Search
menu
Search

Is het parkeren van en overnachten in kampeerauto’s verboden in de Valencia regio?

Is het parkeren van en overnachten in kampeerauto’s verboden in de Valencia regio?
Beeld: 123rf

Is het parkeren van en overnachten in kampeerauto’s verboden in de Valencia regio?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Op 22 januari van dit jaar heeft de regionale overheid van de Valencia regio, waar dus de provincies Alicante, Valencia en Castellón toe behoren, een nieuw decreet gepubliceerd met aangepaste regels in de toeristische accommodatie sector in de hele regio. In dat decreet was te lezen dat het vrij kamperen in tenten, caravans en campers/kampeerauto’s in de regio vanaf 8 mei 2021 verboden zal worden. Dat heeft gezorgd voor veel onzekerheid in met name de kampeerauto sector.

Specifiek wordt in het ‘DECRETO 10/2021’ in capítulo 1, artículo 2, punto 5 verwezen naar ‘acampada libre’ (vrij kamperen) als ‘se entiende por acampada libre la instalación eventual de tiendas de campaña, caravanas, autocaravanas u otros albergues móviles o medios de alojamiento con intención de permanecer y pernoctar en lugares distintos a los establecimientos regulados en este decreto’

Deze tekst betekent dat ‘onder het vrij kamperen wordt verstaan het installeren van tenten, caravans, campers/kampeerauto’s en andere mobiele accomodatiemiddelen met de bedoeling op andere plaatsen dan de in dit besluit geregelde inrichtingen te verblijven en te overnachten’. 

In die tekst staat dus in feite dat het zomaar parkeren en overnachten met een camper of kampeerauto niet meer is toegestaan in de Valencia regio tenzij dat gebeurt op een daarvoor bestemde plaats zoals campings en camper-overnachtingsplaatsen. 

Niet geautoriseerd

Het probleem daarbij is echter dat de regionale autoriteiten van de Valencia regio niet geautoriseerd zijn om campers en kampeerauto’s te verbieden te parkeren en/of overnachten.

De campers en kampeerauto’s worden volgens de landelijke wet gezien als een voertuig klasse M1 tot het vervoer van 8 personen plus chauffeur waarmee deze gelijkgesteld wordt wat betreft de regels tot verkeersdeelname en parkeren met andere voertuigen. We leggen dat allemaal in ons eerder gepubliceerde ARTIKEL uit. 

LEESTIP:
Wat is het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje

Rectificatie

Nadat dit regionale decreet werd gepubliceerd regende het aan klachten en vragen bij het ‘Direcció General de Turisme’ van de Generalitat Valenciana en moest deze via deze brief (PDF) een rectificatie sturen.

In die brief schrijft men dat de campers en kampeerauto’s uitgesloten zijn van het verbod op vrij parkeren en/of overnachten omdat de regionale autoriteiten van de Valencia regio niet bevoegd zijn om dit te verbieden.

Conclusie

De conclusie is dat ondanks het regionale decreet dat werd gepubliceerd op 22 januari en drie maanden later op 8 mei van kracht zal worden, er geen wijziging komt voor het parkeren van en overnachten in campers /kampeerauto’s. Zolang men de regels in acht neemt zoals HIER omschreven door ons in een eerder gepubliceerd artikel over het parkeren en kamperen in Spanje.

LINKS
Wat is het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje
Brief Direcció General de Turisme (PDF)
DECRETO 10/2021

Ga naar de inhoud