Provinciale lockdowns in Andalusië maar skiën en jagen mag wel

Provinciale lockdowns in Andalusië maar skiën en jagen mag wel
Beeld: Freepik

Provinciale lockdowns in Andalusië maar skiën en jagen mag wel

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Sinds zondag 17 januari hebben de inwoners van de autonome regio Andalusië weer te maken met een regionale lockdown maar meer nog met provinciale lockdowns. Dat betekent dus dat de inwoners van Andalusië hun eigen autonome regio niet mogen verlaten en dat men ook binnen de eigen provincie moet blijven. Maar in de regionale staatscourant BOJA staan twee uitzonderingen vermeld: om te gaan jagen en om te skiën.

Andalusië heeft op dit moment te maken met drie lockdowns: regionaal voor heel Andalusië; provinciaal voor de 8 provincies; lokaal in 219 gemeenten waar de corona-incidentie hoger is dan 500 per 100.000 inwoners en 91 gemeenten met een corona-incidentie van meer dan 1.000 per 100.000 inwoners.

Dat betekent dus dat voor veel mensen tot 1 februari het vrij rondreizen door de regio niet meer mogelijk is en dat ook niemand van buiten Andalusië de regio, de provincies en de 219 en 91 gemeenten binnen mogen komen.

LEESTIP:
Nieuwe corona-maatregelen autonome regio Andalusië

Maar in de 64 pagina’s tellende regionale staatscourant BOJA die zaterdag werd gepubliceerd, is te lezen dat er naast de gebruikelijke uitzonderingen zoals verplaatsingen voor werk, onderwijs, verzorging hulpbehoevende mensen en de verzorging van dieren etc. nog twee uitzonderingen zijn.

Het is namelijk wel toegestaan om door heel Andalusië te reizen als je wilt gaan jagen en het is toegestaan om door de regio te reizen als je gaat skiën of elke andere vorm van wintersport gaat doen in o.a. de Sierra Nevada.

Jagers en wintersporters moeten echter wel door middel van bewijzen zoals de papieren die aantonen dat je officieel jager bent en voor het skiën de skipassen laten zien als daar door de politie naar gevraagd wordt.

In beide gevallen mogen inwoners van de 219 en 91 gemeenten die te maken hebben met een lokale lockdown niet reizen om te jagen en skiën. Maar de rest van de inwoners van Andalusië, die weliswaar te maken hebben met provinciale lockdowns, mogen dus wel reizen om te jagen en/of skiën.

Ga naar de inhoud