Nederlanders officieel gewaarschuwd voor noodweer in Spanje

Nederlanders officieel gewaarschuwd voor noodweer in Spanje
Beeld: Adobe Stock

Nederlanders officieel gewaarschuwd voor noodweer in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Nederlanders die aan de kust en het binnenland van de Valencia regio en op Ibiza en Formentera wonen of op vakantie zijn gewaarschuwd voor noodweer. Het gebeurt zelden dat men een weeralarm uitgeeft in Nederland voor een ander land maar vanwege de code rood is dat volgens het Ministerie dit keer wel nodig.

Eerder meldden wij al dat vanaf dit weekend, met name vanaf zondag, er onstuimig en slecht weer op komst is langs de Middellandse Zeekust. Er wordt veel sneeuw verwacht in de binnenlanden van de provincies Alicante, Valencia, Castellón en ook in Murcia. Sneeuw zal er niet komen op de Balearen eilanden Ibiza en Formentera maar ook daar zijn codes rood uitgegeven vanwege hoge golven en een zeer wilde zee.

Naast de sneeuw in de binnenlanden van de Valencia regio wordt er ook veel regen verwacht, zullen er harde windvlagen zijn tot wel 120 km/uur en moet men aan de kust rekening houden voor een zeer wilde zee met hoge golven.

Zelfs de Spaanse verkeersdienst DGT raadt alle inwoners aan om een eventuele terugreis te vervroegen en de regio’s in plaats van zondag reeds op zaterdag te verlaten. In het oosten van het land gelden weeralarmen geel en oranje terwijl men in Andalusië geen weeralarm heeft.

In dit geval gaat het om de storm Gloria die over het land trekt en op zondag met name de kust van Murcia, Alicante, Valencia, Ibiza en Formentera zal teisteren, Het gaat om een storm die niet lang deze regio’s zal teisteren maar wel flink van zich zal laten horen. 

Men voorspelt dat er in slechts 12 uur tijd meer dan 120 liter/m2 regen kan vallen waardoor er overstromingen en aardverschuivingen kunnen plaatsvinden. Vanaf maandag zal het slechte weer richting de Pyreneeën trekken waar ook problemen kunnen komen vanwege het weer.

Ga naar de inhoud