in ons artikel veel foto’s zien van de sneeuwval. De temperaturen overdag liggen rond de 8 en 10 graden waarbij er regen kan vallen maar daar waar het kouder is en in de avonduren wordt het stukken kouder en dalen de temperaturen onder het vriespunt tot wel -10 graden. De wegen die dinsdag door de sneeuw gesloten moesten worden zoals bij de Coll de Sollér, Fornalutx en Sa Calobra zijn nu weer geopend. De inwoners van Mallorca vonden de sneeuw wel leuk maar de kou deed velen de nek om. De wind zorgde voor een zeer lage gevoelstemperatuur wat door merg en been te voelen was.

Ook op de eilanden Menorca, Ibiza en Formentera is het erg koud en regent het zelfs zo af en toe. Deze eilanden hebben niet te maken gehad met sneeuw want ze hebben geen gebieden die hoger zijn dan 300 meter. De harde wind zorgde echter ook hier voor een onaangename gevoelstemperatuur en een wilde zee met hoge golven.

Comunidad Valenciana

Veel Nederlanders en Belgen die in de Comunidad Valenciana (Valencia, Alicante en Castellón) overwinteren om van het lekkere weer te genieten hebben nu dan toch de sjaal om moeten doen, de muts op moeten zetten en de handschoenen aan moeten doen om het warm te krijgen. Terwijl de kachels en verwarmingen thuis overuren maken genieten de wandelaars van witte stranden. Voor het eerst sinds februari 1983 zijn de stranden van veel kustplaatsen weer eens bedekt met een laag sneeuw. De meest geziene strandgasten waren dan ook …. sneeuwpoppen die door uitgelaten volwassenen en kinderen gemaakt werden, iets wat ze wellicht de komende jaren niet meer zullen kunnen doen.

De stranden van Dénia en Xábia (Jávea) waren deze woensdagochtend bedekt met een laag sneeuw waardoor automobilisten problemen hadden om te rijden. Weliswaar deed men er alles aan om met strooiwagens en sneeuwschuivers de wegen begaanbaar te houden maar ja, ze zijn het in deze regio niet zo gewend. Ook andere kustplaatsen in de streek (comarca) Marina Alta (noorden van de provincie Alicante) zoals Benissa, Pego, Pedreguer, Gata de Gorgos, Calpe etc. hadden met sneeuw te maken.

Het lijkt erop dat de Marina Baja streek (comarca) gespaard is gebleven van de sneeuw waardoor inwoners en bezoekers in onder andere Benidorm, Villajoyosa, Altea, Alfaz del Pi, La Nucia of Finestrat helaas geen sneeuwballen konden gooien of sneeuwpoppen konden maken. Maar wat niet is kan nog komen want ook deze comarca heeft te maken met extreem lage temperaturen en daarnaast regen waardoor sneeuw een mogelijkheid is later deze woensdag of in de nacht van woensdag op donderdag.

Waar men wel te maken had met sneeuw was in de Vega Baja regio (zuiden van de provincie Alicante) waar de stranden in Torrevieja, Orihuela (Costa), Pilar de la Horadada, Rojales en Guardamar del Segura bedekt waren met een laag sneeuw, iets wat ook al niet gebeurd is de laatste 20+ jaar of zelfs 103 jaar in het geval van Torrevieja.

LET OP: Voor de provincie Alicante is een ROOD weeralarm afgegeven door de Spaanse weerdienst AEMET vanwege de extreme kou en de sneeuwval. Volgens de AEMET moet het ergste nog komen en dat zou in de nacht van woensdag op donderdag moeten gebeuren waarbij het goed mogelijk is dat er nog meer sneeuw op de stranden zal vallen.

Valencia en Castellón hebben ook te maken gehad met zeer lage temperaturen maar de sneeuw langs de kust bleef gespaard tot water sneeuw die niet bleef liggen. Wel zijn er temperaturen gemeten van -13 graden in de binnenlanden van beide provincies waarbij het -7 graden werd in Morella en ook het kwik rond het vriespunt lag in de kustplaatsen Vinarós, Benicarló en Peñíscola in de provincie Castellón. Datzelfde geldt een ook voor de provincie Valencia waar het langs de kust koud was met lage temperaturen rondom het vriespunt maar waar men in het binnenland wel last had van de sneeuw.

