Nederlanders officieel gewaarschuwd voor noodweer in Spanje

Nederlanders officieel gewaarschuwd voor noodweer in Spanje
Beeld: Adobe Stock

MADRID – Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Nederlanders die aan de kust en het binnenland van de Valencia regio en op Ibiza en Formentera wonen of op vakantie zijn gewaarschuwd voor noodweer. Het gebeurt zelden dat men een weeralarm uitgeeft in Nederland voor een ander land maar vanwege de code rood is dat volgens het Ministerie dit keer wel nodig.

Eerder meldden wij al dat vanaf dit weekend, met name vanaf zondag, er onstuimig en slecht weer op komst is langs de Middellandse Zeekust. Er wordt veel sneeuw verwacht in de binnenlanden van de provincies Alicante, Valencia, Castellón en ook in Murcia. Sneeuw zal er niet komen op de Balearen eilanden Ibiza en Formentera maar ook daar zijn codes rood uitgegeven vanwege hoge golven en een zeer wilde zee.

Naast de sneeuw in de binnenlanden van de Valencia regio wordt er ook veel regen verwacht, zullen er harde windvlagen zijn tot wel 120 km/uur en moet men aan de kust rekening houden voor een zeer wilde zee met hoge golven.

Zelfs de Spaanse verkeersdienst DGT raadt alle inwoners aan om een eventuele terugreis te vervroegen en de regio’s in plaats van zondag reeds op zaterdag te verlaten. In het oosten van het land gelden weeralarmen geel en oranje terwijl men in Andalusië geen weeralarm heeft.

In dit geval gaat het om de storm Gloria die over het land trekt en op zondag met name de kust van Murcia, Alicante, Valencia, Ibiza en Formentera zal teisteren, Het gaat om een storm die niet lang deze regio’s zal teisteren maar wel flink van zich zal laten horen. 

Men voorspelt dat er in slechts 12 uur tijd meer dan 120 liter/m2 regen kan vallen waardoor er overstromingen en aardverschuivingen kunnen plaatsvinden. Vanaf maandag zal het slechte weer richting de Pyreneeën trekken waar ook problemen kunnen komen vanwege het weer.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

18
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
12 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Martin

Uh??? Ik ben helemaal niet door de NL autoriteiten gewaarschuwd.

Fer

Ik heb niks voornomen vanuit NL, gelukkig maar… laatste keer had ik ineens een brief van de belastingdienst… dat ik teveel zorgbelasting had ontvangen! 3 hele euro’s moeten betalen na ontvangen van 5 brieven lol Ik woon in Elche, het is hier wel grijs, beetje wind zover maar niks ernstigs zoals het omschreven wordt in dit artikel. Wens diegene die er wel mee te maken gaan krijgen, heel veel sterkte toe! en jammer dat er weer onaangename reacties zijn… iedereen moet toch zelf weten of diegene even tijdelijk terug naar NL wilt gaan of niet. Leef en laat leven, er… Lees verder »

Frankyboy

Nederlanders zijn gewaarschuwd. Al de rest kan ertegen …

Jan, Ondara

Bedankt voor de door jullie verschafte info inzake de storm Gloria en de te verwachte effecten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Vooralsnog niets te merken van hetgeen voorspeld is, vandaag was een heerlijke zonnige dag in mijn deel van de Marina Alta.

judith

Begint nu een beetje koud te worden, maar verder rustig, omg. Pedrequer. Trouwens niets vernomen van NL..ben zeker geen Nederlander meer ?

Gerrit

Geen mailtje gehad van minister Stef Blok? Je mag trouwens verwachten dat iedereen die in Spanje verblijft zichzelf op de hoogte houdt van het Spaanse weer, en daarvoor zich de basis van de Spaanse taal eigen maakt. Bijvoorbeeld via de app van de Spaanse weerdienst Aemet, of desnoods via Weeronline.

TheresaM

Betweter. Blalala
Maar dit lijkt wel Facebook geworden hier met die duimpjes. En nee, ik ben geen robot, en nee, ik steun jullie niet.
Jammer redactie, dit gaat mij een beetje te ver.

Rachel

Wij ook niet

Rob.

Het ziet er angstaanjagend uit en ik ben vanochtend naar NL gevlucht. Slechte weer duurt mogelijk 4 dagen en dat is heel lang.

Fer

Rob, waar woon je in Spanje als ik vragen mag?
hier in Elche nog niks (sinds maart vorig jaar) heel ergs meegemaakt, 1x een kleine aardbeving (mijn eerste) van 4.6 alleen… geen overstromingen…

Rob.

Hallo Fer, ik woon in Altea. Het is hier net bruusk omgeslagen, vertellen een aantal achterblijvers mij net.

Fer

Ah! okay, net even gekeken, een kustplaats ook..
hier in Elche is het gewoon nog grijs, en niet eens heel veel wind…

ben benieuwd of het hier ook nog gaat omslaan of niet…

Jan, Ondara

De wind trekt inderdaad stevig aan Rob, inmiddels regent het onafgebroken. De terrassen, El Prado en Andreu, bij mij in de straat zijn ontruimd.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.