Aardbeving van 4,2 op Richter schaal bij Tenerife

Aardbeving van 4,2 op Richter schaal bij Tenerife
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

SANTA CRUZ – Vrijdagmorgen rond 6.36 uur heeft er een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 4,2 op de schaal van Richter in de provincie Santa Cruz de Tenerife bij het Canarische Eiland Tenerife. Deze zwaardere beving volgde op in totaal 14 minder zware (minder dan 2 op de schaal van Richter) aardbevingen in de afgelopen dagen aldus het Instituto Geográfico Nacional (IGN).

In feite heeft deze nieuwe aardbeving met een kracht van 4,2 op de schaal van Richter plaatsgevonden onder het zeeoppervlak, op zo’n vijf kilometer diepte waardoor men ook kan spreken van een zeebeving (in plaats van terremoto dus maremoto). Het gaat om de zee tussen de eilanden Gran Canaria en Tenerife waar de onderzeese vulkaan Enmedio is gelegen.

Aardbevingen op deze plaats zijn niets nieuws maar niet al te vaak komen deze boven de 3,5 op de schaal van Richter. In dit geval ging het dus om een aardbeving van 4,2 op de schaal van Richter op zo’n 32 km van de plaats Fasnia die gevoeld werd op diverse plaatsen op Tenerife zoals in de gemeenten San Cristóbal de La Laguna, Arona of Santa Lucía de Tirajana.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Gran Canaria en Tenerife benaderen elkaar[/su_note]

Vulkaan

De Volcán de Enmedio ligt op 24,5 km van Tenerife en 36,2 km van Gran Canaria. De basis van deze vulkaan is enorm groot en men vergelijkt deze met maar liefst 539 voetbalvelden, De vulkaan heeft een hoogte van ongeveer 1.630 meter.

De laatste keer dat de Enmedio vulkaan voor enige problemen zorgde was in mei 1989 toen een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter gevoeld werd op de eilanden Tenerife en Gran Canaria (zonder schade en gewonden).

Aardbeving van 4,2 op Richter schaal bij Tenerife
IGN

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik kom morgen naar Tenerife, maar ik ben nu erg bang. Hoe groot is de kans op een tsoenami?

Ik kom morgen naar Tenerife, verblijf aan de kust, maar ik durf nu niet. Hoe groot is de kans op een tsunami?

Zeebevingen bestaan niet. Het is altijd de aardkorst onder de zee die beeft. Correct is onderzeese aardbeving.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.