Murcia

Ook langs de kust van de deelstaat Murcia heeft het voor het eerst in 34 jaar weer eens gesneeuwd (laatste keer was in 1983). Inwoners en bezoekers wisten niet wat ze zagen deze woensdagochtend, met sneeuw bedekte daken, auto’s, wegen en stranden. In plaatsen als Sangonera en las Torres de Cotillas of Abanilla was alles bedekt met een dun laagje sneeuw. Ook kustplaatsen als San Pedro del Pinatar of San Javier zagen deze woensdagmorgen wit van de sneeuw en veel nieuwsgierigen trokken er dan ook op uit om foto’s te maken en kleine sneeuwballetjes te gooien. Ook de stad Murcia heeft te maken met sneeuwval wat zeer ongewoon is.

Almería

De provincie Almería in de deelstaat Andalusië is niet vreemd van sneeuw maar dat het koud is komt minder vaak voor. Voor nu hebben de meeste delen van Almería nog geen sneeuw gezien maar de Spaanse weerdienst denkt dat het gaat sneeuwen in de Tabernas woestijn (desierto) en in de hoger gelegen delen vanaf 250 meter zoals de plaatsen Los Filabres, Nacimiento, Los Vélez en Bacares waar de temperaturen al -10 graden aangeven. De enige plaatsen die nog niet te maken hebben met erg koude temperaturen zijn de kustplaatsen zoals Vera maar ook de hoofdstad Almería en steden als El Ejido, Adra en Roquetas de Mar. Hier geven de thermometers ongeveer 12 graden aan overdag en 5 graden of lager in de avonduren maar in geen geval onder het vriespunt. Wel kan het donderdag eventueel gaan hagelen langs de kust en kan het eventueel gaan sneeuwen in Tabernas, Enix, Villa de Nijar en Huércal-Overa.

Granada en Costa Tropical

Hoog boven de stad Granada, in de Sierra Nevada, is men vrolijk aan het skieen en geniet men volop van verse sneeuw maar de inwoners van Granada stad en de rest van de provincie hebben nog geen sneeuw gezien. Dit kan echter wel gaan komen in de nacht van woensdag op donderdag of zelfs donderdag overdag. Het zal voor de bezoekers aan Granada dus een ongewoon gezicht zijn om het Alhambra wit gekleurd te zien (iets wat wel vaker voorkomt overigens).

Langs de kust of Costa Tropical heeft men het wel koud maar is er nog geen sneeuw gevallen. In de binnenlanden van de provincie Granada kan het vanaf 200 meter al gaan sneeuwen waardoor ook andere bergpieken dan alleen de Sierra Nevada wellicht wit gekleurd zullen zijn de komende dagen. Er wordt in principe geen sneeuw verwacht op de stranden van de kustplaatsen zoals Almuñecar of Motril.

Málaga

De provincie Málaga heeft ook te maken met ijzige temperaturen en ook de sneeuw is hier al gevallen in onder andere de Sierra de la Nieves, la Serranía, de Montes de Málaga en de Axarquía streek. De stad Málaga heeft op dit moment nog niet te maken met sneeuw en in principe wordt dat ook niet verwacht. Wel zou het eventueel kunnen gaan hagelen waardoor het toch even wit zal zijn maar tot nu toe zijn de temperaturen in Málaga stad niet onder de 6 graden gekomen.

In plaatsen als Antequera was het afgelopen nacht -2 graden en ook in andere hoger gelegen steden zoals Ronda is het erg koud. Sterker nog, de Spaanse weerdienst meent met 90% zekerheid aan te geven dat het hier zal gaan sneeuwen. Ook andere meer naar de binnenlanden gelegen plaatsen en gebieden kunnen eventueel sneeuw gaan zien de komende dagen – (Remco Stoffer)

Ga naar de inhoud