Aardbeving van 4,2 op Richter schaal bij Tenerife

Aardbeving van 4,2 op Richter schaal bij Tenerife
Beeld: Pixabay

Aardbeving van 4,2 op Richter schaal bij Tenerife

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Vrijdagmorgen rond 6.36 uur heeft er een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 4,2 op de schaal van Richter in de provincie Santa Cruz de Tenerife bij het Canarische Eiland Tenerife. Deze zwaardere beving volgde op in totaal 14 minder zware (minder dan 2 op de schaal van Richter) aardbevingen in de afgelopen dagen aldus het Instituto Geográfico Nacional (IGN).

In feite heeft deze nieuwe aardbeving met een kracht van 4,2 op de schaal van Richter plaatsgevonden onder het zeeoppervlak, op zo’n vijf kilometer diepte waardoor men ook kan spreken van een zeebeving (in plaats van terremoto dus maremoto). Het gaat om de zee tussen de eilanden Gran Canaria en Tenerife waar de onderzeese vulkaan Enmedio is gelegen.

Aardbevingen op deze plaats zijn niets nieuws maar niet al te vaak komen deze boven de 3,5 op de schaal van Richter. In dit geval ging het dus om een aardbeving van 4,2 op de schaal van Richter op zo’n 32 km van de plaats Fasnia die gevoeld werd op diverse plaatsen op Tenerife zoals in de gemeenten San Cristóbal de La Laguna, Arona of Santa Lucía de Tirajana.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Gran Canaria en Tenerife benaderen elkaar[/su_note]

Vulkaan

De Volcán de Enmedio ligt op 24,5 km van Tenerife en 36,2 km van Gran Canaria. De basis van deze vulkaan is enorm groot en men vergelijkt deze met maar liefst 539 voetbalvelden, De vulkaan heeft een hoogte van ongeveer 1.630 meter.

De laatste keer dat de Enmedio vulkaan voor enige problemen zorgde was in mei 1989 toen een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter gevoeld werd op de eilanden Tenerife en Gran Canaria (zonder schade en gewonden).

Aardbeving van 4,2 op Richter schaal bij Tenerife
IGN
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.