Search
menu
Search

De schade van namaakproducten op de Spaanse economie

De schade van namaakproducten op de Spaanse economie
Beeld: via canva.com

De schade van namaakproducten op de Spaanse economie

Namaakproducten vormen een groot probleem in Spanje. Jaarlijks lopen bedrijven miljarden euro’s mis door de verkoop van namaakartikelen. Dit heeft niet alleen een grote financiële impact, maar kost ook duizenden banen. In dit artikel wordt de schade die namaak aanricht in Spanje onderzocht.

De verkoop van namaakartikelen in kleding, schoenen, cosmetica en speelgoed kost de Spaanse industrie jaarlijks naar schatting € 4 miljard aan gemiste inkomsten. Dit verlies aan omzet zorgt voor het verlies van bijna 50.000 banen. Deze cijfers komen uit een rapport van het Bureau voor intellectueel eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

Uit de gegevens van 2018-2021 concludeert het EUIPO dat de verkoop van legitieme kleding en schoenen, cosmetica en speelgoed in Spanje jaarlijks € 3 miljard, € 750 miljoen en € 250 miljoen misloopt door namaakartikelen. Samen met Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk behoort Spanje tot de landen die het zwaarst getroffen worden.

De speelgoedindustrie wordt het hardst geraakt door namaak. Volgens het EUIPO-rapport verliest deze sector in heel Europa gemiddeld 8,7% van de omzet aan namaakartikelen. In Spanje ligt dit percentage op 7,9%.

De mode- en schoenensector, de grootste sector in het onderzoek, ziet ongeveer 5% van de omzet verloren gaan aan namaak. Spanje scoort hier iets slechter dan het Europees gemiddelde.

De cosmeticasector wordt het minst getroffen door namaak. Het omzetverlies ligt net onder de 5%. Toch loopt de Spaanse cosmetica-industrie hier jaarlijks € 750 miljoen door mis.

Het omzetverlies door namaak heeft grote gevolgen voor Spaanse bedrijven. Allereerst lijden ze direct financiële schade doordat ze minder producten verkopen. Daarnaast moeten ze hogere marketingkosten maken om het hoofd te bieden aan namaakartikelen. Ook kunnen imagoschade en verlies van klantvertrouwen optreden.

Spaanse producenten van luxegoederen zoals tassen, zonnebrillen en parfums worden extra zwaar getroffen. Namaakartikelen tasten de exclusiviteit van hun merken aan. Dit kan leiden tot dalende verkopen en winstmarges.

Ook retailketens en warenhuizen lijden onder namaak. Ze verliezen omzet aan online verkopers van namaakartikelen. Bovendien schaden namaakproducten in hun assortiment hun reputatie en loyaliteit van klanten.

Naast financiële schade veroorzaakt namaak in Spanje ook banenverlies. Het EUIPO schat dat de Spaanse industrie jaarlijks bijna 50.000 banen misloopt. Dit komt neer op 13% van de werkgelegenheid in de getroffen sectoren.

Namaakartikelen vinden niet alleen gretig aftrek bij toeristen, maar worden ook door Spaanse consumenten gekocht. Lage prijzen en het gemak van online kopen maken namaak voor hen aantrekkelijk.

Voor veel Spanjaarden vormt de lage prijs de belangrijkste reden om namaakartikelen te kopen. Vooral jongeren en consumenten met weinig te besteden zijn hier gevoelig voor. Zij willen de laatste trends volgen, maar hebben niet het budget voor originele producten.

Ook het gemak van online winkelen speelt een rol. Op marktplaatsen als Amazon en AliExpress zijn namaakartikelen vaak makkelijk te vinden. Spanjaarden bestellen hier snel nep-merkkleding en andere gefakete producten. Ze realiseren zich vaak niet dat ze namaak kopen.

Ten slotte speelt onverschilligheid mee. Sommige Spaanse consumenten weten donders goed dat ze een namaakproduct kopen, maar trekken zich dit niet aan. Zolang de kwaliteit redelijk is, nemen ze genoegen met een goedkope imitatie.

Er zijn verschillende factoren die namaak in Spanje in de hand werken. Het land kent een florerende namaak-economie die moeilijk uit te roeien is.

Met meer dan 80 miljoen buitenlandse bezoekers per jaar is Spanje een enorme toeristisch trekpleister. Toeristen vormen een aantrekkelijke afzetmarkt voor verkopers van namaakartikelen. Met name in vakantiegebieden als Benidorm, Salou, Lloret de Mar en op de Canarische Eilanden worden openlijk nep-merkproducten te koop aangeboden.

De overheid voert regelmatig raids uit op namaakmarkten, maar de handel floreert gewoon verder. Het toerisme zorgt voor een constante vraag naar goedkope namaakproducten die lastig uit te bannen is.

Experts wijzen op een gebrek aan adequate handhaving als oorzaak voor de omvang van namaak in Spanje. Er zijn te weinig controles, boetes zijn laag en vervolging gebeurt mondjesmaat. Dit maakt namaak lonend voor criminelen.

Ook online platforms als Amazon en Facebook worden onvoldoende aangepakt als het gaat om de verkoop van namaakartikelen. Betere controle van deze sites is nodig om de namaak-economie aan te pakken.

Ga naar de inhoud